|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anjalg Junior

|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 11:49 am Temat postu: Cell Cept- jak długo go brać? |
|
|
Witajcie, jestem nowym użytkownikiem i nie wiem- być może temat ten był już poruszany...
Czy ktoś z Was leczony jest Cell Ceptem i mógłby powiedzieć, jak podchodzą do niego Wasi lekarze, tzn czy ustawiają go na określony czas czy "dożywotnio"? Ja biorę go od ponad 5 lat (od ostatniego poważnego zaostrzenia tocznia, jako kontynuację po chemii, początkowo sprowadzając go na import docelowy). Przez ten czas podlegałam pod 3 różne ośrodki (najpierw Międzylesie w Wawie, gdzie włączono mi Cell Cept), potem szpital na banacha i ostatecznie na Lindleya.
Na SLE+zespół antyfosfolipidowy z defetem V czynnika typu Leiden+nefropatię itd choruję od 10lat. Zaliczyłam już 2 poważne zaostrzenia tocznia z zakrzepicami, katastroficzny zespół antyfosfolipidowy, szpiączkę z tym związaną, chemioterapię (Endoxam w osłonie Solu medrolu). Po ostatnim poważnym zaostrzeniu 5 lat temu i chemii, jestem m.in. na Encortonie i Cell Cepcie + Sintromie. Cell Cept 2x500mg/doba baaaardzo mi sluzy- jestem w remisji,p-ciała też nie są teraz wielkim powodem do zmartwień. Nie wiem już jednak, co właściwie myślec o dalszym leczeniu Cell Ceptem- gdy zaczynłam go brać, lekarze mówili, że to opcja na 2 lata, zarówno zapobiegająca przed zaostrzenim SLE, jak i dalszym uszkodzeniem nerek. Potem bali się jednak wycofać nefrolodzey, bo w tak dobrej remisji byłam. Inni lekarze (konsultowałam się m.in. na Banacha) optowali za wycofaniem się z Cell Ceptu. Żeby to rozstrzygnąc, pojechaalm nawet do Londynu do Prof Grahama Hughes zajmującego się przypadkami takimi jak ten, człowiek, który opisał jako 1 APS. On też był za odstawieniem Cell Ceptu. Trafiłam jednak na Lindleya pod opiekę wspaniałej doktor, która z obawy przed nerkami nie chce odstawić Cell Ceptu (białkomocz mam minimalny. kreatyninę itp też w granicach przyzwoitości, jednak wciąż boją się o nerki, bo "cudem ruszyły" i teraz poza Furosemidum3x40mg/ doba i 100mg Miluritu właściwie nic im do szczęścia nie potrzeba)...
Aj, rozpisałam się. Reasumując- czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z Cell Ceptem albo może polecić lekarzy, którzy prowadzili na nim toczniowe przypadki? Zgupiałam już i nie wiem, czy dobrze robie biorąc go dalej. Nie mówiąc o tym, że kosztuje mnie 700zł miesięcznie...
Ania |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
anjalg Junior

|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki Robert za wskazówki. Zanim napisałam pytanie, spradzałam w wyszukiwarce, ale niestety odpowiedzi na pytanie dot okresu brania Cell Ceptu przy SLE+zespole antyfosfolipidowym+nefropatii nie znalazłam. A wiem, że zdecydowanie różni się podejście do Cell Ceptu przy nefropatii i przebytym katastroficznym zespole antyfosfolipidowym, niż przy samym SLE. Dlatego dalej będę pytała  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Ja akurat choruję na toczeń, a CellCept biorę od 21 miesięcy. Zeszłam z dawki 2g na 750mg. Moja pani profesor mówiła, że powinnam brać ten lek do 2 lat. Jak będzie dalej, zobaczymy. Jak coś, to pisz do mnie prywatną wiadomość. Służę pomocą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asiab Junior

|
Wysłany: Pią Lis 07, 2008 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Ja brałam Cell cept jakie 3lata temu przez rok ale ze względu na cofnięcie refundacji przeszam na Eqoral. miałam być na nim rok a jestem juz ponad 2,5roku, ale bojš mi się go cofnšc ze względu na nerki, zeby znów nie pojawił się białkomocz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|