Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

MCTD Pomocy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
damianfilipp
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2008 10:56 pm    Temat postu: MCTD Pomocy Odpowiedz z cytatem

Co możecie mi napisać o calcorcie immuranie i metypredzie? te leki chcą podawać dla mojej Ani gdzie jeszcze nie ma diagnozy. chcą sobie wyprubować, czy co?? help me. może zna ktoś dobrych specjalistów w trójmieście bo tym co się zajmują Anią chyba srednio chce się poczytać.
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 6:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze wyszukiwarka: http://toczen.pl/forum/search.php którą serdecznie polecam.

Wpisując pożądane hasła znajdziesz multum informacji nt. wspomnianych leków, np. w jednym z przyklejonych wątków: Lekarstwa

Namiary na specjalistów znajdziesz chociażby tutaj: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wszystko czego szukasz znajdziesz w linkach od Roberta, mnie zastanawia tylko tylko ten calcort i metypred Confused - że niby jednocześnie?!
przeciez to jest "to samo" czyli dwie rózne formy glikokortykosterydu, czyli tak naprawdę albo będą podawac jej calcort albo metypred, na pewno nie dwa na raz.

Calcort jest "nowszą" wersją, kilka osób od nas go sobie chwali, ale jak zawsze to sprawa idywidualnej reakcji, w kazdym razie upewnij sie, czy dobrze zrozumiałeś zestaw leków, bo w innym wątku mówisz jeszcze dodatkowo o arechinie, więc trochę się juz pogubiłam Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
damianfilipp
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nenya napisał:
wszystko czego szukasz znajdziesz w linkach od Roberta, mnie zastanawia tylko tylko ten calcort i metypred :? - że niby jednocześnie?!
przeciez to jest "to samo" czyli dwie rózne formy glikokortykosterydu, czyli tak naprawdę albo będą podawac jej calcort albo metypred, na pewno nie dwa na raz.

Calcort jest "nowszą" wersją, kilka osób od nas go sobie chwali, ale jak zawsze to sprawa idywidualnej reakcji, w kazdym razie upewnij sie, czy dobrze zrozumiałeś zestaw leków, bo w innym wątku mówisz jeszcze dodatkowo o arechinie, więc trochę się juz pogubiłam :?

od tygodnia podaja jej encorton 20mg dziennie. do tego immuran i chcą wprowadzić arechinę. o leki typu calcort pytałem poniważ zastanawiam się nad ich ściągnięciem z niemiec.
zaczęło sie od raynouda potem bóle stawów palce parówki itd. bolące barki. nażądy ok. przeciwciała 1:10000. nie wiem co myśleć o arechinie to strasznie stary lek i encorton zresztą taż. co robić czy macie info że w niemczech jest lepsze leczenie i nowsze skuteczniejsze leki. pozdrawiam i dziękuję za odzew.
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 7:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już wcześniej Nenya pisała że wszędzie leczą podobnie
choroba ta sam i leki są te same
wiem wzdragasz się przed enorctonem , ale w pierwszej fazie jest on skuteczny, dawka enortonu podawana twojej koleżance jest rozsądna , jeśli polecą wam calcort można skorzystać
na razie bardzo nie macie wyboru , trzeba opanowac ostry rzut choroby a potem poszukajcie dobrego specjalisty . choć jak poczytacie forum niewielu chce się z nami ,,bawić"
najlepiej mieć prowadzącego lekarza , który zawsze będzie do dyspozycji i będzie znał rozwój choroby postępy w leczeniu
zdrowia i powodzenia

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

damianfilipp napisał:
nie wiem co myśleć o arechinie to strasznie stary lek i encorton zresztą taż. co robić czy macie info że w niemczech jest lepsze leczenie i nowsze skuteczniejsze leki. pozdrawiam i dziękuję za odzew.

99% osób tutaj aktywnych leczy się z dobrym skutkiem w Polsce. Oczywiście to Wasza decyzja, ale przejrzyj podany przeze mnie wątek z informacją o specjalistach, również tych polecanych przez in. osoby.

Dobór leczenia pozostawiłbym lekarzom. Leki, o których piszesz są nadal w użyciu, a dzięki nim możliwa jest poprawa stanu zdrowia mówiąc oględnie. Prosto: działają jak należy. Każdy z nich ma również jakieś efekty uboczne, ale ustępują.

Nie wiem, czy korzystałeś z wyszukiwarki czy nie, ale zapewniam, że standardy leczenia danej choroby są takie same zarówno w Niemczech, Polsce czy USA. Inna sprawa to dostępność do leków, ale np. Calcort sprowadzić można -> http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2106
Info odnośnie tych wszystkich leków znajdziesz na Forum.
Calcort działa
Calcort a Encorton plus CellCept
Metypred a encorton
Samopoczucie po Metypredzie
... i wiele innych!
W tej chwili poszukajcie specjalisty, który wprowadzi jakieś konkretne leczenie. Cierpliwości i jak najmniej stresu - tych chorób nie da się wyciszyć w ciągu kilku dni. Inaczej się nie da.
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego co wiem, w Niemczech zastosowano by pewnie taki sam schemat leczenia (który zresztą jest swoistą "normą" na świecie, bo jak pisałam wcześniej nic innego jeszcze nie wymyślono, to że arechina i entek są "stare" nie znaczy że są nieskuteczne!),
jedyną różnicą byłyby handlowe nazwy leków - czyli zamiast arechiny Plaquenil, a zamiast encortonu Calcort albo inny odpowiednik, ale w gruncie rzeczy to samo dostaniesz u nas.
Wielu forumowiczy sprowadza Plaquenil i Calcort na import docelowy, bo to teoretycznie nowsze a więc "lepsze" odpowiedniki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2008 9:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ,zamiast arechiny biorę Qensyl ściągany z Niemiec, ale na arechinie mniej mnie bolały stawy po qensylu wyszło mi dużo włosów a jak odrosły to słabsze i kręcone. Arechine odstawiłam tylko i wyłącznie dlatego ,że mam padaczkę i zaczeła mi wywoływać ataki. Tak więc nie każdy lek z niemiec jest taki dobry ,polskie też są dobre.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: