Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam - lupus, Raynaud i depresja ZMIANY SKÓRNE

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martin87
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 21, 2010 1:02 pm    Temat postu: Witam - lupus, Raynaud i depresja ZMIANY SKÓRNE Odpowiedz z cytatem

Witam

Pomocy! Moja siostra ma depresję, ma toczeń i zmiany skórne na rękach. Samo zakładanie skarpetek to dla siostry wyzwanie i ból. To właśnie wpędziło ją w deprechę. Fakt iż nie może sobie z niczym poradzić. Nic jej sie nie chce. Chce tylko spać i leżeć. Jak tylko na rękach zagoją się rany po paru dniach zaczynają się pojawiać nowe! Czy jest jakis lek! Może ma złego lekarza. Może znacie jakiegoś specjalistę np z Krakowa który mógłby doradzić jak zatrzymać pojawianie się nowych ran. Siostra bierze mnóstwo leków przeciwzapalnych. Co robić???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 7:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj martin87 przykro mi z powodu siostry czy ona leczy się w Krakowie przydałby się dobry dermatolog tacy są np w szpitalu Żeromskiego na dermatologi zajmuja się toczniem sama wiem bo byłam tam pod opieka dr Kapińskiej ponad 20 lat i dobrze mnie prowadziła tam nie potrzeba skierowania by iść do ambulatorium dermatologii mają do czynienia z takimi przypadkami i jeśli mozecie pojechac na dermatologie do Żeromskiego to polecam nie wiem jak jest na Kopwernika na klinice ale siostrze potzrebna jest pomoc takze psychiatry bo jest w depresji a z tego w takimstanie łatwo sie nie wychodzi dobrze ze nad nią czuwasz ..sisoatra faktycznie potrzebuje pomocy i to zaraz moge Ci podac teldo szpitala żeromskiego i tam na centrali dadza Ci numer do ambulatorium bys mogła się cos wiecej dowiedziec moze się uda 12 6440144 powodzenia..

Ostatnio zmieniony przez kasiakuc dnia Pon Mar 22, 2010 12:59 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kasienka1
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 12:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Martin87

Jestem w takiej samej sytuacji. Też ręce mam zaatakowane. Smaruję laticortem, albo elocombem. Chodzę do dermatologa i siostra powinna zrobić to samo. Reumatolog tu nie wystarczy. Można też mrozić ciekłym azotem. Miałam rany wokół ust i po kilkumiesięcznym smarowaniem maściami zamrozili mi, ale takie zabiegi dermatolog zleca.

Siostra niech wpadnie na to forum. Tu naprawdę można się dużo dowiedzieć.

Depresja to chyba dosięgnęła każdego z nas, chorego

Pozdrawiam Very Happy Very Happy Very Happy
martin87
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 3:48 pm    Temat postu: Heja Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wam Drogie Panie za odpowiedzi!

KasiuKuc dzwoniłem na Żeromskiego. Jeżeli pojawimy się ze skierowaniem od rodzinnego ustalą Marysi termin i przyjmą ją na dermatologię.
Siostra jest trochę zrezygnowana ale mam nadzieję że ja przekonam - nie chce leżeć w szpitalu.
Trzeba spotkać się jeszcze z psychologiem:)

Mam pytanie

czy możliwe jest że lekarz źle zdiagnozował tocznia???
Czytałem o Twardzinie
http://resmedica.pl/archiwum/ffxart4006.html

To chyba całkiem inna choroba! ma podobne objawy co toczeń. co najważniejsze inaczej się ja leczy- bez STERYDÓW (bo ponoć wzmagają pojawianie sie ranek.) To bardzo istotne bo siostra bierze arechine i metypred.

U siostry na początku pojawiały się małe białe znamiona (wyglądające jak zabliźnienia). Potem te białe plamki zamieniły się w stany ropne (żółtawe). Na końcu pojawiły się białe strupki. Po odpadnięciu rana się goi parę i dni pozostaje blizna. Niestety po jakimś czasie pojawiają się nowe białe plamki i zaczyna się od nowa.
Liczę że uda się to wyleczyć.
Powrót do góry
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 4:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Martin sam zespół Reynauda jeśli jest potrafi tworzyć ranki.Zmiany które opisałeś nie są chyba zmianami w Twardzinie,tamte gorzej się goją czasami nawet latami Wink Podam Ci stronę forum Twardziny układowej gdzie jest wszystko na temat Zespołu Reynauda i metod leczenia,przejrzyj.
Zespół Reynauda
Ta sama jednostka chorobowa Zespół Reynauda występuje i w Toczniu i w Twardzinie Very Happy

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Marcinie,
przykro mi, że u Twojej siostry wciąż nie ma poprawy (od grudnia, kiedy pisałeś swoje ostatnie posty). Mimo to wierzę, że zła karta w końcu się odwróci.
Skuteczność lekarza - trudno to ocenić (dużo zależy od intensywności rzutu choroby). Jednak jeśli tyle czasu nie ma poprawy to może rzeczywiście - warto chwycić się innych rozwiązań.
Trzymam kciuki za poprawę.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj ponownie Smile

Siostra koniecznie musi mieć wdrożone odpowiednie leczenie,szczególnie dermatologiczne-sporo jest specyfików-od typowych sterydowych maści przez Elidel,Protopic czy też fototerapię. Jesli nie ma wyboru-trzeba przełknąć i szpital.
Porównywać chorób nie ma sensu-bo cała autoagresja jest złożonym tematem i ma b.zindywidualizowany przebieg,ok? Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
martin87
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 10:46 pm    Temat postu: Dzięki Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam! Smile Mam nadzieję że uda się zdziałać coś pozytywnego w szpitalu Żeromskiego w Nowej Hucie. Czekam tylko na skierowanie i będę siostrę rejestrował. Oby się udało! Najważniejsze że siostra czuje się dziś lepiej i jest chętna na badania w Krakowie Smile Dziękuję Wam za pomoc i wsparcie!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: