|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:46 pm Temat postu: Recepta farmaceutyczna |
|
|
O istnieniu recepty farmaceutycznej wiedzą częściej pacjenci niż farmaceuci.
To duże ułatwienie. Jeśli jadąc gdzieś nie zabierzemy leków ze sobą, nie musimy szukać lekarza, biegać po przychodniach i tracić czasu.
Prawo farmaceutyczne
Art. 96. 2. W przypadku nagłego zagrożenia zdrowia lub życia farmaceuta, o którym mowa w art. 88 ust. 1, może wydać bez recepty lekarskiej produkt leczniczy zastrzeżony do wydawania na receptę w najmniejszym terapeutycznym opakowaniu, z wyłączeniem środków odurzających, substancji psychotropowych i prekursorów grupy I-R.
3. Fakt wydania produktu leczniczego, o którym mowa w ust. 2, farmaceuta, o którym mowa w art. 88 ust. 1, odnotowuje na sporządzanej recepcie farmaceutycznej; recepta farmaceutyczna powinna zawierać nazwę wydanego produktu leczniczego, dawkę, przyczynę wydania produktu leczniczego, tożsamość i adres osoby, dla której produkt leczniczy został wydany, datę wydania, podpis i pieczątkę farmaceuty, o którym mowa w art. 88 ust. 1. Recepta farmaceutyczna zastępuje receptę za 100 % odpłatnością i podlega ewidencjonowaniu. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 7:11 am Temat postu: |
|
|
no ale kto o tym wie z zainteresowanych mniue czasem wydawała lekastwo na receptę magister ale mniej wiecej ją znałam a ona mnie inaczej trudno się komukolwiek doprosic o jakiekolwiek lekarstwo a taka wiadomość nie jednemu ułatwiłaby życie zwłaszcza jak nagle braknie potrzebnego leku lub w sytuacjach awaryjnych ale farmaceucie niechętni są do pomocy trzeba by było nosic te przepisy i paragrafy przy sobie.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|