Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yewcia1 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 7:00 am Temat postu: Urodziłam martwego syna i chyba mam toczeń - prosze o pomoc |
|
|
Rok 2008 jest najpaskudniejszym w moim życiu , ale o tym innym razem.
7 czerwca 2008 roku urodziłam martwego syna, dzień wczesniej trafiłam do szpitala z krwotokiem, stwierdzono brak akcji serca, sekcja nic nie wykazała.
Dodam, ze wyniki na toxo, cytomegalie, rozyczke były okej.
Ginekolog podpowiedziała mi aby zrobic badania na zespół antyfosfolipidowy , badanie wyszło okej. zrobiłam również badanie na antykoagulant toczniowy LA ( we Wrocławiu na ul.Krzyckiej) wczoraj otrzymałam info, że wynik jest na granicy i muszę powtórzyc ( nie mam go jeszcze w rece, ale jak tylko bede miała to napiszę, dzis ma mi laboratorium go wysłac.
Jest u mnie wiele objawów , które są przy tej chorobie, a wiec:
- gorączki 7-dniowe bez przyczyny
- po porodzie dostałam strasznej wysypki ( pryszcze bez płynu w środku) i tak wywala mnie do dzis, cholernie swędzi, dermatolog rozłozyła ręce leki antyuczuleniowe nie zdały egzaminu, psychiatra mysłała, ze to na tle nerwowym, ale raczej nie ( czytałam, że toczeń może się uaktywnic własnie podczas ciaży lub porodu)
- kolejny objaw wieczne zmęcznie
- a od 4 lat wstecz cierpiałam na anemie hemoglobina miedzy 8,8 a 9,5 w ciązy o dziwo wyniki były okej czyli 11,5
- kolejny fakt to wiem od gina właśnie urodzenie martwego dziecka
dodam, ze dziecko było zdrowe robiłam nawet aminopunkcje w poznaiu i wyszedł wynik dobrze czyli prawidłowy kariotyp meski
I tu mam pytanie do Was forumowicze i Forumowiczki
Robiłam tylko antykoagulant toczniowy LA, jakie jeszcze badania powinnam zrobic i gdzie je mogę najbliżej zrobic?
Mieszkam w małej miescinie Nowa Sól obok Zielonej Góry w woj lubuskim, do Wrocławia mam ok 140 km ale i tak na początku pazdziernika wybieram sie tam powtórzyc badanie
Z góry dziękuję za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Trzymaj się, kochana! Mam nadzieję, że wszystko ułoży sie po Twojej myśli...Pozdrawiam serdecznie  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 12:55 pm Temat postu: |
|
|
Trzymaj się , wszystkim nam przykro ...
poczytaj, pokonsultuj jeszcze się z lekarzami, najlepiej żeby był to taki który wszystko ogarnie
trafnej diagnozy, cierpliwości i wielkiej nadziei ,że jeszcze będzie lepiej
pozdrawiam Cię cieplutko _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
yewcia1 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za dobre słowo , czekam niecierpliwie na wynik tylko nie rozumiem tego ,że wynik jest na granicy? I co to moze oznaczac? Czy np remisje choroby?I czy badanie antykoagulantu toczniowego stwierdza toczeń? Czy musze robic jakies jeszcze badania i jak tak to jakie? I czy Wrocław je robi?
Bo to na anty tocz. pobierał wrocław ale wysyłał gdzies dalej. Czy obraz krwi i moczu da mi dodatkowe potwierdzenie lub zaprzeczenie choroby?
Mieszkam w totalnej dziurze i diagnostyka jest jeszcze w 20 wieku, maamy laboratorium w szpitalu ale nie wiem jakie badania mam jeszcze robic?
Podpowiedzcie cos proszę , latam po forum ale jeszcze nie bardzo się we wszystkim łapie |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 4:14 pm Temat postu: |
|
|
przede wswzystkim udaj sie do jakiegos fachowca...jest u nas na forum cała lista.
Możesz zrobić przeciwciała ANA, poziom dopełniacza, ...sama nie wiem, najwazniejsze to udaj sie do specjalisty a on cie juz pokieruje
dołączam wyrazy współczucia ... _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 9:06 pm Temat postu: Witaj yewcia1!!! |
|
|
Bardzo mi przykro. W którym tygodniu byłaś ?Ja w 30 tygodniu też dostałam plamienia i urodziłam martwego synka. Po czterech latach od pierwszego porodu, zaszłam w ciążę i urodziłam zdrowego synka. Jak zaszłam kolejny raz w ciążę ,to ginekolog położyła mnie na oddział , miałam z miejsca konsultację reumatologiczną z podejrzeniem zespołu antyfosfolipidowego , który potwierdził się przy kolejnych badaniach i podejrzenie o toczeń ,które mam do dziś. Wiem ,co czujesz bo sama to przeżyłam. Mój synek ma teraz siedem lat. Wierzę ,że i ty urodzisz zdrowe dziecko. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 9:30 pm Temat postu: |
|
|
kochana bardzo mi przykro,
serdecznie pozdrawaim i mocno przytula ciebie _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo mi przykro.
Życzę Ci dużo siły i nadziei.
Wierzę, że będzie dobrze. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:30 am Temat postu: |
|
|
kochanie bardzo czesto to zespoł antyfosfolipidowy jest przyczyna poronien lub urodzenia dziecka martwego a sam toczen juz niekoniecznie, byc moze to splot wielu roznych niekorzystnych czynnikow doprowadzil do takiego stanu , nawet osoby z toczniem rodza zazwyczaj zdrowe dzieci czego przykładem jest bardzo dłuzo wypowiedzi osob ktore zostały mamami wiec spokojnie nawet jesli masz tocznia to jeszcze nie przekresla szansy na zdrowe dziecko kiedys- wiem ze to teraz dla ciebie trudna sytuacja ale nie jest beznadziejnie teraz nabieraj sił i na razie nie szukaj odpowiedzi , przyjdzie czas kiedy się tym zajmiesz na spokojnie
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 9:43 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo mi przykro z powodu Twojego synka... Śmierć dziecka to coś strasznego dla matki... Trzymaj się... |
|
Powrót do góry |
|
 |
yewcia1 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 7:08 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za ciepłe słowa.
Dalej czekam na wynik ( poczta przegina), ale dowiedziałam się od Pani z diagnostyki, że mój wynik to 1,3 łagodny na antykoagulant toczniowy - nie mam ani odnosników ani norm, kto wie co oznacza ten wynik? |
|
Powrót do góry |
|
 |
yewcia1 Junior

|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 12:13 pm Temat postu: |
|
|
oto moje wyniki proszę powiedzcie czy mam toczeń?
ANTYKOAGULANT TOCZNIOWY - LA
Ratio: 1,3 Wynik:Łagodny
Interpretacja wyniku:
Wynik Ratio
ujemny LA 0,8 - 1,2
łagodny LA 1,2 - 1,5
średni LA 1,5 - 2,0
silny LA >2 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 6:00 am Temat postu: |
|
|
yewcia no cóż mnie brak słow by wyrazić co czuję czytając to co przeszłaś wiem jedno że to nie koniec świata i jescze się wszystko ułoży i bedzie dobrze i kiedyś przytulisz dziecie które uodzisz zdrowe teraz najważniejsze jest by wszystko dobrze zdiagnozować i ustalic prawidłowe leczenie toczeń o ile by Ci to wyszło to nie wyrok i ciąża może być donoszona wszak duzo jest forumowiczek ktore z SLE maja dzieci zdrowe ...tak wuięc potrzeba czasu by sie wszystko wyjasniło serdecznie Ci życzę zdrowia i dobrych wyników by kiedyś jeszcze mogła cieszyc sie zdrowym maleństwem..pozdraewiam i trzymam kciuki za wszystko co sie wydarzy by skończyło sie pomyslnie..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
|