Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Prośba jestem chłopakiem który ma osobę chorą na toczeń

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wolwik23
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 9:07 am    Temat postu: Prośba jestem chłopakiem który ma osobę chorą na toczeń Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry
Jestem osobą nową na forum
Ale mam serdeczną prośbę jak mozna pomóc mojej dziewczynie która jest chora na toczę.
Bardzo ją kocham i chciałbym być z nią
Ale teraz jest sraszny kryzys.
Rzuciło sie jej na głowę chciała by ratować świat gada głupoty wylonowała w szpitalu psychiatrycznym
Nie wiem dalej co mam robić
Ja i jej Mama jestesmy obecni codziennie gubi fakty mieszają jej sie etapy z zycia
Mam pytamie czy takie jest postępowanie przy toczniu
Lekarze każa nam czekać być cierpliwym
Jak od niej wychodze to płacze
Proszę o pomoc porade
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 12:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

cieszy fakt,że martwisz sie o dziewczynę swoją i jestem pewna,że dobrze trafiłeś,spróbujemy pomóc.
Powiedz,czy wiesz od kiedy dziewczyna ma postawiona diagnozę i w co toczeń uderzył najbardziej? Przeciwciała- pewnie nie wiesz jakiego typu ma?
No i czy bierze,np.sterydy-encotron,metypred,encortolon lub calcort,solupred?

co do zmian w psychice-przy sterydoterapii niestety się zdarzają

tutaj masz bardzo interesujące tematy:

Pciała kontrolują emocje?

Toczeń w układzie nerwowym

Zaburzenia pamięci a p.ciała antyNR2

Najważniejsze jednak,by twoja dziewczyna była wśród specjalistów mających pojęcie o samym toczniu,bo niestety nie każdy ma.Stąd pytanie kolejne-gdzie się leczy?
Poza tym-bądź przy niej-to najważniejsze,bo sama zapewne jest przerażona.
Myślę,ze Monika B. jeszcze się tu wypowie,bo ma w tym temacie niewatpliwie dużą wiedzę

trzymajcie się-jakby co-pytaj ,zawsze ktoś odpowie Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
zmiany w psychice mogą brać się nie tylko ze sterydoterapii, czy samej choroby. Na forum jest wątek dotyczący związku między reumatyzmem a schizofrenią schizofrenia a toczeń .
Mam jednak nadzieję, że trudności u Twojej dziewczyny są przejściowe, wywołane np. zaostrzeniem (które jak najbardziej jest do opanowania).

Cóż mogę doradzić - na pewno powinieneś przy niej być. Przed Tobą trudne zadanie stoi - musisz wyważyć tak, aby z jednej strony dać jej do zrozumienia, że przy niej jesteś, a z drugiej - by nie sprawiać pozorów natarczywości. Poza tym - cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość - dużo tego teraz potrzebujesz.
Wierzę jednak, że uda Ci się i jeszcze przeczytamy relację z Waszego ślubu.

Gdybyś chciał się podzielić swoimi troskami - w rozmowach niekontrolowanych jest specjalny wątek dla ludzi w dołku. Oczywiście na relacje o sukcesach oczekujemy bardziej.

Ostatnio zmieniony przez Łukasz F. dnia Sob Lip 31, 2010 1:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 7:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj wolwik dziewczyna trafiła na dobrego chłopaka widać że ją kochasz i nie porzucasz toczeń to nieprzewidywalna choroba i moze zaatkowac wszystko tutaj potrzebna jest cierpliwoć i odpowiednie leczenie twoja obecność przy niej z pewnością jest pomocne ona będą w świadomości zdaje sobie sprawe z tego ze jesteś przy niej tylko musisz uzbroić się w cierpliwość miłość wszystko przezwycięży jeśli jest prawdziwa to wielki sprawdzina dla Ciebbie i Twojego uczucia powiem Ci z wlasnego doświadczenia ze wsparcie drugiiej połowy jej obecność i czułość zawsze pomaga przezwycieżyć to co złe i doprowadzic chorobę do remisji takze przy pomocy leków trzymaj sie dzielnie i nie rezygnuj
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 10:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

trzymam za was kciuki , bo to minie mam nadzieje ze dzieki wsparciu dwoch kochanych osob poradzi sobie
ona musi mowic wam o ty jak się czuje, o swoich emocjach i lękach,
razem jest łatwiej, a chorobo sie wyciszy i moze byc całkiem dobrze
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 2:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam na forum...jestem z Wami myślami i trzymam mocno kciuki...
justyna1974
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Wolwik! Dobrze że tu trafriłeś - możesz zawsze dzielić się swoimi obawami - oby ich jak najmniej i radościami- które prędzej czy później napewno przyjdą - po zaostrzeniach zawsze przychodzą remisje! Dobrze że dziewczyna ma takiego faceta - nie każda ma takie szczęście! Powodzenia dla Was! Dużo zdrówka dla połowicy!
marzena27
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 3:44 pm    Temat postu: Wsparcie... Odpowiedz z cytatem

Witaj zawsze liczy sie obecnosci tej najbliższej osoby,twoja ukochana tego bardzo potrzebuje,wszyscy tego potrzbujemy gdy jest nam zle...zycze Was samych dobrych wiesci i szybkiej remisji..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Wolwik!
Bądź przy swojej dziewczynie, dopilnuj,aby leczyli ją sensowni lekarze,będzie dobrze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: