Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MOTYLEK55 Junior

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 12:11 am Temat postu: witam |
|
|
Witam wszystkich, mam 27 lat choruję na zapalenie wielomięśniowe od kwietnia 08r. mam bardzo małe doświadczenie i cały czas się uczę życ z tą chorobą. Moj przebieg czyli pierwszy rzut choroby był piorunujący. Oczywiście minęło dużo czasu za nim postawiono trafna diagnozę. Mój stan zdrowia pogarszał się z tygodnia na tydzień, az wreszcie trafiłam do szpitala gdzie postawiono diagnoze. (Trwało to ok. dwóch miesięcy a ja szukałam pomocy u wielu lekarzy.) W szpitalu zrobiono mi badania krwi CK 11tyś, LDH b. wysokie, ASPAT, ALAT b.wysokie. EMG, wycinek mięśnia. Wyniki potwierdziły wielomięsniowe zapalenie. Otrzymałam pulsy sterydowe po których moja siła mięśniowa jeszcze bardziej sie osłabiła. Do tego stopnia że zaczełam sie przewracac, wiec aby przejsc kilka metrów musiały trzymac mnie dwie osoby pod pachy. Później było tylko gorzej. Przestałam chodzic, wrecz miałam problem żeby przewrocic sie z boku na drugi bok. Ciezko było mi wytrzymac w pozycji siedzącej(jak ktos mnie posadził) Ogólna tragedia! Myslałam że to koniec, ze nigdy juz nie stane na nogach. Spedziłam w szpitalu 6 miesiecy gdzie bylam leczona wysokimi dawkami sterydow i rehabilatcja. Powoli zaczełam wracac do sił. Pierwsze samodzielne kroki przy balkoniku sprawiały wiele radosci. Zaczełam czuc sie coraz lepiej. Wrociłam do domu i wciaż rehabilituje sie codziennie. Mam nadzieje że wyjde z tego chorobowego kryzysu, ale to co mnie bardzo niepokoji to fakt ze znowu zwiekszył sie poziom CK i jest 650. Gdy wychodzilam ze szpitala miałam juz go w normie. Moze ktos z Was ma wiedze na ten temat? Dlaczego ten wskaźnik wzrasta? Mimo że biore sterydy i metotrexat. Czy moze byc to wynikiem codziennych cwiczen?
Dziekuje i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 7:24 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Bardzo proszę o zachowanie ustalonego porządku, pisanie we właściwych działach po uprzednim skorzystaniu z forumowej wyszukiwarki celem sprawdzenia, czy podobny wątek już był. Wówczas można się do niego dopisać.
Twój pierwszy post przenoszę do "Pierwszych Kroków..." i zachęcam na początek, żeby nam się lepiej tutaj żyło, do lektury:
- Wątek Specjalny: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1740
- Netykieta: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=832
Pozdrawiam.
PS.
Cytat: |
Wysoka aktywność CK, albo jej wzrost w kolejnych oznaczeniach, wskazuje na uszkodzenie mięśnia sercowego lub mięśni szkieletowych. Może też być związany ze znacznym wysiłkiem fizycznym. Jeśli poziom CK jest wysoki u osoby z podejrzeniem zawału serca, lekarz zwykle zleca dodatkowe, bardziej specyficzne badania (troponinę lub CK-MB), aby potwierdzić uszkodzenia serca.
Osoby z dużą masą mięśniową mają wyższą aktywność CK we krwi w porównaniu do osób o małej masie mięśniowej.
Znaczny wysiłek fizyczny (np. podnoszenie ciężarów, sporty walki albo długie treningi) może powodować wzrost aktywności CK, podobnie - wzrost aktywności tego enzymu obserwuje się w przypadku uszkodzenia mięśni spowodowanych np. upadkiem, wypadkiem samochodowym, zabiegiem chirurgicznym lub postrzałem. Również nadużywanie alkoholu powoduje niewielki wzrost aktywności CK. Niektóre leki, szczególnie leki obniżające poziom cholesterolu (statyny i fibraty), mogą powodować uszkodzenie mięśni i wzrost aktywności CK w surowicy krwi. Osoby zażywające takie leki powinny poinformować lekarza, jeśli odczuwają ból lub osłabienie mięśni.
Aktywność CK może być mniejsza we wczesnej ciąży. |
źródło
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Pią Gru 05, 2008 8:46 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 8:41 am Temat postu: |
|
|
witam serdecznie na forum
życzę poprawy wyników i samopoczucia  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 8:47 am Temat postu: |
|
|
Hej Motylku kolejny:))))))))))))))) _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 8:57 am Temat postu: |
|
|
Bardzo serdecznie witam na forum!
Myślę,że znajdziesz tu wsparcie duchowe i praktyczne.Jest wśród nas wiele osób z Twoim schorzeniem więc myślę,że z pewnościa sie odezwą.
Życzę siły i uśmiechu.
 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
KRZEMINKA Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 10:36 am Temat postu: |
|
|
Witam i pozdrawiam sedrecznie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 4:12 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
ściskam i pozdrawiam  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 6:19 pm Temat postu: |
|
|
witaj motylku55 i staraj się pisać posty we własciwych tematach a tych Ci u nas nie brakuje stąd netykieta..pozdrawiam..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2008 6:27 pm Temat postu: |
|
|
Witaj motylku w naszym gronie.Miłej lekrury w naszej skarbnicy wiedzy i przyjaźni.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolla Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 06, 2008 10:13 am Temat postu: |
|
|
Witaj serdecznie i rozgosc sie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 06, 2008 12:56 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, MOTYLEK55
Wskaźnik CK 11.000 jednostek- rzeczywiście piorunująca wartość...
Trzymam kciuki, aby wskaźnik znów wrócił do normy (chociaż będziesz musiała bardzo uważać, aby utrzymać odpowiednią równowagę, tak aby się nie przetrenować, nawet jeśli są to ćwiczenia wykonywane w domu).
Poza tym rozgość się na forum i korzystaj do woli
Ale za uzależnienie od forum jego współtwórcy nie odpowiadają  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 06, 2008 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię serdecznie  |
|