Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ka_czka5 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 6:47 pm Temat postu: Toczen czyli SLE |
|
|
Hej witam serdecznie, mam pytanko czy ktos moglby mi napisac nazwy lekow jakimi teraz leczy sie LSE w Polsce.Ja mieszkam w Szwecji od 12 lat i jestem chora na na chorobe od 15 lat.Interesuje sie tym jak wyglada teraz leczenie tej choroby wiec jesli ktos z was moze to prosze napiszcie mi troszke jak wyglada leczenie tej choroby w polsce. Z gory dziekuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 6:58 pm Temat postu: |
|
|
witak ja osobiście jestem leczona od 24 lat sterydami i lekami immunosupresyjnymi czyli Metypred i Endoxan a obecnie Metotrexat leczenie kazdego jest bardzo indywidualne może inni Ci jeszcze cos napisza..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja biorę obecnie Matypred i Arechin plus potas, wapń, magnez, żelazo.
Wcześniej przez 7 lat byłam leczona cyklosporyną i sterydami. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ka_czka5 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuje to juz cos , kazda informacja sie przyda |
|
Powrót do góry |
|
 |
ka_czka5 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 7:22 pm Temat postu: |
|
|
A czy to znaczy ze po 7 latach juz nie bierzesz sterydow? |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 7:25 pm Temat postu: |
|
|
metypred to tez steryd
ja mam takie samo polaczenie jak ziarenko tzn. metypred + arechin 
Ostatnio zmieniony przez didulka dnia Pią Sty 30, 2009 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
ka_czka5 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:04 pm Temat postu: |
|
|
A czy u kogos z was pojawila sie przy sle padaczka objawowa? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:12 pm Temat postu: |
|
|
U mnie nie. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ka_czka5 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:16 pm Temat postu: |
|
|
ok dzieki , ja mam wlasnie problem z padaczka, jest coprawda zadko ale jednak.Czy masz moze problem ze sloncem? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:24 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo źle reagowałam na słońce. Zaostrzenia miałam zawsze w październiku, a więc po wakacjach. Unikam słońca i zawsze mam przy sobie krem La Roche-Posay 50+.
W minione wakacje byłam w Porugalii, oczywiście cały czas smarowałam się kremem, na plaży siedziałam w cieniu, a gdy chodziłam po słońcu miałam na ramionach chustę. Po wakacjach czułam się lepiej niż przed i ta duża dawka słońca na pewno nie przyniosła negatywnych efektów.
Jak wygląda leczenie w Szwecji? _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ka_czka5 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:30 pm Temat postu: |
|
|
No cuz w szwecji biore sterydy ale dosc male bo 5 mg, po za tym oczywiscie wapno, zelazo i takie podstawowe leki.W moim przypadku biore leki na padaczke.Po za tym raz na 3-4 miesiecy dostaje kroplowke niepamietam dok nazwy ale to jest to kroplowka ktora wzmacnia organizm i ma na celu utrzymac chorobe w rownowadze.
odnosnie slonca to ja tez mam duzy problem z, niemoge przebywac na sloncu wogule  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę przeminnie 6 mg i 8 mg Metypredu. Mam nadzieję, że już niedługo będę brała 6 mg. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ka_czka5 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:37 pm Temat postu: |
|
|
nie znam tego leku ale szczerze zycze zebys mogla brac jak najmniejsza mozliwa dawke,na dzis musze uciekac ale chetnie popisze z toba innym razem Pozdrowienia  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Matypred to steryd metyloprednisolonum.
Jakie bierzesz sterydy? _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia73 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2009 8:47 pm Temat postu: |
|
|
cześć
w Polsce tak jak i na całym świecie podstawą leczenia tocznia są glikokortkostroidy ,czyli np prednizon,metotrexat ,w różnych dawkach ,zależnych oczywiście od tolerancji leku jak i od aktualnego stanu zdrowia,niesteroidowe leki przeciwzapalne np indometacyna,jeżeli leczenie sterydami nie przynosi pożądanych efektów wtedy wprowadza się immunosupresję , czyli imuran lub cyclofosfamid w postaci tzw leczenia pulsacyjnego ,jest dużo lepiej tolerowane niż tabletki a skutki leczenia szybsze i co najważniejsze mniej toksyczne
ja akurat leczę się z powodzeniem od 19 lat encortonem ,teraz w dawce 20 mg już na stałe ,przeszłam również pulsy z imuranu przy utrzymującym się białkomoczu i pulsy z endoxanu (cyclofosfamid) przy zawrotach głowy
słońce niestety w moim przypadku działa bardzo niekorzystnie i tez tak jak Ziarenko bez bloker la roche posey nie ruszam się z domciu
ale każdy przypadek to indywidualne leczenie ,więc potraktuj to co napisałam jako dodatkową informacje
pozdrawiam i też jestem ciekawa jak wygląda leczenie naszego wilczka w Szwecji _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|