|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika18 Junior

|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 3:54 pm Temat postu: Twardzina. |
|
|
Witam! Mam 18 lat i od dwóch lat męczę się z twardziną ograniczoną. Dwa lata temu zaczęła się moja przygoda z chorobą. Zaczęło się od jednej plamki teraz mam ich już około dziesięciu. Na szczęście (prawdopodobnie) rozwój choroby został zahamowany. Przeszłam fototerapie i leczenie antybiotykami. Niestety mam coraz więcej objawów dotyczących twardziny układowej. Czy poza plamami na skórze mieliście tez inne objawy? Jak u was objawiała się twardzina układowa?
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 4:48 pm Temat postu: |
|
|
witaj raz jeszcze
wiesz co,gdyby twardzina została zahamowana,nie zwiększałaby się ilość plam oraz nie przechodziłaby w postać układową; miejmy nadzieję,że leczenia jakie ci zaaplikowano spowalnia chorobę
powiedz jakie objawy u ciebie wskazują,że jest to właśnie postać układowa? czy pojawiły się p.ciała Scl70? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika18 Junior

|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Leczenie fototerapią przeszłam w maju ubiegłego roku, wydawałoby się że wszystko było już w porządku, kiedy to w grudniu znowu wylądowałam w szpitalu z bólem stawów i ich obrzękiem, bólem głowy i wysoką gorączką. Niestety lekarzom przez dwa tygodnie nie udało się ustalić co było przyczyną. Po lekkim zaleczeniu dostałam wypis ze skierowaniem do reumatologa. Mój reumatolog stwierdził że prawdopodobnie mam twardzinę układową natomiast mój dermatolog twierdzi że nic na to nie wskazuję, w maju robili mi badania na przeciwciała i wyszły ujemne. Dla pewności zrobiłam następne i teraz czekam na wyniki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 11:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
W chorobie najważniejszą rzeczą jest dostrzeganie jej dobrych stron. Fakt, że potrafi ona nieraz dać się we znaki. Z drugiej strony, o czym przekonałaś się sama, potrafi też wycofać się i zapaść w sen na długi czas. Oby ten drugi scenariusz spełniał się u Ciebie jak najczęściej i na jak najdłużej. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|