Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ciekawostki żywieniowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ania_75
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Sty 2016
Posty: 388
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Sty 21, 2016 1:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z dodawaniem do bardzo gorącej herbaty - o ile pamiętam - chodziło o to, że w wysokiej temperaturze ulega zniszczeniu witamina C (cytryna, sok z malin, porzeczek itp)

z kolei miód jako dodatek do herbatki - owszem, ale też nie do wrzątku - powinna mieć poniżej 40 st.C
Dodany do gorącej nam nie zaszkodzi, ale utraci swoje zdrowotne właściwości Cool
_________________
Przyjaciel to ktoś kto mnie dobrze zna, a mimo to mnie lubi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulina_87
Gość





PostWysłany: Czw Sty 21, 2016 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O TUTAJ w linku znajdują się dokładnie te informacje, które chciałam przekazać i Ty Aniu też Smile
W skrócie: herbata z cytryną tak, ale jeśli w naparze nie ma już torebki lub fusów celem uniknięcia wytwarzania szkodliwego cytrynianu glinu, a także w temperaturze max 40st w celu zachowania zawartości witaminy C Smile
Powrót do góry
ania_75
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Sty 2016
Posty: 388
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Sty 21, 2016 2:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ha, Paulina - brawo my!
_________________
Przyjaciel to ktoś kto mnie dobrze zna, a mimo to mnie lubi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sty 21, 2016 6:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja własnie niedawno o tym czytałam- pamiętam o wyjęciu torebki z herbatą przed dodaniem cytryny.
Nienawidzę herbaty bez cytryny , chyba że jest zielona .

łaćzenie pomidora z zielonym ogórkiem to też niekorzystny zestaw.(ogórek niszczy zawartą w pomidorach vit C)
nie łączy się także białego sera z pomidorem

tu jest więcej takich zakazanych par http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Zdrowa-dieta-szkodliwe-polaczenia-potraw-i-skladnikow_35786.html
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulina_87
Gość





PostWysłany: Czw Sty 21, 2016 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie też kiedyś trafilam na takie zestawienie czego z czym nie łączyć ale żeby o tym pamiętać to chyba muszę wydrukować i powiesić kolejną przypominajke na lodówkę hehe
Powrót do góry
ania_75
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Sty 2016
Posty: 388
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią Sty 22, 2016 7:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ogórek świeży z pomidorem tak - zresztą nie przepadam za tym połączeniem Wink
natomiast ser biały z pomidorem - cóż, uwielbiam właśnie taki zestaw i raczej nie zaprzestanę Confused

czepię się - a co Mr. Green
muchomory i inne trujące gatunki
muchomor nie znaczy trujący - sa muchomory jadalne - bardzo dobre zresztą, jest wiele muchomorów niejadalnych (ale nie trujących); tylko kilka gatunków jest trujących śmiertelnie
acha - i klasyczny czerwony w kropki wcale nie jest śmiertelnie trujący - jest niejadalny, z pewnością wywoła kłopoty gastryczne plus inne wątpliwe atrakcje (no chyba że się go zje sporo; prawdziwie śmiertelnie trujące zabiorą nas z tego świata już po zjedzeniu małego kawałka Confused
No i oczywiście mowa o ludziach zdrowych - w innym przypadku nawet "dobre" grzyby mogą wywołać kłopoty.

czernidłaka pospolitego. Ten jadalny i bardzo smaczny grzyb
może i jadalny, ale smakiem wcale nie urzeka Wink
ponadto jego zbieranie ma większgo sensu - czernidłaki po zebraniu błyskawicznie się psują - praktycznie po kilku godzinach nie nadają sie do spożycia, więc nawet nie bardzo jest szansa w dobrym stanie donieść je do domu Smile
_________________
Przyjaciel to ktoś kto mnie dobrze zna, a mimo to mnie lubi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gośka81
Junior
Junior


Dołączył: 22 Sty 2016
Posty: 15
Skąd: WARSZAWA

PostWysłany: Wto Lut 02, 2016 11:43 am    Temat postu: pościel z łuski gryki Odpowiedz z cytatem

Nie znalazłam na forum- jeśli jest to przepraszam.
Zakupiłam ostatnio poduszki oraz nakładkę na materac z łuski gryki.
Opis jej właściwości medycznych jest imponujący.
Czy ktoś z was stosował i jakie macie odczucia?
Ja po tygodniu stosowania, na razie samych poduszek jestem zachwycona.
_________________
Nawracające zapalenie chrząstek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Lut 02, 2016 1:34 pm    Temat postu: Re: pościel z łuski gryki Odpowiedz z cytatem

gośka81 napisał:
Nie znalazłam na forum- jeśli jest to przepraszam.
Zakupiłam ostatnio poduszki oraz nakładkę na materac z łuski gryki.
Opis jej właściwości medycznych jest imponujący.
Czy ktoś z was stosował i jakie macie odczucia?
Ja po tygodniu stosowania, na razie samych poduszek jestem zachwycona.

a co to ma wspólnego z ciekawostkami żywieniowymi i działem diety?
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pluskotka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 1983

PostWysłany: Wto Lut 02, 2016 3:45 pm    Temat postu: Re: pościel z łuski gryki Odpowiedz z cytatem

kinga napisał:
gośka81 napisał:
Nie znalazłam na forum- jeśli jest to przepraszam.
Zakupiłam ostatnio poduszki oraz nakładkę na materac z łuski gryki.
Opis jej właściwości medycznych jest imponujący.
Czy ktoś z was stosował i jakie macie odczucia?
Ja po tygodniu stosowania, na razie samych poduszek jestem zachwycona.

a co to ma wspólnego z ciekawostkami żywieniowymi i działem diety?


Jak się poduszka nie sprawdzi, to zawsze grykę można zjeść. Wink
_________________
"Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gośka81
Junior
Junior


Dołączył: 22 Sty 2016
Posty: 15
Skąd: WARSZAWA

PostWysłany: Czw Lut 04, 2016 1:06 pm    Temat postu: Re: pościel z łuski gryki Odpowiedz z cytatem

Nie ma nic wspólnego, ale zobacz! pozwala przez chwile poczuć Ci się mądrzejszą.
Post źle ulokowany, ale ile przyjemności....

Zjedz pączka/Snickersa, bo zaczynasz gwiazdorzyć, kotku Laughing Wink
_________________
Nawracające zapalenie chrząstek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 7089

PostWysłany: Czw Lut 04, 2016 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gosia, Kinga tylko zadala pytanie i nie ma co doszukiwac sie w nim podtekstu.
Pluskotka natomiast zabawnie na zadane pytanie odpowiedziala. Very Happy (pojawil sie u mnie usmiech)
Spokojnie, kazdemu takie "kwiatki" sie zdarzaja! Very Happy

I przyznam, ze sama musze poszperac aby znalezc odpowiedni watek. Wink
Usmiechnij sie!
_________________
Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Lip 2012
Posty: 7089

PostWysłany: Pią Lut 05, 2016 9:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znalazlam. Very Happy
Moze tu? : http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=4234&highlight=po%B6ciel+gorczycy
_________________
Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Mar 08, 2016 9:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ORZECHY ZIEMNE
Nazywane też arachidowymi charakteryzują się przede wszystkim dużą zawartością tłuszczów, na które w dużej mierze – bo aż w ok. 23–25% – składają się jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Stosunkowo dużą część orzecha ziemnego stanowi białko, przy czym jest ono dość dobrze tolerowane przez układ pokarmowy, co nie oznacza, że nie należy zachować umiaru w ich spożywaniu. Wartymi uwagi składnikami w tym przypadku będą też błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, potas, cynk i magnez. Sam błonnik to już około 9%! Wiele źródeł podaje też, że mają dobroczynny wpływ na stosunek LDL do HDL, podwyższając poziom frakcji dobrego cholesterolu przy jednoczesnym obniżeniu tego złego. Mimo wielu zalet mają też ujemne strony. Przede wszystkim nie są 100% orzechami, a pochodzą z roślin bobowatych czyli strączkowych.
Zawierają lektynę , która może przyczyniać się do rozprzestrzeniania chorób autoimmunologicznych.

Często są zanieczyszczone specyficzną dla nich pleśnią mogącą bardzo niekorzystnie oddziaływać na komórki narządu wątrobowego – jest to już jednak kwestia zakupu dobrej jakości produktów.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 25,8 g
węglowodany 16,3 g
tłuszcz 49,5 g
kalorie 568,9 kcal

ORZECHY WŁOSKIE
Są jednymi z popularniejszych produktów tej grupy. W stosunku do poprzednich wymienionych orzechów są bogatsze w tłuszcz, z czego większość to zdrowe kwasy tłuszczowe z szeregu Omega-3. Są często stosowane w zbilansowanej diecie nie tylko jako cenne źródło tłuszczu, ale również w przypadku chęci podbicia ogólnego bilansu kalorycznego. Mają pozytywny wpływ na profil lipidowy i cholesterolowy organizmu – stanowią swego rodzaju regulator (przy odpowiednio częstym spożywaniu). Oddziaływanie na ogólny poziom cholesterolu ma miejsce za sprawą zawartości ALA, czyli kwasu alfa-liponowego. Poza klasycznymi funkcjami spełniają też rolę antyoksydacyjną, wspierając likwidowanie agresywnych, wolnych rodników wyniszczających komórki, a nawet tkanki. Poza wcześniej wymienionymi witaminami i minerałami warto w ich składzie wyróżnić jeszcze dwa ważne biopierwiastki – mangan oraz selen. Ponadto zawarte w nich Omega-3 stoją na straży optymalnej kondycji umysłowej.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 15,2 g
węglowodany 13,8 g
tłuszcz 65,4 g
kalorie 653,7 kcal

PISTACJE
Kolejne orzechy uwielbiane przez konsumentów, aczkolwiek cechujące się dość wysoką ceną, przez co nie każdy amator tego typu produktów skłania się właśnie ku nim. Wobec ogólnej, stosunkowo dużej zawartości tłuszczu dominujące również tutaj są jednonienasycone, zdrowe kwasy tłuszczowe. Stanowią świetny dodatek do niektórych posiłków, natomiast dzięki zawartości witamin i minerałów są w stanie wzmacniać układ odpornościowy organizmu i trzymać niektóre hormony w równowadze (w szczególności dzięki bogactwu witaminy B6). Są także pożyteczne dla układu sercowo-naczyniowego. Ponadto są bogate w luteinę i zeaksantynę, czyli dwa stosunkowo silne antyoksydanty zwalczające reaktywne formy tlenu destrukcyjnie działające na nasze komórki. Oczywiście kupując pistacje, szukajmy tych naturalnych, bez dodatku soli i tłuszczu.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 20,5 g
węglowodany 27,6 g
tłuszcz 45,6 g
kalorie 561,8 kcal

ORZECHY BRAZYLIJSKIE
Nie są tak popularne czy powszechne jak poprzednio wymienione odmiany, mimo że również ogólnodostępne. Wśród swojej grupy są znakomitym źródłem selenu bardzo dobrze oddziałującego na pracę oraz procesy wytwórcze hormonów tarczycy – z tego względu m.in. są polecane jako dodatek dietetyczny dla osób wykazujących problemy w tym względzie. Optymalna zawartość korzystnych kwasów tłuszczowych czyni z nich dobrego kompana dla ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu, natomiast bogactwo selenu dodatkowo sprzyja układowi immunologicznemu.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 14,5 g
węglowodany 12,4 g
tłuszcz 66,4 g
kalorie 657,2 kcal

MIGDAŁY
Są zaliczane właściwie do typu pestkowców. Są niezwykle popularne zarówno jako dodatek dietetyczny, jak i urozmaicenie wielu posiłków. Duży odsetek całkowitej zawartości tłuszczu w tym produkcie to jednonienasycone kwasy tłuszczowe korzystne dla naszego organizmu. W literaturze czy w publikacjach na temat żywienia dość często poruszany był fakt obniżania cholesterolowej frakcji LDL i podwyższania HDL przy regularnym włączeniu ich do diety. Stanowią też dość dobre źródło witamin z grupy B, takich jaki B1, B2, B6, B9 czy minerałów, z których warto wyróżnić fosfor, magnez, cynk i żelazo, wapń oraz potas. Oczywiście nie należy zapomnieć o błonniku, którego zawartość jest o wiele większa niż w przypadku orzechów arachidowych. Istnieją też przesłanki świadczące o tym, że zawarte w migdałach składniki ułatwiają redukcję tkanki tłuszczowej oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi przy stosowaniu diety redukcyjnej.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 21,2 g
węglowodany 21,6 g
tłuszcz 49,5 g
kalorie 576,0 kcal

ORZECHY LASKOWE
Cechują się wysoką zawartością tłuszczu (mniejszą niż włoskie) z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki zawartości składników antyoksydacyjnych są w stanie, jako dodatek do diety, wspierać możliwości wysiłkowe organizmu i tym samym oddziaływać na poprawę rezultatów w ramach aktywności. Warte uwagi między innymi ze względu na fitosterole. Dodatkowo, zawarte w nich elementy pozytywnie ograniczają procesy odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się organizmu, jednocześnie ograniczając degradację tkanek.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 14,8 g
węglowodany 16,6 g
tłuszcz 60,8 g
kalorie 629,0 kcal

ORZECHY NERKOWCA
Są niezwykle smaczne i również pochodzą m.in. z Brazylii. Tak naprawdę nie są to orzechy, ale nasiona występujące w owocach egzotycznego drzewa blisko spokrewnionego z mango. Nasiona jabłka nadnerczowego (Cashew apple) we wnętrzu zawierającej toksyczną żywicę łupiny kryją bardzo delikatne i neutralne w smaku orzeszki. W procesie produkcji pod wpływem działania pary wodnej orzechy są wyłuskiwane i dokładnie czyszczone. Orzechy nerkowca dostarczają około 10% skrobi, a także całe bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych. Charakteryzuje je też znacząca zawartość tiaminy, miedzi, żelaza, manganu, magnezu oraz cynku.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 18,4 g
węglowodany 30,4 g
tłuszcz 43,8 g
kalorie 554,8 kcal

ORZECHY PECAN
Są orzechami szczególnie bogatymi w witaminę B3 oraz kwas oleinowy dobrze spisujący się jako regulator cholesterolu (poprawia stosunek LDL do HDL).
Są też bogate w związki przeciw utleniające, co czyni je sprzymierzeńcem nie tylko diet prozdrowotnych, ale również sportowych.

Wartości odżywcze na 100 g orzechów:
białko 9,2 g
węglowodany 13,8 g
tłuszcz 72,1 g
kalorie 692,6 kcal

źródło: Trec Nutrition
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
przebiśnieg
Junior
Junior


Dołączył: 20 Lis 2016
Posty: 14
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon Lis 21, 2016 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy to znalazłyście, ale ja choruje również na niedoczynność tarczycy i okazało się że bardzo pomocne jako przekąska na mój stan zdrowia są orzechy bazylijskie, już 2 szt dziennie pokrywają zapotrzebiwanie na selen, dla mnie to super Smile
_________________
Życie to kwiat, który rozkwita, więdnie, zasypia aby znów ukazać swoje piękno
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ewelinaaa92
Junior
Junior


Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 7
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Lut 08, 2017 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tak samo stosuje jak "przebiśnieg" i jestem zadowolona Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 7 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group