Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
misio Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 1:26 pm Temat postu: powitanie |
|
|
witam wszystkich na forum . Od 15 lat wiem że mam zespół antyfosfolipidowy z toczniem . Ostatnio miałam remisję choroby i moja pani doktor chce zapodać mi arechinę . Chciałam dowiedzieć się co to za świństwo więc weszłam na internet ,i od razu wrzuciło mnie na tę stronę. Trochę już sobie poczytałam i przwdę mówiąc jestem trochę przerażona , szczególnie tymi włosmi . To co nie dość że grubas to jeszcze łysy? NIECH MNIE KTOŚ POCIESZY !!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Goga Junior

|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Hej!wiatam na forum nie przejmuj sie, że bedziesz brała arechine ja już biorę rok i jakoś żyje no może włosy mi troszkę wypadają...ale łysa to nie jestem nie jest tak żle do wszystkiego się można przyzwyczaić. A gruba to na pewno nie będziesz... ja nic nie przytyłam jeszcze nawet schudłam 3kg  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 5:39 pm Temat postu: |
|
|
witaj Misio
u każdego skutki uboczne leków są inne, czasem prawie ich nie ma
ja akurat arechiny nie brałam, ale łykałam cyklofosfamid i inne takie, które powodują wypadanie włosów; mi nic nie wypadło
nawet jak wypadną, czy się przerzedzą to można jakoś zaradzić
odpowiednia fryzurka, tudzież peruka
pozdrawiam cieplutko i więcej optymizmu życzę  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 9:51 pm Temat postu: |
|
|
Witam i śpieszę pocieszyć ...nie wszystko co kulate musi być kudłate
a mówiąc poważnie- nie wszystkie skutki uboczne muszą wystąpić i nie u wszystkich oczywiście- więc póki co - głowa do góry! _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
poprzedniczki mają rację- nie wszystkie skutki uboczne terapii muszą wystapić, różne bywają też stopnie ich wystąpienia.
Pamiętaj, że nie ma dwóch identycznych przypadków chorób tkanki łącznej- mam nadzieję, że wypadanie włosów będziesz znać tylko z opisów innych przypadków  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 5:00 am Temat postu: |
|
|
Witaj misio ...ja nie miałam skutków ubocznych po arechinie ... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 6:52 am Temat postu: |
|
|
witaj w naszym gronie misio i nie przerazaj sie tak ta arechina bojak poczytasz na każdego inaczej działa n mnie np..nie dzialala wcale..pozdrawiam i niepanikuj bo wszystko bedzie dobrze ciesz sie remisją bo ona najwazniejsza..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
KRZEMINKA Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Misio-pozdrawiam i witam w naszym gronie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
misio Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 9:03 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję wszystkim za słowa pociechy . Może trochę przypanikowałam , ale w sumie od kiedy choruję zabrało mi wszystkie aspekty mojej urody. Powiem tylko tyle że koleżanka , która zobaczyła moje zdjcia zanim zachorowałam powiedziała tylko - "kiedyś to ty byłaś lalka". Zostały mi w sumie tylko jeszcze ładne włosy i co teraz, i to by miało mi "bryknąć " w niebyt . :shock: Trochę żal. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Witaj misio.Ja arechiną sie faszeruję już 10 lat i wszystko ok.Może włosy ciut się przerzedziły ale raczej niewiele tak że się nie denerwuj zawczasu.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze - witaj
Po drugie - spokojnie! Weź zwykły APAP i poczytaj o skutkach ubocznych... Albo aspirynę. To, że dany lek może mieć jakieś skutki uboczne, nie znaczy, że musi je mieć. Może się okazać, że będziesz go dobrze tolerowała. Jakbym ja czytała etykietki wszystkich leków, które biorę, chyba bym zwariowała... Więc ich nie czytam i tyle. Trzeba zaufać lekarzom, bo oni wiedzą, co robią.
Po trzecie - głowa do góry!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 10:10 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum
wiesz w naszej chorobie nikt nie patzry na wygląd
wiem lepiej być mądrym pieknym bogatym i zdrowym niż zaprzeczeniem tego ale jednakowo warościowo można przeżyć swoje chwile
życzę dużej dozy otymizmu i wiary w dobrego lekarza _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Katarzyna Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 9:04 am Temat postu: |
|
|
Witaj Misio
Mi w ubiegłum roku też postawili rozpoznanie zepół antyfosfolipidowy potem dołączyli jeszcze do tego toczeń układowy i reumatoidalne zapalenie stawów. W lipcu lekarz w Krakowie wykluczył zespoł antyfosfolipidowy i powiedzia że na 99% go nie miałam
też zażywałam Arechine przez 3 miesiace nic sie nie działo potem była przerwa miesięczna i znowu zaczełam przyjmować po tygodniu zaczełam mieć problemy z oczami. Były momenty że widziałam podwójnie i potwornie bolałamnie głowa. Reumatolog na klinice w Ochojcu stwierdziła że to nie jest od Atrechiny i kazała mi iść do neurologa na badania . U neurologa wszystko było ok ale odstawiłam Artechin i wszystko się uspokoiło. Jak pojechałam na kontrole po 2 tyg do Ochojca to p dr stwierdziła "NIEMOŻLIWE" - a jednak. Włosy mi wypadały ale po Metypredzie , teraz jak dodatkowa mam jeszcze Methotrexan to nawet troche mniej wypadają.
Pozdrawiam  _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 8:54 am Temat postu: |
|
|
Misio ja mam podobny zestaw
SLE +APS do tego autoimunologiczna chorobe tarczycy
przeciwkrzepliwe leczenie włączono 15 lat temu
potem dołączyła się reszta
wszystko da się pogodzić
a włosy mam nadzieję że moje piekne też odrosną  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
DorciaR Master butterfly

Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Pią Sie 15, 2008 11:51 pm Temat postu: |
|
|
Cześć misio, napisz coś więcej o sobie? _________________ "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg |
|
Powrót do góry |
|
 |
|