Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marko123 Junior

|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 9:44 am Temat postu: Leczenie Epratuzumab |
|
|
Wczoraj zaproponowano mi leczenie preparatem Epratuzumab, mam wątpliwości co do niego, jest to nowy lek, jeżeli przejdę pozytywnie serię badań i bede się "nadawał" to powiedziano mi ze jest taka mozliwosc. Bardzo prosił bym o jakąś radę jeżeli chodzi o to a może i o rozwianoe moich obaw.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 10:08 am Temat postu: |
|
|
Korzystaj z wyszukiwarki. Było już trochę nt. tego leku:
Epratuzumab na Sjogrena
Epratuzumab
Nie za dużo co prawda, ale może powyższe się przyda. Info sięga do 2005 roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 10:10 am Temat postu: |
|
|
hej,
przede wszystkim mile widziane jest korzystanie z wyszukiwarki, przed założeniem nowego wątku:
http://toczen.pl/forum/search.php
leczenie biologiczne ciągle dotyczy w naszym kraju jedynie "wybrańców", więc to szczęście, że masz szansę załapac się na taki program, ale decyzję musisz podjąć w pełni świadomie, o skutkach ubocznych i możliwych koplikacjach musisz dowiedzieć się od lekarza który ci to proponuje, on ma obowiązek dostarczyć ci komplet informacji!
naciskaj na niego o pełny zestaw danych, czy to rodzaj badań klinicznych, jakiego typu, w jakiej postaci dostaniesz lek, jak często, jak często będą badania kontrolne, itd. a przede wszystkim musisz mieć postawową wiedzę o danym leku, jego mechanizmie działania i możliwych skutkach ubocznych, nie podejmuj decyzji w ciemno.
z internetu takich szczegółów nie wyłapiesz... |
|
Powrót do góry |
|
 |
malabecia Senior

|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 10:05 am Temat postu: |
|
|
no właśnie -WYBRAŃCY! W Polsce jest 12 osób w tym ja. Lek naprwadę działa objawy znikają. Dostaję epratuzumab i musze poweidzieć że mimo tego iż bardzo bałam się wejść do tego programu to w chwili obecnej niczego nie żałuję. Mam tylko obawy czy NFZ zrefunduje dla nas wszystkich tak drogi lek. Ale trzeba mieć nadzieję, bo nie wyobrażam sobie już leczenia bez tego leku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 10:09 am Temat postu: |
|
|
a jakieś skutki uboczne Ci się trafiły? ile już wzięłaś dawek? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
malabecia Senior

|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 10:36 am Temat postu: |
|
|
w grudniu dostawałam lek raz na tydzien czyli 4 dawki. Oprócz tego że w tym dniu jestem z lekka oszołomiona( pewnie ze względu na duża dawkę) nie mam żadnych skutków ubocznych. Teraz dostaję lek w tak zwanych cyklach. najpierw np. lek dostałam 04.03.09r. potem 18.03.09r. pózniej po dwóch tygodniach czyli 01.04.2009r. miałam kontrolę czyli szczegółowe badanie krwi, potem 29.04.09 tez mam kontrolę. Lek dostanę 27.05.2009r. w sumie cykle wypadają najpierw co dwa tygodnie potem co miesiąc. Ale musze powiedzieć że dzieki temu mam przynajmniej raz w miesiącu szczegółowe badania krwi dosłownie wszystko włącznie z przeciwciałami i genetyką. Dostałąm już w sumie około 8-10 dawek i jak narazie same plusy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|