Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dzień dobry! Nowa na forum-Basia, optymistka
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
chazelloise
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 8:23 am    Temat postu: Dzień dobry! Nowa na forum-Basia, optymistka Odpowiedz z cytatem

Witam Was,
Wierzę,że na tym forum uda znaleźć mi się pomoc i odpowiedzi na wiele męczących mnie pytań.
Mam 37 lat, mieszkam od 3 lat we Francji, pracuję jako opiekunka i sprzątam w biurze i hurtowni kafelków. Jestem w 6tym miesiącu ciąży, którą można nazwać „cudem”.
Poprzednia zakończyła się zgonem dzidziusia, w trzeciej dobie po porodzie, który nastąpił w 37 tc.(to miało miejsce w Polsce)
W 2009 roku,po kilku miesiącach niskich wyników białych krwinek, hematolog przepisał mi szczegółowe badanie krwi, które wykazało obecność przeciwciał antynuklearnych (mam tylko wyniki w języku francuskim:640, typ plamisty/ziarnisty, positif+++; anti ENA SSA/Ro 60kDa >8,0 oraz SSB/La >8,0). Jako,że badania te miałam wykonane tuż przed zajściem w ciąże na pierwszej wizycie u ginekologa pokazałam wyniki i od razu dostałam receptę na aspirynę dla noworodków, którą biorą codziennie.
Zostałam skierowana do specjalisty patologii ginekologicznej (położniczej) i moja ciąża prowadzona jest w szpitalu z dobrym zapleczem diagnostycznym.
Niestety lekarka za dużo ze mną nie rozmawia na temat moich wyników, informując mnie tylko, że dzidziuś rozwija się prawidłowo. Co miesiąc mam specjalistyczne usg ze szczegółową obserwacją organów dzidziusia + doppler. Pobierają mi też 8 tub krwi na jakieś specjalistyczne badania (jestem objęta programem AngioPred) ale informacje jakie uzyskuje o ich wynikach są lakoniczne: ”wyniki są w miarę dobre”.
Na mojej karcie badań początkowo lekarka wpisała diagnoze: zakrzepica, ale po jakimś czasie zostało to zmienione na: toczeń. Odbyło się to bez przeprowadzenia ze mną jakiejkolwiek rozmowy i właśnie ten fakt bardzo mnie zaniepokoił.
Faktycznie występowały i występują u mnie objawy tej choroby, ale nie trafiły do mnie żadne inne wyniki badań (oprócz przeciwciał) potwierdzające tę diagnozę.
Kilkanaście lat temu badaniem kapilaroskopowym potwierdzono u mnie zespół Raynaud. Dokuczliwe bóle stawów barkowych, łokciowych i przegubów tłumaczyłam sobie wielogodzinną pracą przy komputerze (w Polsce, bo tutaj to było dla mnie oczywistym efektem sprzątania), a czerwone wykwity na twarzy (pojawiają się od opuszków nosa, poprzez bruzdy wokoło ust, do brody) podejrzewałam, że są efektem alergicznym na coś co, zjadłam lub lek jaki zażywałam.
Stratę poprzedniej ciąży (córka przy 49cm wzrostu, ważyła 1,8 kg i miała wadę typu gastroschisis) wytłumaczono mi (dopiero tutaj u tej samej pani ginekolog), brakiem prawidłowych przepływów pomiędzy łożyskiem a płodem.
Gdy poczytałam conieco o chorobie, którą wpisano mi jako diagnozę postanowiłam spróbować dociec prawdy na własną rękę. Ponieważ lekarze we Francji mają szalenie wąskie specjalizacje chcę iść do lekarki rodzinnej z prośbą o skierowanie na badania , które są sensowne do wykonania w ciąży i u reumatologa, u którego mąż ma zamówioną wizytę pod koniec miesiąca zapytać, czy ma doświadczenie i prowadzi pacjentów chorych na toczeń (nie zdziwię się, jeśli okaże się,że dla tej choroby istnieje we Francji jakiś inny specjalista, skoro hematolog nie miał pojęcia o co chodzi z przeciwciałami przeciwjądrowymi... Confused )
Proszę o Waszą pomoc i sugestie w ustaleniu: jakie badania i kiedy mogłabym zrobić ? (poród przewidziany jest na koniec czerwca)
Bardzo mi zależy, aby ta ciąża miała swój szczęśliwy finał zarówno dla dzidziusia, jego tatusia i dla mnie. Chcę też dołożyć wszelkich starań by móc być zdrową mamusią dla naszego owocu miłości jak najdłużej. Mam jeszcze bardzo dużo do zrobienia na tym świecie!
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 8:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Basiu Buziak
Trzymam mocno kciuki, by udało Ci się zrealizować wszystkie marzenia, a zwłaszcza to o dzidziusiu Slonko
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 9:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Basiu Smile

Bardzo się cieszę,że do nas trafiłaś.
Przede wszystkim-b.współczuję tragedii jaką przeszliście Sad
Mam wielką nadzieję,ze tym razem się uda.
Co do Twoich p.ciał-istotnie sugerują one istnienie tocznia,masz też dodatni antygen La,odpowiadający za małopytkowość,zakrzepicę i poronienia.Antygen Ro b.częsty jest w zespole suchości,zwanym z.Sjogrena-b.często współistnieje on,tak jak i z.Raynauda w pzrebiegu tocznia. w Sam typ świecenia ANA(p.ciał przeciwjądrowe) -ziarnisty/plamisty wstp.najczęściej w SLE.
Najważniejsze,że jesteś pod dobrą opieką tym razem-takie mam odczucia po Twoim opisie.Popracuj tylko jeśli możesz nad możliwie większym przepływem informacji dla Ciebie-masz do tego prawo.
Korzystaj z zasobów forum-mamy największą bazę wiadomości medycznych w sieci Smile

Polecam:

CIĄŻA,DZIECKO,TOCZEŃ

PRZECIWCIAŁA

PRZEWODNIK PO NASZYCH CHOROBACH

Bardzo mocno trzymamy kciuki za Was-pamiętaj,ze jest możliwe urodzenie zdrowego dzidziusia,czego wiele z nas jest tu przykładem Smile
Czekamy na wieści od Ciebie.
Pozdrawiam serdecznie Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Basiu Optymistko na forum Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
noemi
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 10:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Cię Basiu Buziak
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum moją imienniczkę Very Happy
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 12:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Basiu Very Happy

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Basiu!
Trzymam kciuki,aby tym razem było wszystko OK.Buziole
Powrót do góry
chazelloise
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje bardzo Wam wszystkim za sympatyczne przyjecie,a Margaret74 za cenne linki.
Czesc z nich juz przejrzalam, nie wszystko jednak jest dla mnie proste do zrozumienia,bo slownictwo medyczne dla kogos zupelnie nie zwiazanego z ta "branza" nie jest latwe do przyswojenia.

Optymizmem napelniaja mnie wypowiedzi, ze monitorowana ciaza moze dac zycie zdrowemu dziecku.
Nie doczytalam jeszcze dokladnie jakie zagrozenia na mnie czyhaja, ale poki co bardziej przejmuje sie chorym kregoslupem meza niz moimi wynikami.
Nie zaniedbam tego jednak i przy kolejnej wizycie konsultacyjnej u pani ginekolog poprosze o konkretniejsze informacje i sprecyzowanie podstaw wystawienia jej diagnozy i wynikow moich badan.
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Basiu!!!
Jestem pewna ,że urodzisz zdrowego dzidziusia. Jesteś pod dobrą opieką z diagnozą, a to najważniejsze. Ja sama po diagnozie i monitorowanej ciąży przez reumatologa urodziłam zdrowego chłopca.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 11:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
początkowy natłok informacji może rzeczywiście zdezorientować. Jednak z czasem, na spokojnie, ogarniesz wszystkie wskazówki (i nawet terminologia medyczna nie będzie dla Ciebie straszna).
Owocnej lektury i aklimatyzacji w naszej społeczności.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Mar 18, 2010 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Basiu-bede trzymac mocno kciuki za ciebie i za dzidzie Wink -dobrze ze jestes pod stala opieka Wink
alekarze faktycznie sa oszczedni w wypowiedziach-z tego co slyszalam...ale moze dobrze bo toczen jest trudny w zdiagnozowaniu...to moze poprostu nie chca mowic dopoko nie beda dobrze wiedziec Rolling Eyes
chazelloise
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzien dobry,pozwalam sobie dopisac do tego watku,bo niestety brakuje mi czasu by zaglebiac sie dluzej w calosc tego forum.
Chcialam tylko dac znac (i wskrzesic nadzieje w dziewczynach o podobnych doswiadczeniach jak moje) ze jestem przeszczesliwa mama 9-ciomiesiecznej dziewczynki, ktora przyszla na swiat 23.06.2010 w pelni zdrowa, o "podrecznikowych" parametrach i wypelnila nasze zycia niesamowitym szczesciem,ktore ciagle trwa.

Ja sama pod koniec ciazy nie musialam brac zadnych lekow pomimo nie ustajacych boli miesni i stawow. Bylam w stanie pracowac fizycznie jeszcze 3 tygodnie przed rozwiazaniem.
Kilka miesiecy po porodzie, pani dr specjalista od chorob wewnetrznych po obejrzeniu wynikow badan i konsultacjach zdiagnozowala u mnie jedynie nadczynnosc tarczycy i wyjatkowo lagodny w objawach toczen. Przepisala tabletki Plaquenil (mialam juz zrobione badanie okulistyczne) na zniwelowanie boli stawow, ale moje oczy zle je toleruja,wiec na razie staram sobie radzic bez tabletek. Zapewnila mnie tez,ze wystarczy mi jedna konsultacja w roku.

Pojawienie sie naszej coreczki i cala FANTASTYCZNA atmosfera personelu medycznego Hopital Nord przywrocily mi wiare w lekarzy i zamierzam zaufac im po raz kolejny przygotowujac sie do nastepnej ciazy. Mam nadzieje zdazyc przed 40tka Wink

Dziewczyny starajace sie o dzidziusia - nie traccie nadziei!
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 3:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basiu, wielkie gratulacje! Smile
I życzę, by dalej wszystko się Wam ładnie układało.

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basiu gratuluję serdecznie i trzymam mocno kciuki za spełnianie następnych marzeń Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: