Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Proszę o chwilę uwagi i przeczytanie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anek31
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 2:00 pm    Temat postu: Proszę o chwilę uwagi i przeczytanie Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!
Nazywam się Anna, jestem studentką V roku rehabilitacji we Wrocławiu.Od 10 lat na rzs choruje moja mama, jej cierpienie i trudy znoszenia tej choroby skłoniły mnie, aby zająć się tym zagadnieniem w swojej pracy magisterskiej, a że nieszczęścia chodzą podobno parami, ja również zachorowałam będąc na II roku studiów. Lekarze podejrzewają u mnie zespół Sjógrena, jest to podobnie jak rzs choroba z autoagresji, która atakuje w pierwszej kolejności ślinianki i gruczoły łzowe, ale i również inne narządy, stawy i kości. Mimo choroby i bólu postanowiłam się nie poddawać i ukończyć studia, a potem pracować w zawodzie jak najdłużej . Jako przyszły rehabilitant i osoba chora jednocześnie, bardzo dobrze rozumiem problemy z jakimi zmagają się osoby chore zarówno na rzs, jak i moje schorzenie. Oprócz cierpienia fizycznego, znoszenia ograniczeń funkcjonalnych w życiu codziennym jakie na nas nakłada choroba, musimy zmagać się także z bólem psychicznym.Chciałabym zadedykować moją pracę magisterską wszystkim osobom dotkniętych reumatoidalnym zapaleniem stawów. Moim celem jest zwrócenie uwagi innych osób na tą problematykę, uświadomienie im czym jest ta choroba, z jakimi problemami i objawami muszą zmagać się chorzy na co dzień,i w jaki sposób schorzenie wpływa na rożne sfery życia pacjentów. Tym samym chcę się dowiedzieć, w jaki sposób można poprawić komfort życia osób dotkniętych tym schorzeniem i w jakich obszarach zdrowia chorzy pragną najbardziej uzyskać poprawę. Ale żeby udało mi się to zrobić, potrzebuję Waszej pomocy w wypełnieniu anonimowej ankiety. Aby badania się udały muszę zebrać 40 osób, które wypełnią ankietę. Nie ukrywam, że jest to dla mnie bardzo ważne, a na dzień dzisiejszy mam wypełnionych tylko 5 ankiet. Dlatego bardzo proszę Was o pomoc. Osobą, które pragną mi pomóc w wypełnieniu ankiety podaję
mój mail annpaw31@gazeta.pl
i proszę o kontakt, a prześlę ankietę. Ankieta jest zapisana w formie Worda, wystarczy ją zapisać na swoim komputerze, wypełnić, zapisać i przesłać na mój mail z powrotem.

Osobom zainteresowanym udostępnię tuz po obronie wyniki badań.
Życzę dużo zdrowia i poczucia szczęścia.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Ania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
anek31
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 3:54 pm    Temat postu: Proszę o chwilę uwagi i przeczytanie, sprostowanie Odpowiedz z cytatem

Dodaję dla sprostowania, że ankieta jest dla osób, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów.
Powrót do góry
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 4:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aaaa to ja odpadam Rolling Eyes
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
Z Twojego posta bije chęć zmierzenia się z chorobą za wszelką cenę. Tak trzymaj - należysz do ludzi niezłomnych, którzy swoim codziennym życiem udowadniają, że choroba tkanki łącznej to nie wyrok, że można z nią żyć normalnie lub prawie normalnie, że nie ma dla nas rzeczy niemożliwych, ani szczytów nie do zdobycia.
Dodatkowo Twoim atutem jest również chęć ówienia o tego typu chorobach, nie traktowania ich jako tabu. To też się liczy.

Niestety, dobór respondentów powoduje, że niestety nie mieszczę się w próbie. Mimo to trzymam kciuki za udane zbieranie danych.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie Smile

masz w sobie wielki potencjał-gratuluję Smile
jeśli chodzi o istotę chorób autoagresywnych-jesteśmy dość dobrze zorientowani i cieszymy się również ,że przybywa coraz więcej "świadomych" pacjentów Smile

Sporo chorych -wiadoma rzecz-jest Ci potrzebna-czy odwiedziłaś już www.rzs.pl ?

pozdrawiam serdecznie Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
anek31
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 1:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam za miłe przyjęcie Very Happy
Teraz mam dystans do swojej choroby, ale nie zawsze tak było. Kiedy pojawiły się u mnie pierwsze objawy zwiastujące zespół Sjógrena, to nawet nie wiedziałam, że jest takie schorzenie. Wówczas słowa lekarza niewiele mi mówiły, a ja pomyślałam, że moje dolegliwości są przejściowe. Dopiero kiedy sięgnęłam po literaturę i zapoznałam się z faktami, ogarnął mnie lęk i zwątpienie. Potem były badania : test schirmera wynik nieprawidłowy, przeciwciała przeciwjądrowe dodatnie, ale niespecyficzne, nieco zaniżone wartości morfologii krwi, brak czynnika RF i padło podejrzenie tej choroby. Początkowo się załamałam, nie mogłam poradzić sobie z suchością jamy ustnej, to było najgorsze, potem dołączyły silne bóle kostno-stawowe, ciągłe stany podgorączkowe, poty, uderzenia gorąca(aż do dziś), migrenowe bóle głowy przez, które lądowałam na ostrym dyżurze, bo myślałam, że się wykończę(było podejrzenie guza mózgu), no i na koniec refluks, nadżerki przełyku, ciągłe gastroskopie... Tak w skrócie. Ale teraz jest lepiej jakoś sobie radzę, wciąż czekam na ostateczne rozpoznanie choroby. Postanowiłam żyć normalnie, cieszyć się z każdej chwili i małych drobiazgów, skończyć studia i pracować. Postanowiłam, że nie będę tkwić w miejscu i płakać, bo to mnie pozbawia energii i życia a ja chcę żyć. Myślę, że moja mama cierpi o wiele bardziej niż ja, choroba bardzo ją zmieniła. Kiedyś tryskała życiem, energią, była wesoła, a dziś widzę smutną, przygaszoną i schorowaną osobę. Widzę jej lęk i bezradność i tak chciałabym jej pomóc, zabrać od niej ten cały ból, a jedynie co mogę zrobić, to ją wspierać, motywować do walki, pomóc w rehabilitacji i otoczyć opieką w domu.
Co do mojej ankiety, tak zalogowałam się na rzs.pl, napisałam post, ale już drugi dzień czekam na zamieszczenie go na forum przez moderatora, co mnie trochę dziwi. Nie wiem, czy w ogóle go zamieści. Staram się nie siedzieć bezczynnie i szukam pacjentów po szpitalach i przychodniach, ale w jednym szpitalu ordynator nie zezwolił mi na badania, w pozostałych miejscach tych pacjentów jest niewielu. A wszystko za sprawą NFZ i długiego oczekiwania na zabiegi.
Do połowy czerwca muszę oddać gotową pracę, ale nie wiem czy mi się uda zrobić badania Crying or Very sad

Pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 23, 2010 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj
A próbowałaś w przechodniach reumatologicznych?Tam siedzą ludzie w kolejce i się nudzą a ankieta to zawsze jakaś atrakcja Wink

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: