|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Długo to trwa jak widzę. Proponowałbym, zanim pogadasz sobie z nami nt. podobnych objawów (bo tych jest cała masa i nie u każdego muszą występować) - skupić się na jednym -> poszukaj dobrego lekarza! Konieczna jest seria badań i podjęcie jakiegoś leczenia. Przejrzyj wątek z namiarami na specjalistów: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853 Może znajdziesz kogoś z okolicy. Jeśli nie - pytaj. Forumowe Koleżanki (i być może koledzy) z pewnością zaproponują jakiś cel.
Nie widzę z opisu, aby Twoja kondycja wskazywała na pełnię zdrowia, a w tej sytuacji w depresję możesz wpaść. Czas to... zdrowie, w tym przypadku. Idź do specjalisty nawet prywatnie bez zwłoki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 2:28 pm Temat postu: |
|
|
myślę, że dodatkowe konsultacje to podstawa, może nawet całkowita zmiana lekarza prowadzącego nie byłaby złym rozwiązaniem, nie bardzo rozumiem, dlaczego podano ci strydy, antymalaryki i jeszcze sulfosalazynę bez postawienia konkretnej diagnozy
dobrze to rozumiem? nie masz rozpoznania, ale jestes leczona i dośc dośc agresywnie, ale tak jakby "w ciemno"?
robiono ci badania immunologiczne, opróc IgG? jakieś przeciwciała, proteinogram, i całą resztę w trakcie tych pobytó w szpitalu?
objawy są niespecyficzne, przyczyny mogą byc różne, na pewno w jakimś stopniu pasują do chorób tkanki łącznej, ale bez solidnej dignostyki, cholera wie co ci jest
przyciśnij lekarza, albo niech jasno określi na co cię leczy, albo zleci dlsze badania, bądź o prostu szukaj innego specjalisty, który zajmie się tobą kompleksowo!
PS. większość odpwiedzi na twoje pytania, mamy już zgromadzone na forum, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki http://toczen.pl/forum/search.php
wpisz szukane słowo, np. "włosy" i dostaniesz masę wątków na ten temat, bo tak, akurt wypadające włosy są dość charakerystyczne dla aktywnego tocznia, ale mogą mieć również związek np. tarczycą...
bez dalszych badań ani rusz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 4:24 pm Temat postu: |
|
|
witaj
skorzystaj z rad Roberta i Nenyi i szukaj dobrego lekarza
myślę że nie jestes sama i masz wsparcie rodzicówzaglądaj na forum i pytaj,
no i zdrowiej z nami _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 4:42 pm Temat postu: |
|
|
MoiLolita napisał: |
Wlasnie o to chodzi,ze mam wiekszosc badan dobrych... |
Niestety nie Ty jedna.... żadne to pocieszenie, ale wiele osób tak ma. Dla przykładu -> Trudna diagnoza
W tej chwili priorytetem dla Ciebie powinno być znalezienie lekarza, który nie zbagatelizuje objawów bez względu na wyniki i poprowadzi Twój przypadek. W tej materii nie ma alternatyw. |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 5:09 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię!
Niestety tak jest ja choruję już 7 lat i też nie wiadomo co mi jest różne choroby u mnie podejrzewali ale jak na razie niewiele wiem i również jak u Ciebie też mam w miarę dobre wyniki.
Robert Neyna i inni którzy już pisali. Obecnie trzeba znaleźć dobrego spcjalistę i aby dokładnie Cię przebadali.
Pozdrawiam i nie poddawaj się, napewno będzie dobrze trzeba w to wieżyć!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 5:11 pm Temat postu: |
|
|
MoiLolita napisał: |
wiekszosc badan dobrych...wiec w sumie jestem zdrowa...ale hmm...jakos sie zdrowo nie czuje...a tarczyca jest ok.
Mam wrazenie ,ze jak czytam o objawach innych osob to ja tez takie mam...Np.swiatlowstret,bole glowy,zawroty,mdlosci...Czuje ,ze robie sie jeszcze bardziej chora  |
Witaj Lolito:) (swoją drogą fajny login ) Zanim postawiono mi pewną diagnozę (patrz: nerki przestały filtrować) miałam takie same objawy jak Ty. Mdłości, zawroty głowy, ból stawów, mięsni, ścięgien, gorączka. i jeszcze miałam tyle lat co Ty... A badania które robione miałam robione nie budziły podejrzeń...
Tak więc szukaj specjalistów- jak dobry to nawet taki oddalony od Twojego domu o kilkadziesiąt km. W grę wchodzi reumatolog i nefrolog (na początku może być ogólny, niech zrobi badanie moczu i próby nerkowe) bo jak sama zauważasz już krew w moczu i nie wysikujesz wszystkiego to nie jest dobrze:(
Powodzenia i dziel si z nami postępami w diagnozie pozdrawiam _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię na forum
Mnie choroba zaatakowała, gdy miałam 15 lat (teraz mam 21). Właściwie kolana bolały mnie przez krótki okres czasu na pół roku przed 15. urodzinami, potem miałam spokój i gdy miałam 15 lat i 3 miesiące, zaatakowało na dobre. Zdiagnozowano mnie dość szybko, bo już po jakichś 3-4 tygodniach po wystąpieniu pierwszej gorączki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 8:43 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Poprzednicy mają rację- nie ma co czekać, tylko trzeba szybko działać. Dobry lekarz to połowa sukcesu...
Powodzenia w poszukiwaniach odpowiedniego specjalisty i szybkiej diagnozy, a potem jeszcze szybszego powrotu do normalności. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
czaja Kadet

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Jeśi można się wtrącić -nie jestem już taka młoda ,ale to i owo się przeżyło .Wszyscy mają rację ,zmień lekarza.Ten co zapisał Metypred i Sulfasala...zrobił to na czuja ,tez tak miałam-puchłam strasznie ,biegunki ,wymioty -odstawiłam -lepiej .Bardzo ważne -W JAKI sposób odstawiono Metypred -należy odstawić stopniowo zmniejszając dawki do ok 3tygodni.[mnie odsawiono po 6 miesiacach brania -myślałam że umrę ] krwawe biegunki,sztywność ,bóle ,wypadanie włosów .Jeśli odstawiono streryd gwałtownie ,zgłoś to lekarzowi [dopiero teraz wiem że to błąd]Jak zaczęłam brać tran włosy przestały wypadać .ZMIEN LEKARZA.Dbaj o siebie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! Ciekawy nick. Sporo przeszłaś, ale nie załamuj się tylko działaj! Szukaj dobrych specjalistów, zrób badania! Dobrze, że umówiłas się do innego reumatologa. Dożyjesz i wszystko będzie dobrze! Jak widzisz tutaj też wiele osób nie ma lekko, ale jakoś z tym żyją, uczą się, pracują, ty też dasz radę! To co Ci mogę doradzić, to nie załamywać sie i nie popadać w hipochondrię. Wiem z własnego doświadczenia, że najgorsze, co można zrobić, to zagrzebać się pod kocem i płakać nad sobą. Oprócz tego że sie chodzi po lekarzach, robi badania i bierze leki, trzeba starać sie żyć na tyle normalnie, na ile to możliwe. Owszem boli i czasami jest naprawdę ciężko, ale właśnie dlatego trzeba chwytać dzień, korzystać z życia i jak najmniej myśleć o chorobie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|