Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Twardzina.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika18
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lut 21, 2011 3:54 pm    Temat postu: Twardzina. Odpowiedz z cytatem

Witam! Mam 18 lat i od dwóch lat męczę się z twardziną ograniczoną. Dwa lata temu zaczęła się moja przygoda z chorobą. Zaczęło się od jednej plamki teraz mam ich już około dziesięciu. Na szczęście (prawdopodobnie) rozwój choroby został zahamowany. Przeszłam fototerapie i leczenie antybiotykami. Niestety mam coraz więcej objawów dotyczących twardziny układowej. Czy poza plamami na skórze mieliście tez inne objawy? Jak u was objawiała się twardzina układowa?
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lut 21, 2011 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj raz jeszcze Smile

wiesz co,gdyby twardzina została zahamowana,nie zwiększałaby się ilość plam oraz nie przechodziłaby w postać układową; miejmy nadzieję,że leczenia jakie ci zaaplikowano spowalnia chorobę Smile

powiedz jakie objawy u ciebie wskazują,że jest to właśnie postać układowa? czy pojawiły się p.ciała Scl70?

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika18
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lut 21, 2011 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leczenie fototerapią przeszłam w maju ubiegłego roku, wydawałoby się że wszystko było już w porządku, kiedy to w grudniu znowu wylądowałam w szpitalu z bólem stawów i ich obrzękiem, bólem głowy i wysoką gorączką. Niestety lekarzom przez dwa tygodnie nie udało się ustalić co było przyczyną. Po lekkim zaleczeniu dostałam wypis ze skierowaniem do reumatologa. Mój reumatolog stwierdził że prawdopodobnie mam twardzinę układową natomiast mój dermatolog twierdzi że nic na to nie wskazuję, w maju robili mi badania na przeciwciała i wyszły ujemne. Dla pewności zrobiłam następne i teraz czekam na wyniki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 21, 2011 11:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
W chorobie najważniejszą rzeczą jest dostrzeganie jej dobrych stron. Fakt, że potrafi ona nieraz dać się we znaki. Z drugiej strony, o czym przekonałaś się sama, potrafi też wycofać się i zapaść w sen na długi czas. Oby ten drugi scenariusz spełniał się u Ciebie jak najczęściej i na jak najdłużej.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: