|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewela.t Master butterfly
Dołączył: 03 Lip 2012 Posty: 7089
|
Wysłany: Pon Paź 06, 2014 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Rozwinela sie dyskusja wiec wklejam pewne, wazne informacje...
Surowe ryby
Zarażenie pasożytami
Jedząc surowe ryby można zarazić się pasożytami. W mięsie surowych lub półsurowych ryb, takich jak makrela, śledź, dorsz, pstrąg, skalnik prążkowany, karp, szczupak i słodkowodny węgorz, mogą gnieździć się pasożyty, które przetrwają podróż przez nasz układ pokarmowy.
Amerykańskie Centrum Zwalczania i Profilaktyki chorób szacuje, że co roku zdarza się kilkaset potwierdzonych przypadków zakażenia pasożytami wskutek spożywania surowej ryby. Większość przypadków nie jest jednak zgłaszana, bo po kilku dniach przykrych dolegliwości (ból żołądka, mdłości, wymioty) pasożyty zostają wydalane przez wymioty lub z kałem i pacjent wraca do zdrowia, nawet nie podejrzewając zakażenia pasożytem. Bo na szczęście zakażenia pasożytem od ryb rzadko powodują ciężką chorobę.
Jak ustrzec się ryzyka
Jeśli lubisz sushi, nie wyrzekaj się go z obawy przed skażeniem rtęcią czy zakażeniem pasożytami. Mięso ryb jest bogate w białko i zdrowe kwasy omega-3. Aby się jednak zabezpieczyć, przestrzegaj poniższych zasad:
Ogranicz spożycie sushi do jednego razu w tygodniu.
Unikaj tuńczyka błękitnopłetwego (czyli zwykłego), który zawiera najwięcej rtęci. Bezpieczniejszy jest tuńczyk żółtopłetwy, zawierający mniej rtęci, ale nadal więcej niż ryby słodkowodne. Najbezpieczniejsze pod tym względem będą następujące ryby: łosoś, krewetki, dorsz, mintaj, tilapia, przegrzebki i makrela (ale nie królewska).
Unikać wszelkich ryb z dużą zawartością rtęci powinny kobiety w ciąży lub ją planujące, karmiące piersią, dzieci do 5. roku życia, osoby starsze powyżej 75. roku życia lub z osłabionym układem odpornościowym. Dotyczy to nie tylko sushi ale również ryb gotowanych.
Jedz tylko w sprawdzonych restauracjach. Zapytaj kucharza, jak długo ryba była zamrożona. W USA i Europie wszystkie ryby przeznaczone na sushi należy zamrozić na co najmniej 72 godziny (w temp. od -20°C do -35°C), aby zabić pasożyty . Zwróć uwagę czy kucharz zakłada rękawice, gdy przygotowuje sushi.
Przyjrzyj się czy ryba wygląda na świeżą. Powinna być jasna i kolorowa, z ciemnym fioletem i czerwienią. Im ciemniejszy kolor tym lepiej.
Używaj wasabi i octu. Badania wykazały, że przyprawy te zabijają w sushi wszystkie bakterie, jeszcze bardziej zmniejszając ryzyko zatrucia.
Jeśli po zjedzeniu sushi dopadnie cię silny ból brzucha lub uporczywa biegunka, wybierz się do lekarza.
Surowa wieprzowina
Jedzenie surowej wieprzowiny jest niewskazane, ponieważ stwarza to duże ryzyko zarażenia włośniem lub tasiemcem uzbrojonym.
Włosień jest jednym z najgroźniejszych pasożytów dla człowieka, wywołuje chorobę włośnicę, która ma bardzo ciężki przebieg i może prowadzić do śmierci.
Z kolei tasiemiec uzbrojony wyniszcza organizm może spowodować anemię, biegunki, zaparcia, wychudzenie. Jeśli larwy tasiemca osadzą się w mózgu, to wywołają zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego (np. zaburzenia widzenia, zaburzenia psychiczne, halucynacje, amnezję, demencję). Ponadto u ok. 60% świń występują także bakterie Yersinia, które mogą wywołać biegunkę i ból brzucha, a także zapalenie stawów.
Na co powinieneś zwrócić uwagę jeśli zamierzasz zjeść surowe mięso?
Wybierz wołowinę
Tradycyjne carpaccio czy tatar przygotowuje się z polędwicy wołowej. Ponieważ jest ona dosyć droga, niektórzy decydują się na zastąpienie jej polędwicą wieprzową. Jest to duży błąd i niestety możesz przypłacić go życiem. Surowej wieprzowiny nie wolno jeść.
Kupuj w sprawdzonym sklepie
Przede wszystkim kup mięso ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Jeśli nie wiesz do jakiego sklepu mięsnego się wybrać, wybierz ten, który ma sporo klientów. Zazwyczaj oznacza to, że produkty są w dużym obiegu, zatem mięso nie leży zbyt długo na ladzie, jest więc świeże.
Zamiast mięsa mielonego kupuj mięso w kawałku
Takie mięso możesz sam zmielić w domu lub w niektórych sklepach poprosić sprzedawczynię, aby uczyniła to przy tobie na miejscu. Dzięki temu będziesz wiedział, ze mięso pochodzi od jednej krowy. Gotowe mięso mielone w tackach może pochodzić od kilku różnych krów, a więc ryzyko zakażenia bakteriami wzrasta.
Przechowuj mięso w odpowiednich warunkach
Przechowywanie mięsa w lodówce lub w zamrażarce zapobiegnie rozwojowi bakterii i wydłuży czas przydatności do spożycia.
Jeśli zamierzasz podać surowe mięso swoim gościom, to pamiętaj, że bezwzględnie nie mogą go jeść:
- małe dzieci
- kobiety w ciąży oraz karmiące
- osoby starsze
- osoby z obniżoną odpornością..
nic dodac, nic ujac..
Info wkleilam z internetu, zeby nie bylo, ze z mojej glowy...
Surowa wolowina
Rowniez niesie pewne ryzyko ale stosunkowo najmniejsze.
Dla wołowiny największym zagrożeniem mikrobiologicznym są enterokrwotoczne szczepy bakteri E. coli (szczep 0157). Nie powodują one choroby u krów, ale jeśli dostaną się do organizmu człowieka to stają się niebezpieczne. Bakterie te przebywają w jelitach krów i to czy przejdą do mięsa w dużym stopniu zależy od umiejętności rzeźnika. Jeśli podczas uboju natnie on jelita, w których będą znajdowały się E.coli, to bakterie te mogą przedostać się do mięsa. Zjedzenie surowego zakażonego mięsa wywołuje choroby układu pokarmowego i moczowego. Może pojawić się biegunka, ale także schorzenia nadnerczy lub zespół hemolityczno-mocznicowy. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Nie Lis 16, 2014 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Zdrowa stronka
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/ _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 6:38 pm Temat postu: |
|
|
zima zimno zimno
Co zrobić? - ROZGRZEWAMY ORGANIZM - 5 ZASAD na zimną porę roku
Warto przeczytać _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2015 11:58 am Temat postu: |
|
|
Bardzo fajny tekst, właśnie go czytam. Przymierzam się do diety bezglutenowej, a w każdym razie mocno ograniczającej gluten, ale czy wyjdzie to się okaże _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2015 3:01 pm Temat postu: |
|
|
Monia wyjdzie... Na zdrowie _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 3:44 pm Temat postu: |
|
|
owoce/jagody Goji
Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji to najzdrowsze owoce na świece. Są bogate w mnóstwo składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (nie produkowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu) oraz aż 21 pierwiastków śladowych, takich jak: miedź, żelazo, wapno, german, selen, fosfor. Zawartość żelaza jest aż 3 razy większą niż w szpinaku!
Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy). Niestety suszone jagody nie są bogatym źródłem witaminy C. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E.
Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Jagody Goji zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.
W Goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.
Jagody Goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy właśnie nim, przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia. Zawierają również ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu. Są to zeaksantyna oraz luteina. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 roku życia.
W Azji używano Goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód Goji pomaga na wszelkie problemy trawienne. Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.
Długotrwale stosowanie zapewnia:
– wzmocnienie stawów, kości,
– wzmacnia system odpornościowy,
– wyszczupla,
– opóźnia procesy starzenia,
– poprawia również witalność,
– poprawia wzrok,
– zapewnia długowieczność.
źródło 1
źródło 2
ktoś z Was zajada te owoce, czy wolicie żurawinę? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 3:50 pm Temat postu: |
|
|
ja się przyznam bez bicia że ich nie jadłam , chociaż ze 100x miałam kupić
ja wsuwam żurawinę _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Ja też żurawinkę pochłaniam
A o takich jagódkach nie słyszałam _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 5:40 pm Temat postu: |
|
|
meguchna są w wielu sklepach ze zdrową zywnością, nawet w zwykłych sklepach juz je widuję ostatnio
na pewno sa też w Rossmanie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 6:08 pm Temat postu: |
|
|
Ja w Carrefour widziałam _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 6:54 pm Temat postu: |
|
|
To muszę zwrócić uwagę w takim razie Z pewnością nie są tanie... _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|