Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PIEROGARNIA ; cuda z mąki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 9:59 pm    Temat postu: PIEROGARNIA ; cuda z mąki Odpowiedz z cytatem

Zachęcam do zamieszczania sprawdzonych przepisów,charakterystycznych dla każdego regionu- czy to Polski,czy świata-dań tego typu.
Po konsultacji ze "straszną Mod" Wink ,doszłyśmy do wniosku,że co do przepisów tego typu panuje spore rozproszenie.

Pierwszy sprawdzony przepis-podstwa wszelkich wariacji pierogowych Wink

CIASTO

*250ML.ciepłej wody(może byc wrząca),
*1 jajo,
*2 łyżki oleju,
*530 g mąki
*pół łyżeczki soli;

Wiadomo-zagnieść.Gotować od momentu wypłynięcia 3 min.


USZKA INACZEJ

ciasto

*0,5 kg.mąki,
*jajko,
*olej,
*2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*woda(ja biorę naprawdę gorącą,o ciasto należy do tych ciężkich Wink );

farsz

*kiszona kapusta,
*suszone grzyby,
*cebula,
*mogą byc ziarenka jałowca,
*sól,pieprz;

Grzyby ugotwać z odrobiną vegety,odcedzić,wywaru nie wylewać.
Kiszona kapustę pokroić drobno i zasmażyć na odrobinie oleju,dodając drobno poszatkowana cebulkę,grzyby i przyprawy wg uznania-po podsmażeniu zalać wywarem grzybowym,udusić.

Te uszka smaży się na głębokim oleju-wyśmienicie smakuja na zimno(genialne następnego dnia),szczególnie do zupy rybnej,ale to akurat moja ulubiona opcja,do barszczu też sa extra.


Czy macie sprawdzone przepisy na pierożki z pieca Question
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe



Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Nie Sty 16, 2011 7:58 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 4904
Skąd: kraków

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 6:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marrgo co do przepisu na ciasto pierogowe to ja robie na 1 kg mąki 1/2 l wrzątku 2 łyżki oleju ale bez jajka no boję się że się zetnie od wrzątku...ciasto najlepeij po zagnieceniu odkrawywać po kawałku a resztę do folii bo tylko ciepłe dobrze się wałkuje wykrawa i lepi..
_________________
cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 8:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak,najlepiej je chowac lub przykrywać. Co do jajka-ja tu dalam wg przepisu i naprawdę jest super-może tylko w Twoich proporcjach zwiększyć ilość oleju trzeba by było do tego jaja Very Happy
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14241

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 9:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podstawowe ciasto robię jak KASIAKUC Very Happy
bez jajek Smile

polecam także pierogi z mąki razowej (na opakowaniu pisze razowa pszenna Rolling Eyes )

można zrobić z samej lub zmieszać z normalną pszenną;
wtedy dodaję jednak 1-2 jajka Very Happy
i albo troszkę soli do ciasta albo więcej go gotującej się wody, bo inaczej są takie "niewyraźne" Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 4904
Skąd: kraków

PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mago o takich pierogach nie wiedziałam nawet nie wiem czy były na świecie pieogów ale musza byc pyszne kto wie może się skusze kiedyś...dobry przepis.. Slina
_________________
cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Nie Gru 20, 2009 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasiu,uwierz mi -pierogi "z pieca" sa extra Wink
Z czasem wkleję wiecej przepisów Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Gru 08, 2010 10:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PIEROGI RUSKIE PIECZONE

CIASTO:

*500G maki tortowej,
*1 jajko,
*1 żółtko,
*2łyzki oleju,
*1Łyżka cukru,
*50g drożdży,
*3/4 szkl.ciepłego mleka,
*kostka miekkiej margaryny,
*sól do smaku

Wyrobic ciasto drożdżowe-odstawić,by lekko podrosło.

W tym czasie przygotowac farsz;

*600g ugotowanych ziemniaków,
*250g białego sera,
*50g cebuli,
*1 łyżka kaszy manny,
*sól,pieprz

Podsmażyć cebulkę i reszta wiadoma-połączyć skł.do uzyskania gładkiej masy.
Z ciasta formowac pierogi w kształcie bułeczek-nadziewać farszem,na wierzchu posmarowac białkiem-piec na złoty kolor w temp. 170 stopni,ok.30 min.
_________________


MROŻONE PIEROŻKI MIĘSNE Z POMIDORAMI

opakowanie mrożonych pierogów mięsnych,
4 twardych pomidorów,
5 plasterków boczku wędzonego,
duża cebula,
2 łyżki startego sera żółtego,
2 łyżki masła roślinnego;

pierogi ugotować i osączyć;pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki i posolić;dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku i układać rzędami obok siebie pierogi i pomidory;wolne miejsca wypełnić pokrojoną w kostkę cebulą;całość posypać tarta bułką wymieszaną z serem i wiórkami masła;zapiec ok.20min.w temp.200st.

Pieczone pierożki

* opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
*10 dag.suszonych grzybów,
* 2 jaja,
* sól,pieprz,
* 1 cebula,
* olej,

Ciasto francuskie rozmrozić.Grzyby opłukać,namoczyć w letniej wodzie i ugotować kiedy zmiękną.Następnie zemleć je ,dodać jaja,sól,pieprz i podsmażoną cebulkę.Ciasto rozwałkować na 1-2 cm.,wycinac krążki Arrow itd.
Ułożyc na blaszce,posmarować rozmąconym jajkiem i piec 30 min. w 220 stopniach.
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Nie Sty 16, 2011 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Placki do kebaba

składniki:

* 1.5 szkl.mąki,
* 3 łyżeczki oleju(moim zdaniem może być ciut więcej),
* 1/2 szkl.wody ciepłej,
* 1/4 łyżeczki soli;

Łączymy wszystkie składniki-ciasto powinno być elastyczne,miękkie i odchodzić od ręki.Wałkujemy bardzo cienko,po czym wykrawamy duże koła,np.-kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy chwilę.

Resztę znacie Wink
Przepis dziś osobiście testowały nasze żołądki-polecam Smile

stronki -na jednej z nich jest ciekawie wyglądający przepis na chlebek pita :

MojePrzepisy.pl

f.kuchnia.o2.pl

Smile
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe



Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Sob Sty 29, 2011 5:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sob Sty 29, 2011 5:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Placuszki a'lla pizza

składniki:

*4 jaja,
*6 łyżek mąki

z powyższych składników zrobić gęste ,naleśnikowe ciasto i dodać do niego przyprawę do pizzy

*1/2 puszki groszku,
* 1/2 puszki kukurydzy,
* 1/2 pora,
* 15 dkg.pieczarek,
* 2 papryki-zielona i czerwona,
* 2 laski kiełbasy,np.śląskiej,
* 20 dkg.żółtego sera;

Pieczarki,paprykę,kiełbasę pokroić w kostkę,a por w krążki(por radze uprzednio zeszklić przynajmniej prędzej z pieczarkami-ja tak lubię),po czym dodać
kukurydzę,groszek,ser żółty-na koniec wymieszać wszystko z ciastem .
Piec tak jak racuchy-na głębokim oleju,po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku.
Myślę,że każdy ma swoje smaki i spokojnie można zmodyfikować "farsz"-pomysł jest super-koleżanki Kaśki zachwalają bardzo:)
smacznego Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2011 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PIECZARKOWE PIEROŻKI PIECZONE
(z przepisu wychodzi ok. 40 pierożków)

Ciasto:
- 20 dag twarogu
- 7 łyżek mleka
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 dag mąki
- 2 dag drożdży

Farsz:
- 8 dag cebuli
- żółtko
- 50 dag pieczarek
- natka pietruszki
- 4 dag bułki tartej
- tłuszcz do smażenia

Twaróg utrzeć z mlekiem i olejem.
Dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę. Następnie wkruszyć drożdże. Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz:
Pieczarki i cebulę drobno pokroić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę i przysmażyć ją na złoty kolor, pod koniec dodać pieczarki i dalej razem smażyć.
Pozostawić do wysudzenia.
Następnie wymieszać z żółtkiem, bułką tartą oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Doprawić pieprzem i solą.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie a następnie rozwałkować.
Wycinać kwadraty. Na każdy kwadracić nakładać farsz, zlepić boki po przekątnej ( wychodzi trójkąt). Przygotowane pierogi ułożyć na blaszcze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia.
Piec w 175 stopniach C. do czasu, aż pierożki nabiorą złocistego lekko brązowego koloru.


Pizza capricciosa
Składniki na ciasto: ( z przepisu wychodzi 1 krążek ciasta, o średnicy 30 cm.)

- 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży
- 2/3 szklanki letniej wody (150 ml)
- 2 - 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- oliwa do wysmarowania blaszki
nadzienie:

- sos pomidorowy (użyłam Sosu cygańskiego)
- szynka
- boczek wędzony
- pieczarki
- suszone pomidory
- czosnek
- cebulka
- starty ser żółty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz , oregano

Na ciasto na blaszce ,wpierw wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy go po całej powierzchni pizzy.
Następnie wykładamy pozostałe składniki farszu, na wierzch ser. Całość skrapiamy łyżką oliwy z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 250 stopniach C. ( w termoobiegu),przez 15-20 minut, (ja piekłam 15 min.).

Pizzę podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Moja pizza najlepiej smakowała z sosem czosnkowo-koperkowym, własnej produkcji Smile
Sos czosnkowo-koperkowy

- 100 g serka śmietankowego
- kika łyżek jogurtu naturalnego
- garść posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku ( wycisnąć przez praskę)
- odrobina przyprawy jarzynki

Wszyskie składniki wymieszać , tak aby utworzyć płynną ale i lekko gęstawą konsystencję. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
ŹRÓDŁO
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Pią Gru 16, 2011 11:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat bieżący -pierogi ,uszka ,a więc...
czy znacie te cuda ?bo ja dziś dopiero odkryłam Embarassed

http://allegro.pl/pieroznica-aluminiowa-do-uszek-pierogi-i1976702199.html
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
bellybelly
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 1270

PostWysłany: Sob Kwi 21, 2012 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To może dorzucę mój dzisiejszy obiad Wink

Pierogi ze szpinakiem i ricottą w sosie śmietanowo-serowym

Ciasto:
proponuję przepisy powyżej bo sama robię zawsze na oko (a tekst "żeby się nie kleiło" albo "ile się wrobi" do wielu nie trafia) Wink
W każdym razie składniki to mąka, wrzątek, sól i jajko.

Farsz:
40dag świeżego, rozdrobnionego szpinaku (poza sezonem brykiet)
20dag serka ricotta (jak nie mam to w zastępstwie daję kostkę chudego twarogu i małą kulkę mozzareli)
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkat.
Troszkę startego parmezanu (w wersji bez mozzareli)

Na rozgrzany olej z gałką wrzucamy posiekany czosnek (nie może się przypiec), dodajemy obgotowany szpinak lub brykiet, zalewamy odrobiną wody i gotujemy chwilkę pod przykryciem, solimy do smaku.
Ricottę (lub twaróg z mozzarelą) rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jeszcze ciepłym szpinakiem dodajemy tarty parmezan. Doprawiamy do smaku.

Jak kleimy i gotujemy pierożki pisać nie muszę Wink

Sos:
duża, słodka śmietanka 30% (samobójstwo wątrobowe)
tarty parmezan (ja daję 1/3 parmezanu, 2/3 zwykłego sera żeby nie było zbyt gorzkie)
sól do smaku

Śmietankę gotujemy aż zacznie gęstnieć, dodajemy tarty ser i doprawiamy do smaku.

Pierożki podaję polane sosem, posypane parmezanem, tartą gałką muszkat. i świeżą bazylią.

Całość mniam Smile
_________________
"Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14241

PostWysłany: Pon Gru 29, 2014 10:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pyszne pierożki Smile
http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/wigilijne-pierogi-z-wedzonym-lososiem-czarnym-sezamem-i-ricotta-krok-po-kroku,2281.html

Moja sis zrobiła na święta. Nie dała tylko migdałów.
Przepyszne są Slina

Muszę zrobić dla siebie wersję bez mąki pszennej Smile
ostatnio bardzo zgrzeszyłam Embarassed
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aklepka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Paź 2014
Posty: 352
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Gru 29, 2014 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KINGA a jaką mąkę użyjesz? gryczaną, ryżową, kukurydzianą?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14241

PostWysłany: Pon Gru 29, 2014 11:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aklepka napisał:
KINGA a jaką mąkę użyjesz? gryczaną, ryżową, kukurydzianą?

http://bezokruszka.pl/bezglutenowe-pierogi-ruskie-z-maka-gryczana/
http://www.olgasmile.com/pierogi-bezglutenowe-gryczane.html

Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group