|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dana6 Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 7:14 am Temat postu: Moja próba wygadania się |
|
|
Jestem nowa na forum. Nie wiem czy akurat w tym wątku to co chcę powinnam napisać, ale może ktoś mi pomoże. Nie mam jeszcze żadnej diagnozy, ale już od roku "coś" mnie męczy. Początki były dziwne np. okropny chłód w plecach na który pomagał tylko gorący termofor, długotrwałe stany podgorączkowe z chwilowymi przerwami, potem doszły czerwone, gorące "wypieki" na twarzy, które pojawiają się na godzinę lub kilka i znikają, długotrwały stan zapalny pęcherza, dokuczliwy ból ręki, pieczenie stawów biodrowych..., wypadnie włosów...To była jesień i zima 2009/2010, lekarz rodzinny zasugerował mi menopauzę (w grudniu skończyłam 40 lat) a potem psychiatrę. Popłakałam się, wydawało mi się, że to mądry lekarz od lat praktykujący w Berlinie. "Wyszło", że jestem niezrównoważona psychicznie. Zaczęłam szukać pomocy u lekarza, który stosuje medycynę wschodnią i czytać to co jest w sieci. Znalazłam Wasze forum, a teraz chcę zamówić wizytę u reumatologa w Szczecinie. Dr Lidia Ostanek uchodzi tam za znawcę tematu. Boję się strasznie, wiem, że piszę to do ludzi, którzy jak nikt inni wiedzą jaka jest to choroba i jak sobie z nią radzić... i zazdroszczę Wam siły, którą macie. Psychika jest najważniejsza, a mnie to lekceważące podejście lekarzy do pacjenta przeraża. Wszystkie badania, które zrobiłam do tej pory sfinansowałam oczywiście z własnych środków mimo tego, że od lat pracuję. Tak naprawdę piszę tutaj bo nie mam z kim porozmawiać na ten temat. Na razie nie chcę już martwić rodziny....Dziękuję za taką możliwość.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 9:38 am Temat postu: |
|
|
witaj
bardzo dobrze,ze zdecydowałaś się do nas napisać...
oczywiście przyczyn takiego samopoczucia może być sporo,ale faktycznie jest to niepokojące i należy to wyjaśnić,niekoniecznie u psychiatry niestety,wielu z nas,w czasie dociekania przyczyny złego samopoczucia ,zostało odesłanych do poradni zdrowia psychicznego,która,nota bene jest bardzo przydatna
poczytaj sobie poniższe wątki:
Przewodnik po naszych chorobach
oraz
Instrukcja obsługi forum
zapraszam serdecznie  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 10:34 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Niestety niełatwo trafić na odpowiedniego, sensownego lekarza
Mam nadzieję, że w końcu na taką osobę trafisz
Rozgość się na forum i zapraszam na pogaduchy;) _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 10:45 am Temat postu: |
|
|
witaj dana 6 życze powodzenia w trafieniu na dobrego lekarza który się Twoim przyopadkiem zainteresuje i skieruje na specjalistyczne badania..powodzenia i pozdrawiam _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 11:22 am Temat postu: |
|
|
Witaj Dana i powodzenia  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 12:46 pm Temat postu: |
|
|
Dana jeśli chodzi o menopauzę to wszystko możliwe.Duża część kobiet chorujących na kolagenozy przeszła wcześnie menopauzę.Ja np: w wieku 33 lat już było po wszystkim co potwierdziły badania hormonów zrobione w poradni ginekologiczno-hormonalnej.
Jeśli chodzi o te zimno w plecach to właśnie takie coś opisywała mi jedna z moich bliskich koleżanek.Zrobiła rtg płuc i wyszły jakieś zmiany.Potem miała robioną TK i bronchoskopię.Ma włóknienie płuc i przyjmuje sterydy.Niestety nie chce powiedzieć do dziś na co choruje.
Zrobiłaś se RTG płuc?
Hormony?
Panel ANA? _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dana6 Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 1:47 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wszystkim za miłe słowa. Iwonkahaha - Co do hormonów to robiłam prolaktynę, progesteron, LH, FSH, TSH i jak na razie w normie oprócz podwyższonej prolaktyny, ale po tak zwanym obciążeniu.
Zrobiłam przeciwciała przeciwjądrowe ANA - wynik negatywny, CRP - prawidłowe, morfologia prawidłowa, OB - też, ale w rozmazie limocyty podwyższone....dwóch lekarzy u których byłam machnęli na to ręką.
Nie wiem co to panel ANA....czy to jeszcze jakieś dodatkowe badania (podejrzewam, że tak, ale jakie?).... Margaret74 - obiecuję, że wszystko przeczytam.
Latem, nawet w te upały czułam się dobrze nawet pomyślałam, że jestem chyba zdrowa.... A od tego tygodnia (przyszły chłodniejsze dni) twarz zrobiła mi się w pracy najpierw czerwona, po godzinie minęło. Następnego dnia była do tego jeszcze gorąca (okropne uczucie) i tak 5 dni. W weekend lepiej...
Wiem, że może ktoś powiedzieć, że narzekam ale ta niemoc mnie przeraża. Muszę znaleźć mądrego lekarza, a to nie będzie łatwe...
Jesteście naprawdę bardzo potrzebni....Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 5:52 pm Temat postu: |
|
|
panel ANA to właśnie przeciwciał aprzeciwjądrowe,które mialaś robione i wyszły ujemnie,kiedy ANA sa dodatnie robi się ANA2,które wyszczególnia inne,dające bardzie dok ladny obraz choroby-tzn.możliwy kierunek w który pójdzie,czyli co zaatakuje;
poziom prolaktyny jest b.czesto podwyższony u chorych na toczen kobiet,ale skoro masz to z obciążenia,to i to trzeba uwzględnić;
Iwonka ma rację,bo menopauza wiąże się z rewolucja hormonalną w organizmie i wiele "spraw" może się uaktywnić-to samo tyczy okresu ciaży i samego porodu,indukujące w dużej mierze choroby autoimmunologiczne.
spokojnie,doczytasz wszystko,a jak nie zrozumiesz czegoś,śmiało pisz  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 7:43 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie . Nie jesteś pierwsza jako psychiczna hipochondryczka ale nie daj się zbyć bo zawsze coś na końcu tej drogi siedzi.
Pozdrawiam cieplutko i powodzenia
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Oby szybko wyjaśniły się Twoje kłopoty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o Twoje pytanie skąd w nas tyle siły - myślę, że bierze się ona z wiary, która nigdy nie gaśnie w naszej społeczności.
Pojedynczym jednostkom zdarzają się chwile zwątpienia, jednak nigdy tak nie było, nie ma i nie będzie, żeby nie znalazł się tutaj choć jeden głos, który zmotywuje i podtrzyma na duchu.
Owocnego czerpania optymizmu z forum - zasoby są tu praktycznie nieograniczone. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
viktoria Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Witam!Cie Dana6 na forum. _________________ "Nic sie nie spelni,jesli nie jest wpierw marzeniem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|