Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Katiuszka Junior

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 11:32 am Temat postu: Witam!! |
|
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Zdaje sobie sprawę że ten watek mógł być już gdzieś poruszany, jeśli tak to sorry.
Od paru miesięcy dokucza mi większość dolegliwości typowych dla tocznia (no może oprócz "motyla" na twarzy), nie będę dokładnie opowiadać przebiegu choroby bo pewnie sami odczuliście i wiecie jakie to są objawy:/
Bóle w klatce piersiowej lekarz tłumaczył jednak stresem,bóle stawów i mięśni rzekomym zapaleniem dróg moczowych , a zmiany skórne działaniem antybiotyku na owe zapalenie ( zaznaczam że skończyłam go brać 25dni temu a plamy dalej się pojawiaja:/)i zaostrzeniem objawu Raynauda. Przez badanie lekarskie podejrzewane są u mnie problemy z nerkami. USG wyznaczono jednak na... 1 marca (!), a przyznam że zaczynają pobolewać. Jestem teraz w martwym punkcie a od paru dni czuję się coraz gorzej, ciężko mi funkcjonować, a mam w tym tyg. parę egzaminów.
Jak to jest z waszych doświadczeń?? Czy tocznia łatwo pomylić z innymi chorobami?? Zmiany skórne są dziwne, niespecyficzne, od wysypki po sine kręgi, żyłki, zaczerwienienia i nasilają się w miejscach i w czasie bólu danego stawu czy kończyny.
Możecie opowiedzieć jak skłoniliście lekarza do badań,jakie to były badania?? Są robione raczej kompleksowo w szpitalu czy po kolei??
Czy wskazane jest branie leków przeciwzapalnych ( aspiryna, polopiryna) przy toczniu??
Czekam na wasze opinie i dzięki z góry:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 12:53 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
najlepiej byłoby zrobić panel ANA-to p.ciała przeciwjądrowe;
w przypadku podejrzenia tru-trzeba bardzo uważać na antybiotyki;
poczytaj tutaj :Przeciwciała
muszę ci jednak uświadomić,iż diagnostyka chorób zapalnych tkanki łącznej należy do jednych z najtrudniejszych-nie zrażaj się jednak-jeśli faktycznie czujesz ,że dzieje się coś niedobrego-drąż temat
pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sedoshi Super senior

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 6:46 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na Lupusowym Forum
Powodzenia z diagnostyką, która jak napisała Margaret, nie jest taką prostą rzeczą. Nie ma co się jednak zniechęcać- pisz tutaj śmiało, czytaj innych a z pewnością będzie Ci łatwiej:) Pozdrawiam _________________ "najciemniej jest tuż przed świtem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 11:07 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Jak można wiedzieć to gdzie się leczysz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 8:22 am Temat postu: |
|
|
Witaj Katiuszko serdecznie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lilla1979 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 9:10 am Temat postu: |
|
|
Witaj Katiuszko  _________________ Życie to raj,do którego klucze są w naszych rękach.
Fiodor Dostojewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 9:35 am Temat postu: |
|
|
Katiuszko, witaj na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 10:06 am Temat postu: |
|
|
Witam i Ja ciepło i serdecznie  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Powodzenia w diagnostyce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 12:39 am Temat postu: |
|
|
Witaj,
objawy, o których piszesz, brzmią dziwnie znajomo (jeśli nie z własnego przykładu, to z postów innych osób). Lepiej to przebadać, tym bardziej, że może to być równie dobrze choroba tkanki łącznej, jak... zupełnie coś innego (nieraz łatwo się pomylić).
Tak czy inaczej szybkiego uzyskania diagnozy. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Katiuszka Junior

|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Leczę się w przychodni przyuczelnianej w Szczecinie, ale jutro idę do rodzinnego gdzieś indziej; może maja mniejsze kolejki na USG.
Dzięki za wsparcie, czytając forum trochę rozjaśnia świadomość, wiadomo czego się spodziewać.Póki co ja jak wszyscy zapewne bez diagnozy wole myśleć że to coś innego, co da się normalnie wyleczyć.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 9:19 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Miałaś badanie moczu robione tam też wychodzi jak coś nieprawidłowego dzieje się w nerkach. Poproś o skierowanie do reumatologa i zarejestruj się do poradni przyklinicznej. Możesz też do dr. Ostanek prywatnie ona przyjmuje w Spondylusie. A, jak się bardzo źle czujesz to możesz ze skierowaniem iść na oddział tam podstawowe badania zrobią i najwyżej na termin się z tobą umówią. Trzymaj się będzie dobrze.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 28, 2011 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 28, 2011 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie i szybkiej diagnozy.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"