Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maga Junior

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 10:56 am Temat postu: witam |
|
|
witam wszystkich.
piszę w imieniu mamy, która od czerwca choruje na twardzinę skórną (zdiagnozowana w październiku 2008), szukam porad i nadziei.
mam nadzieję, że znajdę tu wiele inf, i proszę o wyrozumiałość jeżeli niechcący napiszę coś co było albo cokolwiek.
dotychczasowe leczenie mamy to penicylina domięśniowa przez 3 tygodnie i naświetlania lampą PUVA - 25 cykli. uważam że wszytko to ma pewne skutki - twardzina ustąpiła z pleców i brzucha, ale zaczęła zajmować nogi. towarzyszą temu wymieniane przez niektórych pieczenie i drętwienie.
do tej pory mama leczyła się we wrocławskiej Klinice Dermatologii, a z tego co przeczytałam w Was, lepsza wydaje się być Klinika Reumatologii.
boję się bardzo że twardzina za skórnej przejdzie w układową a nie zdążymy tego uchwycić. jeszcze nie mamy "dobrego" lekarza prowadzącego - tj. wzbudzającego zaufanie. Nasz lekarz POZ niestety nie znalazł niczego na temat tej choroby . momentami czuję się zupełnie bezsilna, a co dopiero mama - aktywna kobieta, która teraz przesypia większą część dnia.
sorki za przydługi wstęp. dzięki, że jesteście .pozdrawiam wszystkich |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 11:20 am Temat postu: |
|
|
Witaj maga . Wstęp wcale nie za długi, tylko akurat . Dobrze trafiłaś, porady i nadzieję na pewno tu uzyskasz. Jak czytam już trochę rozejrzałaś się po wątkach twardzinowych, szybko wciągniesz się w zasady tu panujące. Spokojnie czytaj, pytaj i korzystaj z wyszukiwarki. Początki zawsze są trudne, także w chorowaniu, ale jak widać twoja mama ma duże wsparcie z twojej strony, a to już dużo. Dobrego lekarza na pewno znajdziecie, a bać się na zapas nie ma sensu . Powodzenia  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
maga Junior

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 11:27 am Temat postu: |
|
|
dzięki za powitanie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 11:50 am Temat postu: |
|
|
witaj maga
dobrze trafiłaś, forum to kopalnia wiedzy
spokojnie poszukaj sobie i poczytaj na temat twardziny
polecam naszą wyszukiwarkę
http://www.toczen.pl/forum/search.php
albo po prostu przeglądanie tematów
pozdrawiam serdecznie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 12:18 pm Temat postu: |
|
|
witaj Maga
taka córka to skarb , do tego forum i lekarz prowadzący i dacie radę
pozdrawiam Ciebie i Mamę oczywiście
zdrowia _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 1:27 pm Temat postu: |
|
|
witaj Maga przykro mio że mama jest chora ale z pewnościa znajdziesz tu wiele rad i wsparcia..pozdrawiam ciepluttko tzymaj się dzielnie ..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja bardzo cieplutko, poczytaj spokojnie, przemyśl, a sama zobaczysz, że z każdej sytuacji jest jakieś rozsądne wyjście  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 2:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Maga!
Serdecznie witam Ciebie i Mamę na forum.
Spokojnie poczytaj-wielu rzeczy sie dowiesz,a przez to nabierzesz tez dystansu.
Ja-z połowicznie rozpoznaną twardziną borykam sie juz ze 20lat,niestety troche płuc mi "zjadło"w okresie dojrzewania.Teraz COŚ sie uaktywnia i w tym roku czeka mnie ponowna,porządna diagnostyka w tym kierunku.
Instytut Reumatologii w W-wie jest zapewne najlepszy(przez poradnię można sie dostac) ,ja okupuje Poznań,bo W-wa chwali naszych reumatologów.Do W-wy jeżdzę,ale do I.Chorób Płuc.
Życzę siły,wytrwałości,siły i-co najważniejsze w tych chorobach-pogody ducha!!!!!
Aa,zawsze możecie wpaść do kawiarenki naszej z "dniem codziennym".
Pozdrawiam!  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maga Junior

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 4:04 pm Temat postu: |
|
|
dziÄki wszystkim! mam takÄ
nadziejÄ, ze czarne chmury siÄ rozejdÄ
. czego i Wam ĹźyczÄ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 4:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam Was cieplutko na forum!
Życzę szybkiej diagnozy i znalezienia lekarza. Pozdrawiam Was i powodzenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
XXX Senior

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Maga
Na naszym forum znajdziecie niewyczerpane pokłady nadziei i wskazówki na co szczególnie zwracać uwagę.
Życzę tak samo szybkiego znalezienia dobrego specjalisty i poprawy wyników  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Maga życzę dużo zdrowia Tobie i mamie i żeby szybko znalazła się pod opieką dobrego lekarza bo to wiele znaczy. Dobry specjalista pomoże skutecznie opanować chorobę i łagodzić jej skutki. Zawsze możesz liczyć na doświadczenie i duchowe wsparcie na forum. Tu nikt nie zostaje sam ze swoją chorobą.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
KRZEMINKA Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 09, 2009 11:03 pm Temat postu: |
|
|