Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Vivien39 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 3:29 pm Temat postu: Witajcie Kochani !!! |
|
|
Nazywam się Małgosia . Mam 39 lat.Właśnie się zalogowałam i spieszę by się przywitać, przedstawić i oczywiście poradzić. Może ktoś z Was miał podobne objawy i problemy zdrowotne jak ja, ale może od początku. W listopadzie ubiegłego roku zaszłam w ciąże. Czułam sie dość dobrze.Jedynie jeden wynik był nie prawidłowy CRP w granicach 17-30. Lekarze nie znaleźli żadnej przyczyny stanu zapalnego . W czerwcu urodziłam ślicznego i zdrowego synka ( w 35 tygodniu) . Przez pierwsze trzy miesiące byłam tak zajęta opieką nad Pawełkiem , ze nie zwracałam uwagi na siebie. Zaczęły jednak niepokoić mnie nasilające się bóle stawów, mięśni. Wylądowałam u lekarza . Zrobiłam badania:
CRP - 21
- badania krwi - w normie
- białko całkowite - w normie
- proteinogram - wszystkie białka w normie
- przeciwciała CCP - w normie
przeciwciała ANA2 - wynik dodatni w mianie 1:1280
Moja pani doktor reumatolog jest zakłopotana, bo oprócz dodatniego wyniki ANA 2 i bólów stawów nie mam innych objawów tocznia. Przygotowuje mnie do podania leku arechin. Kochani napiszcie co o tym wszystkim sądzicie, co tak naprawdę mi dolega. Będę wdzięczna za odpowiedzi i przyjęcie mnie do Waszego zacnego Grona, pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Cześć moja imienniczko
Miło mi Cię poznać,szkoda,ze w takich okolicznościach.Przede wszystkim GRATULUJE SYNKA-to wielki sukces,biorąc pod uwage podejrzenia lekarzy
Podrzucę Ci lekturę-z pewnościa pozwoli ci ona znalezc dpowiedzi na wiel pytań
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
Piszesz,że żadnych innych nieprawidłowości ni edostrzegasz ,ale ANA2 na takim poziomie i objawy mięśniowo-stawowe oraz czas w jakim doszło do uaktywnienia(ciąża i okres okołoporodowy) dają do myślenia.
Z pewnościa powinnaś dla pewności powtórzyć badania i znalezcć dobrego specjalistę ,doświadczonego w prowadzeniu chorób autoagresywnych-to podstawa
Tymczasem rozgość się,zapraszamy też na pogaduchy do kawiarenki,bo nie sama chorobą człek żyje
P.S. Dodam jeszcze ten wątek:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Malgosia  _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Gosiu
dodatnie ANA i ból stawów...niektórym to starcza, by wprowadzić leczenie
pamiętaj, że przy Arechinie trzeba pójść koniecznie do okulisty i przebadać wzrok...
jeśli sama nie jesteś pewna, możesz zasięgnąć porady u innego reumatologa
pozdrawiam  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Małgoś i buziaczki dla synka  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 7:04 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Małgosiu i niech ci się maluszek zdrowo chowa. Powodzenia w poszukiwaniu dobrego myślącego lekarza zaangażowanego i dociekliwego no i co za tym idzie diagnozy.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 7:34 pm Temat postu: |
|
|
WITAJ
Vivien coś na pewno przeoczyłaś i nam nie napisałaś o ANA2.Musiało być coś jeszcze dodatniego co sugeruje toczeń a nie twardzinę czy też dużo innych chorób.Samo dodatnie ANA i CRP nie sugerują wcale tocznia.Ja od 4 lat mam ANA 5 120 i mam ciągle w obserwacji inną chorobę ze względu na typ świecenia.
Jakie było u Ciebie świecenie przy dodatnim ANA?  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Małgosiu:)
Widzę ,że koleżanki Cię poinstruowały odnośnie forum i Twojej choroby .
Wszyscy czekaliśmy na diagnozę , leczenie , odpowiedni dobór leków.Wszyscy szukamy motywacji ,by radzić sobie jak najlepiej z naszą pokręconą immunologią ...
Twoja Motywacja ma dopiero pół roku , ale z pewnością każdego dnia mobilizuje Cię swoim uśmiechem byś była zdrowa i szczęśliwa.
Masz więc co robić w pełnym tego słowa znaczeniu.Siły, wytrwałości i zdrówka dla Ciebie i Maluszka.
Pozdrawiam  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Małgosiu!
Powodzenia w diagnozowaniu,Twojemu synkowi powiększy się grono ciotek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Małgosiu,
Witam serdecznie
Gratuluję Pawełka
Życzę wszystkiego dobrego. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 6:49 am Temat postu: |
|
|
witaj Małgosiu szczęsliwa mamusi zdrowego dzidziusia te objawy mogą sugerować tocznia ale pewnie reumatolog będzie chcaiła coś wiecej sprawdzić by sie upewnić i miec trafną diagnoze co jest najwazniejsze by wdrożyć własciwe leczenie życze powodzenia w leczeiu i wychowywaniu śliczego synusia zdrówka dla Was obojga, _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
JOLKA Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 10:31 am Temat postu: |
|
|
WITAJ Małgosiu w naszej rodzince! u mnie choróbsko ujawniło się właśnie w ciąży ,przyjmowałam duże dawki leków ale lekarze musieli wybrać lepsze zło ale wszystko dobrze się skończyło ,mój synuś jest zdrowym i silny małym diabełkiem a ja nadal jestem diagnozowana, może z jednej strony to dobrze że tak się stało bo bym żyła w nieświadomości gdyby nie ciąża a różnie by to mogło się skończyć pozdrawiam ciebie i bobaska i życzę dużo,dużo zdrówka i wytrwałości Justyna |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anula40 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 11:55 am Temat postu: |
|
|
Witaj Małgosiu  |
|
Powrót do góry |