Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieś Junior

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:03 pm Temat postu: Witam wszystkich |
|
|
Witam, jestem nowa na forum i jeszcze trochę nieswojo się czuję, ale mam nadzieje, że szybko się tu zadomowię. Mam 23 lata i od kilku dni podejrzenie zespołu Sjogrena. Podejrzenie, bo jeszcze specjalistycznych badań nie przeszlam, ale stwierdzono u mnie suchą i bardzo cienką śluzówkę jamy ustnej i gardła, a przez to ciągłe infekcje bakteryjne, od dwóch lat mam zdiagnozowany zespół suchego oka, ponadto ciągłe problemy z zębami, i kilka innych objawów. W każdym bądź razie laryngolog zasugerował że to właśnie ta jednostka chorobowa. Po tej sugestii załamałam się i jakoś nie mogę się pozbierać, nie potrafię o tym mówić, pisze więc na forum bo to chyba łatwiejsze. Niby teoretycznie wiem co dalej robić, gdzie się udać itd, ale nie wiem czy starczy mi sił na to wszystko... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum Agnieś
pewnie, że starczy Ci sił o to bym się nie martwiła-serio!
znajdź dobrego specjalistę, idź na wizytę-będzie dobrze
pozdrawiam serdecznie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieś Junior

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:12 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie za dobre słowo. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieś ...
Zorientowałas się zapewne, że sporo nas tutaj i wszyscy jakoś sobie radzimy...dobrze, że do nas trafiłaś- w grupie raźniej....dasz radę  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beata B. Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 8:37 am Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieś!
Dobrze, że tu trafiłaś. Jest sporo osób z Twoją chorobą. Odetchnij głęboko, poczytaj, wszystko przejaśni się. Początkowo szok i strach jest najgorszy, później będzie dobrze.
Powodzenia w leczeniu!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 8:46 am Temat postu: |
|
|
Hej AGNIEŚ zobaczysz, że wszystko będzie dobrze, najważniejsze to w miarę spokojnie podejść do tematu hehe. Poczytaj dobrze o czym tutaj piszemy, a przekonasz się, że mimo choroby jest w nas wiele radości i zrozumienia. Buziaczki wielkie _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 9:38 am Temat postu: |
|
|
witaj Agnieś no co Ty nie załamuj sie nie masz jeszcze potwierdzonej diagnozy a nawet jeśli taka bedzie to z czasem przyjmiesz do wiadomości nie ma tak źle jestesmy wszyscy na tym forum tego przykładem do tego jestes jeszcze taka młoda masz większe perspektywy na leczenia bo medycyna wciąż idzie do przodu trzymaj się ciepło i nie załamuj to nie wyrok ciesz sie kazdym dniem wszystko bedzie dobrze..pozdrawiam..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorka1 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 11:31 am Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieś - nie załamuj się ,bo z tym można żyć.W sumie dobrze,że laryngolog coś zasugerował i można zacząć leczenie w miarę wcześnie.Bo ja chodziłam z Sjogrenem wiele lat/teraz dopiero o tym wiem/.
Nie wiem na jakim etapie jest suchość u Ciebie,ale ja nawet bez popicia nic nie zjem,chleba,ciastka suchego itd.Dlatego leczenie może zachamować chorobę,zanim ślinianki całkiem nie przestana pracować
Pozdrawiam i głowa do góry  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Agnieś witaj i na pocieszenie od razu-prędziutko Ci życzę żeby szybko udało się postawić Ci diagnozę - i nie taki sjogren straszny jak się może początkowo wydawać
Sama od dwóch lat błąkam się od lekarza do lekarza z takim samym podejrzeniem i dalej nikt nic nie wie na pewno (a objawy mam od lat dziewięciu) więc nie załamuj się i pamiętaj,że źle nie będzie...czytaj i bierz wszystko na spokojnie- nie wszystkie objawy muszą u Ciebie wystąpić - i pamiętaj- uśmiech i pozytywne nastawienie są najlepszym lekarstwem! _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 6:22 pm Temat postu: |
|
|
witaj kochana . wiem że się stresujesz chorobą ale nie warto bo szkoda zdrówka. tutaj znajdziesz tyle info na temat tej choroby i innych, no i najważniejsze wsparcie i dobre rady
trzymaj się cieplutko  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię również na forum i życzę siły i pogody ducha. _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 18, 2008 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
jak wspomniały poprzedniczki, choroba tkanki łącznej nie oznacza od razu wyroku- kiedy tylko uda się ujarzmić chorobę można normalnie żyć, jak przed zaostrzeniem- i to właśnie jest w tym wszystkim najlepsze  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marzena1 Senior

|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 8:30 am Temat postu: |
|
|
Witaj!
Ja też tak kiedyś myślałam ale teraz moje życie wygląda prawie tak jak przed chorobą. Znajdz dobrego specjalistę i da się wszystko ogarnąć. Pozdrawiam i nie martw się wszystko się ułoży. |
|
Powrót do góry |
|
 |
KRZEMINKA Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 8:48 am Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieś
Trafilaś w dobre miejsce tutaj znajdziesz wszystko ,odpowiedzi na pytania ,wsparcie i samych wspaniałych ludzi
Każdy z nas przeżywa na początku szok kiedy usłyszy diagnozę -ale niejest tak źle.
Pozdrawiam serdecznie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 11:18 am Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieś. Rozumiem twój stan ducha i jak wszyscy poprzednicy twierdzę że nie będzie tak źle. poszukaj specjalisty i stosuj się do jego zaleceń a ujarzmiona choroba pozwoli ci normalnie żyć. Zawsze to jakaś niewygoda- leki,wizyty kontrolne ale naprawdę można z tym normalnie funkcjonować.
Dużo odwagi i cierpliwości jeśli to nawet "to" to nie wyrok.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|