|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agula2 Junior

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 8:36 am Temat postu: Pomóżcie bo bardzo się boję! |
|
|
Otóż zacznę od początku,prawie rok temu miałam zdiagnozowany refluks żołądkowy,potem był spokój do czerwca,kiedy to dostałam porażenia nerwu twarzowego,zeszło w ciągu trzech tygodni.Półtora miesiąca temu zrobiłam badania na tarczycę, bo nie najlepiej się czułam,a mama i siostra chorują na niedoczynność,wyszło autoimmunologiczne zapalenie tarczycy w usg i przeciwciała TPO i TG.Endokrynolog stwierdził że tarczyca jeszcze sobie radzi bo TSH w normie,FT3 na górnej granicy a FT4 na dolnej,ale to wszystko jeszcze norma i nie zapisał tyroksyny.Czułam się nawet lepiej więc postanowiłam poczekać do następnej wizyty u endo.Tydzień temu złapałam wirusa,ból gardła,katar i zaczęły lekko pobolewać mnie niektóre stawy.Przeziębienie przeszło a ból stawów nie.Nie są to silne bóle,ale denerwujące bo wciąż myślę co się dzieje.Bolą mnie palce dłoni,bardziej prawej,czasem ból przejdzie przez kolano,przez kostkę,czasem pobolewa nadgarstek,czasem łokcie,jak coś robię to palce prawie nie bolą,teraz na przykład czuję ból w prawym kolanie i piszczeli.Rano jak się obudziłam bolało ramię,ale przeszło,zaboli tylko czasami.Stawy nie są opuchnięte,zaczerwienione,nie gorączkują i nie mam porannej sztywności.Miesiąc temu zauważyłam też że na ramieniu wyszło mi kilka jasnych,prawie białych malutkich plamek,nie wiem od czego,ale byłam dwa razy nad morzem i bardzo opaliłam ramiona,więc może to od tego.Plamki są malutkie i nie są twarde.Mam też uczulenie na słońce,ale to od kilku lat,kiedy zaczynam się opalać wychodzą mi na rękach drobne krostki,ale tylko na początku,potem już nie.Wczoraj zrobiłam sobie badania,bo mam już jedną chorobę autoimmunologiczną,więc boję się czy coś innego się jeszcze nie przyplątało.I tak morfologia ok, ob w normie,crp w normie,mocz w normie,białko ujemne,TSH 1,66 przy normie 4,9.Zrobiłam też czynnik reumatyczny RF i norma to 30 a mój wynik <20,lekarz powiedział że ujemny.Wcześniej robiłam też Igg iIgm na boreliozę i też ujemne.Czy przy innych chorobach wyszły by mi złe wyniki?Powiedzcie mi czy jest się czym niepokoić czy powinnam dać sobie na razie spokój,bo naczytałam się o toczniu,twardzinie i innych chorobach i nie daje mi to spokoju.Czy to może być jakieś powikłanie po przeziębieniu lub na tle nerwowym?Dziękuję i pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 9:16 am Temat postu: |
|
|
witaj
w sumie najważniejszego badania nie podałaś-poziomu p.ciał przeciwjądrowych ANA. Co do reszty wyników-niestety one często nie odbiegają w ogóle lub nieznacznie jeśli już od normy...
A te plamki na ciele sa czysto białe,czy z obwódką?Swędzą,pieką czy tylko sobie są?
pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 10:02 am Temat postu: |
|
|
witam
jesli myslisz o innych chorobach to chyba o czyms z naszych bo tutaj piszesz , w sumie nie masz zadnych badan ktore by moglyby potwierdzic ktorąs z chorob z autoagresji oprocz choroby tarczycy
trzeba by zaczac od oznaczenia przynajmniej ANA chociaz tu jest tez problematycznie bo one moga wychodzic dodatnie tez u ludzi zdrowych
uczulenie na słonce maja tez ludzie ktorzy nie choruja na choroby z autoimmunologiczne
moze na razie popros o skierowanie do reumatologa lub jesli masz konkretnego czyli dosyc kumatego lekarza rodzinnego pogadaj z nim ( nią ) byc moze pokieruje cie dalej lub kaze poczekac
u nas to jest rożnie czasem wyniki sa ok długo a choroba sie rozwija czasem odwrotnie wyniki wskazuja na konkretna chorobe a pacjent czuje się dobrze
spokojnie nawet gdybys była chora na ktoras z tych chorob ktorych sie tak obawiasz to jeszcze nie koniec swiata
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 10:21 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 9:16 am Temat postu: |
|
|
witaj Agula2 nie zazdroszczę tej niepewności i życze wyjasnienia wątpliwości pozdrawiam _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 10:42 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Niestety choroby autoimmunologiczne mają to do siebie, że lubią się razem trzymać.
Przy samej "zwykłej" niedoczynności tarczycy moga boleć Cie mięśnie i stawy, może nawet pojawić się obrzęk i nie będzie to świadczyć o rozpoczęciu się RZS. Jednak czujnym warto być. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
agula2 Junior

|
Wysłany: Wto Lis 02, 2010 12:01 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedzi.Nie robiłam jeszcze innych badań,te bóle stawów pojawiają się i znikają,boli mnie łokieć a za kilka minut już nie boli,tak samo jest z innymi stawami,ból pojawia się i znika.Te plamki na ramieniu są prawie białe,nie bolą i nie swędzą ani odkąd je zauważyłam nie powiększają się.Lekarz twierdzi że przy autoimmunologicznych chorobach stawów miałabym złe wyniki,obrzęki,sztywność itd,nie mam więc to pewnie na tle nerwowym i tyle a ja się denerwuję.Jeszcze raz wam dziękuję i pozdrawiam gorąco. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marzenkat33 Kadet

|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Agula
Ja również mam stwierdzoną dużą niedoczynność. U mnie jest to choroba Hashimoto + prolatynemia.
Ze stawami też mam problemy, z tym że u mnie jest to głównie problem dużych wysięków w stawach. Oczywiście temu też towarzyszy silny ból. Co prawda reumatolodzy nademną rozłożyli ręce, ale mogę Ci podać kontakt do rewelacyjnej endokrynolog.
Jest to dr Beata Śladowska, przyjmuje prywatnie w klinice NOWA przy ul Żytniej 16 tel 22/8623635 (wizyta 120zł). Niestety terminy są koszmarnie długie, ale uwierz mi warto. To najlepszy endokrynolog z jakim miałam doczynienia ;dodam że ja też jestem z partii "specjalnej troski" czyli niby wszystko ok, a organizm świruje
Pozdrawiam Cię serdecznie _________________ Marzenka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|