Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Może Wy mi pomożecie...
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
miko
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:10 am    Temat postu: Może Wy mi pomożecie... Odpowiedz z cytatem

Witajcie. Jestem tu nowy i liczę na pomoc z Waszej strony,która choć trochę "rozświetli" mi mój mętlik w głowie. Chodzi o moje problemy zdrowotne,które
mam od paru lat. Najbardziej dokuczające :

-reakcja na zimno,wysiłek fizyczny i zdenerwowanie,która objawia się uczuciem zimna i jakby złym krążeniem-głównie twarzy,co jest najbardziej uciążliwe (w zimie,objawia się bolącymi policzkami,a przy uczuciu najmniejszego zimna-czerwonym nosem,czasami aż fioletowym,podkrążeniem oczu i zaczerwienieniem powiek,a na drugi dzień opuchnięciem powiek). Gdy uprawiam sport,np biegnę,to kolega biegnący ze mną czuje ciepło (które chyba jest normalne przy wysiłku??) a ja zimno-tak jakby cała krew uciekła do nóg?

Straszne zawsze jest dla mnie to,że po takim "wymęczeniu" chłodem,emocjami i wysiłkiem fizycznym wyglądam jak żywy trup..dosłownie....opadające,opuchnięte powieki,podkrążone oczy,siny nos,zapadnięte policzki,brrr!

Czytałem wiele opisów osób,którym pod wpływem emocji robi się ciepło,wręcz gorąco,czemu u mnie reakcja jest zupełnie inna?

Albo (także w reakcji na zimno)-woda cieknąca z nosa..czy łzawienie oczu.
To wszystko niby takie "pierdułki" ale sprawiły,że każde wyjście w sezonie jesienno-zimowo-wiosennym ,a nawet w lecie,przy deszczu,staje się katorgą.

Czy to może być jakiś problem zdrowotny,tzn nie związany z nerwicą? Czy może szukać główniej przyczyny w stresie i zdenerwowaniu? Bo innych objaw nerwicy mam wiele,np spore pocenie się pod wpływem najdrobniejszej emocji,dosłownie leją się ze mnie takie strużki zimnego potu pod pachami. Albo zmienne nastroje...czy strasznie pesymistyczne nastawienie do świata,albo strach przed drobnymi wydarzeniami.

Proszę pomóżcie.
Czy jeśli winna jest nerwica,albo depresja to leki pomogą na objawy fizyczne? Czy może spróbować,wziąść taki lek i sprawdzić czy jest poprawa,a jeśli nie będzie to szukać przyczyn w ciele?
Jeśli to ciało,to co to może być? Jakieś hormony,serce? Ciągle wydaje mi się,że moje wszystkie reakcje są przesadzone,że organizm reaguje zbyt gwałtownie..a w dodatku jest to falowe. Może to serce? Chociaż ciśnienie mam dobre a czasami to czuję,aż bicie serca-w tym wypadku wydaje mi się,że to może być skurcz naczyń,naczynek,tych najmniejszych?

Najlepiej czuję się jak leżę.........

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!

przenosze ten temat do innego działu Pierwsze kroki na forum to Twoj poczatek a wiec jednoczesnie inni będa miec mozliwosc powitania cię w naszym gronie a przy okzaji być moze podpowiedzą cos konkretnego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciężko cokolwiek powiedzieć i sugerować poza jednym - konieczna wizyta u lekarza - może neurologa? Albo uczciwie traktującego pacjenta lekarza pierwszego kontaktu, który skieruje do specjalisty wg wspomnianych objawów.

Nie podejmę się i zapewne nikt tutaj nie podejmie się przyczepiania objawów, które opisujesz (a mogą mieć miejsce w przypadku wielu przypadłości) do jakiejkolwiek grupy chorób czy to tkanki łącznej (bo ich dotyczy to forum), czy nerwic. Same nerwice chociażby obejmują bardzo różnorodną grupę zaburzeń, niekoniecznie tkwiących tylko w psychice.

Pytasz o sprawy hormonalne - nie jest to wykluczone. Widzę też problemy z krążeniem i reakcje - zimno chociażby.
Jedyne co możesz zrobić to wizyta u lekarza i wykonanie koniecznych badań. Im szybciej, tym lepiej. Nic na własną rękę, a już na pewno żadnych eksperymentów z jakimiś lekami!
Powrót do góry
Gonia
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 3:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, to prawda co pisze Robert....nie ma co dmuchać na zimno tylko czas aby Twój problem zaczął rozwiązywać lekarz. My niestety diagnoz tu nie stawiamy-nikt nie ma takich kompetencji!
Faktycznie objawy mogą być niepokojące ale dlaczego tak długo zwlekasz z wizytą u specjalisty!? Jeśli już dojdzie do takiego spotkania to jak najbardziej możesz podzielić się z nami swoim rozpoznaniem i wtedy może akurat będziemy mogli w czymś pomóc....Oczywiści nie życzę by w ogóle była taka konieczność! Powodzenia
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 7:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam cię w naszym gronie,
nie wiem czy byłes gdzies z twoimi problemami ,mnie wydaje się ze to koniecznośc, jak juz moi poprzednicy tutaj podpowiadali , moze najpierw do lekrza rodzinnego , takiego ktory zechce wysłuchac, bo raczej twoje dolegliwosci nie sa normalne,
lekarz rodzinny jesli zleci nawet tylko podstawowe badnia mysle ze juz powinny byc trochę odbiegające od normy , a przynajmniej morfolgia,
nie postawie ci diagnozy chociaz wiele objawow wskazuje na jakas chorobę być moze z naszej grupy , obajwy pasują do kilku ale nie jestem lekarzem i nie moge tutaj się wypowiadac,

po pierwsze lekarz rodzinny - powinienes dostac skierowanie do lekarza specjalisty , reumatologa, lub naczyniowca,
najpierw badania podstawowe , a potem lekarz rodzinny powinien widziec co dalej , widziałam takich ludzi w kilnice sporo ale kazdy z nich cierpial na coś innego , powinienies zrobic to szybko , bo tutaj i czas tez ma znaczenie

jak tez pisal Robert nie mozna wykluczyc także nerwicy czy zaburzen hormonow ale to trzeba sprawdzic , na oko nie da sie postawic diagnozy , a weic ruszaj do lekrza i zacznij diagnostyke

jako ze jestes nowicjuszem na forum zapraszm takze do zapoznania się z pierwszymi 3 tematami w dziale Piersze kroki na forum , to lektura obowiazkowa
zyczę powodzenia
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
Jak już wspomniano wcześniej tylko lekarz może dać Ci odpowiedź na Twoje pytania, zatem nie ma co czekać...
A poza tym rozgość się na forum- przeglądaj doniesienia medyczne, dziel się swoimi doświadczeniami i korzystaj do oporu Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
miko
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi !!

Co do lekarzy to tak-byłem u neurologa,który totalnie mnie olał (wydawało mi się,że nigdy nie spotkał się z takim przypadkiem) i przepisał słaby lek na poprawienie krążenia,witamine pp,oraz bellergot-wszystkie te leki brałem jak zapisał ,ale nie zauważyłem ŻADNEJ poprawy,a pozatym po bellergocie nie mogłem rano wstać i miałem straszne bóle głowy.

Dziś byłem u mojego lekarza rodzinnego,który po wysłuchaniu mnie przepisał mi lek o nazwie Halidor,na skurcze naczyń. Po zażyciu zrobiło mi się przyjemnie ciepło...kurde...poczułem co to życie i postanowiłem,że zrobię wszystko co możliwe by z moimi zaburzeniami krążenia walczyć.

Martwi mnie to,że muszę brać lek by czuć się dobrze Sad Wiem,że podstawa to badania i mam zamiar w najbliższym czasie zrobić wszystkie potrzebne,a następny lekarz do którego pójdę to Reumatolog,a później Kardiolog.

Pozdrawiam Was!
Będę Was informował jak idą postępy w diagnozowaniu i leczeniu.
Powrót do góry
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy

Skoro neurolog Cię 'olał', może warto zgłosić się do innego lekarza. Nie rezygnuj tak łatwo.
Powrót do góry
Agnieszka14
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Miko!
Powrót do góry
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 9:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj
Pozdrawiam i życzę powodzenia w trakcie diagnozowania!
kasiulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj serdecznie Miko:) Nie pozostaje mi nic prócz potwierdzenia wypowiedzi poprzedników... Dobry lekarz jest wazny, ale najważniejsze- pozytywne nastawienie:)
Jana
Super senior
Super senior

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 11:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj. Diagnoza to najtrudniejsza rzecz jaką mają do wykonania lekarze i niestety nieraz to trwa nawet kilka lat. Jednak nie zrażaj się. Życzę Ci wytrwalości.
Powrót do góry
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 12:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam na forum... Very Happy
miko
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 12:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za słowa otuchy! Już dziś zaczęłem się badać-byłem zrobić badania krwi,oraz na tarczycę. Powoli będę "odfajkowywał" wszystkie możliwości. Muszę być wytrwały. Pozdrawiam!
Powrót do góry
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 2:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum
kolejna nasza zdobycz Wink
rozgośc się i zdrowiej z nami

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Agusia.25
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Wink
trzymam kciuki za szybką i trafną diagnozę Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: