Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tu Rozterka:) Witam, chociaz wcale nie radośnie.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rozterka
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 4:35 am    Temat postu: Tu Rozterka:) Witam, chociaz wcale nie radośnie. Odpowiedz z cytatem

Mam na karku 50- tkę , 4 listopada moja lekarz rodzinna dała mi skierowanie do reumatologa z podejrzeniem tocznia rumieniowatego układowego czy jakoś tak Smile
Nie bylo to dla mnie zaskoczeniem o tyle ,że rok wcześniej, gdy miałam problemy puchnięcia nog , gdzie lekarka nie znalazła przyczyny , a z uwagi na mój upór ( intuicja mi chyba podpowiedziła) dla świętego apokoju zrobiła mi próby watrobowe i skierowała na USG watroby, gdzie okazało się że jest stluszczona , nieco powiekszona. Kazali zmienić dietę ( bez wszkazówek Smile) zakazali alkohol ( abstnentce Smile ) polecili kupić "jakies" tabletki na watrobę w aptece.
Poczytalam , kupiłam leki , wyleczyłam. ( zaleczyłam ? ) Wątroba jak na razie OK.

Wtedy gdy szukałam informacji o schorzeniach wątroby trafiłam na to forum , poczytałam z ciekawości i ku mojemu zdumieniu , stwierdziłam,że chyba mam tocznia : motyl na twarzy, objaw Reynauda, nadwarażliwośc na światło słoneczne, dolegliwości neurologiczne, nadwarażliwość stawów na zimną wodę,opuchnięcia okolic stawów i koniuszków paców u lewej ręki, jakieś odrętwienie w okolicach kolana, migreny oczne, problemy z watroba ni w 5 ni w 9, itp.Przypomnialo mi się tez ,że irydolog poinformował mnie kilka lat temu ,iż mam skazę reumatoidalną. Nadto moja mama ma łagodną postać rzs.

Nie podobało mi się to ale nigdzie nie poszłam,żeby nie wywoływać wilka z lasu.

Wilk wywołał się sam. W pierwszych dniach listopada w moim Centrum Odnowy Biologicznej ( ćwicze rekreacyjnie na siłowni ) podkusiło mnie skorzystać z sauny, tylko 5 minut.( normalnie nie korzystam bo źłe znosze wysoka temperaturę)
W nocy temperatura wyskoczyła ponad 40 stopni, rano było 39,6 i zero innych objawów. Poszłam do rodzinnego i poinformowałam o różnych dotychczasowych dolegliwościach ( nie wszystkie występują równocześńie) i prawdopodobnej przyczynie skoku temperatury czyli wizycie w saunie. Lekarka stwierdzila, to co podejrzewałam od kilku miesięcy ;(podejrzenie tocznia.
Powyższone OB, RCP , bolesność i opuchnięcie stawów po dwóch dniach od skoku temperatury.
Bogu dzięki ,że wcześniej "zaniosło" mnie na waszą stronę ( nic nie dzieje się bez przyczyny ? ) , bo wiedziałam do jakiego lekarza najlepiej od razu trafić , żeby mieć zaufanie co do jego diagnozy i leczenia, co prawda czekam dwa i pół miesiąca ale za niecaly miesiąc mam pierwszą wizytę u prof. Hrycka.

Nie wiem czy mam zrobic jakies przynajmniej podstawowe badania i jakie zanim będę miała tą pierwszą wizytę , żeby nie okazała się zmarnowana , bo np. dostane skierowanie na badania, które już bym mogła teraz zrobić. Nie mowię o jakis typowo specjalistycznych typu przeciwciała , bo tych i tak nie dam rady .

Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku Smile
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 7:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry,

Witaj na forum. Ja bym się jednak przywitał radośnie, bo - ponoć jaki nowy rok, taki cały rok Razz W zasadzie napisałaś tyle, że sprawa jest raczej jasna. Nawiązując do pytania odnośnie badań - masz zaplanowaną wizytę u specjalisty, u którego ma okazję leczyć się parę osób "od nas". Z pewnością skieruje Cię na badania, bezpłatne. Do wizyty zostało Ci ok. miesiąca, a chcąc zrobić teraz badania musiałabyś wykładać pieniądze praktycznie na to samo, co miałabyś za darmo i wg decyzji lekarza. Ja nie widzę potrzeby. Spokojnie poczekaj. Smile
I nigdy więcej sauny, solariów i innych sztucznych "ulepszaczy"!

PS. Oczywiście do zaliczenia i "akceptacji" lektura trzech wątków obowiązkowych przyklejonych w tym dziale, o ile jeszcze nie miałaś okazji. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 9:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj!
mam nadzieję, że zostaniesz z nami niezaleznie od tego jaka ostatecznie padnie diagnoza Very Happy
nie wiem jak wyglądają wizyty u prof. Hrycka, ale myślę że najbezpieczniej wstrzymać się z badaniami na własną rękę, pewnie podstawowe badania mogłabyś zrobić, plus np. proteinogram, czynnik reumatolidalny, ale skąd mieć pewność że takie właśnie badania będą dla prof istotne, tym bardziej że może ma jakieś preferencje co do laboratorium - kwestia zaufania do wyników Wink
nie wiem co ci doradzić, oprócz cierpliwości i spokoju w oczekiwaniu na wizytę..
trzymaj się.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj w naszym gronie.Podoba mi się twoje nastawienie.Cokolwiek by to było to nie koniec świata i po prostu trzeba temu się dokładnie przyjrzeć i obłaskawić.Cierpliwości i zdrówka.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 10:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
idą do prof. nie rob swoich badan jesli uzna on za słuszne sam postanowi cię polozyć na odział i dopiero tam zarobią ci badnia,
nie licz także ze od razu tylko po wywiadzie postwi ci dagnozę, do tego trzeba wielu badan ale bądz pewna ze jak będzie trzeba a twoje dolegliwosci uzna za niepokojące na pewno kaze ci się zapisac na odziale na hospitalizacje a dopiero tam zrobią ci badnia ktore potwierdzą lub nie twoje przypuszczenia,
moze masz tocznia ale aby postawic taka diagnozę trzeba wielu badan a wiec raczej czeka cię kilka dni na odziale w Ligocie
powodzenia
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam Cię bardzo serdecznie na forum Very Happy

Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 11:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj. Nieważne jaki masz nastrój "na wejściu"- zawsze występuje pewna trema i zawahanie z tego powodu że jest się "nowym". Jednak dzięki atmosferze można szybko się rozkręcić.
Iwoonia
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 11:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam gorąco Wink
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 1:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj w naszym gronie Very Happy
Powrót do góry
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na naszej stronie)
poczytaj ,dowiedz sie tego i owego , czasem wpadnij do kawiarenki i pisz czasem co się u ciebie dzieje.

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam w naszej forumowej rodzince Very Happy
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 3:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Cię baaardzo serdecznie. Trzymaj się ciepło Exclamation
Sugar
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, mimo wszystko radośnie, Very Happy i życzę aby podejrzenie tocznia się jednak nie potwierdziło. No, chyba, że alternatywa jest jezcze gorsza, ale chyba niewiele jest takich chorób.
Powrót do góry
Rozterka
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za ciepłe przyjęcie Smile
Czuję się już jak w domu Smile
mloda
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Sty 02, 2008 4:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: