Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
OlaB Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 6:19 pm Temat postu: Witam Ola- czy to toczeń? |
|
|
Witam wszystkich! Od kwietnia zmagam się z niewyjaśnionym, złym samopoczuciem. Wszystko zaczęło się od bólu i powiększenie węzła chłonnego na szyi. Następnie w ciągu kolejnych dni zaczęłam odczuwać ciągłe zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni(tak jakbym miała nogi i ręce bardzo ciężkie- ledwo wchodziłam po schodach). Bolała mnie cała szyja i głowa. 1 kwietnia zmierzyłam temperaturę i od tego czasu aż do dzisiaj codziennie mam stan podgorączkowy(max. 37.3). Wychodzą mi włosy, na ciele pojawia mi się bardzo dużo siniaków, które nie chcą znikać. Śpię długo, a jak wstanę to jestem strasznie zmęczona. Bolą mnie stawy- szczególnie nadgarstki. Porobiłam mnóstwo badań- morfologia ok, CRP najwyższe 9.2 przy normie do 5. W koncu stwierdzono, że wszystkiemu jest winna tarczyca. TSH wyszło 0.111 a norma jest 0.27-4.2. , a anty TPO ponad 1000 przy normie do 12. Podjęłam leczenie- zażywam encorton. Po encortonie czułam sie dobrze, ale stan podgorączkowy był nadal. Teraz stwierdzono, że to nie od tarczycy. Moja endokrynolog kazała mi wykonać badanie czynnika reumatoidalnego oraz przeciwciała Ana. powiedziała, że choroby autoimmunologiczne lubią pojawiać się grupowo. Czynnik RF wynosi 44 przy normie do 15, a przeciwciała Ana są dodatnie, typ świecenia ziarnisto- jąderkowy. Zostałam skierowana na konsultację do reumatologa. Mam już wszystkiego dosyć, mam 31 lat a czuję się jak stary zmęczony zyciem człowiek. Codziennie wieczorem kładę sie spać z nadzieją ze wstanę zdrowa i rano powtórka z rozrywki! Czy moja endokrynolog może mieć rację że to toczeń? Miał ktoś podobne objawy? Czekam na wizytę u ordynatora reumatologii w Katowicach Ochojcu. Z góry dziękuję za odpowiedź. PS. Wykonałam tylko przeciwciała ANA, bo moja endokrynolog powiedziała, że reumatologia jest tak tajemniczą dziedziną medycyny, że najlepiej poczekać na instrukcje dobrego reumatologa, więc... czekam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:06 pm Temat postu: |
|
|
Typ świecenia ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.
Świecenie jąderkowe – spotykane najczęściej przy twardzinie i syndromie Reynauda.
Czy masz dodatnie jeszcze jakieś przeciwciała np:Scl-70?
Miałaś robione ANA2 ? _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
OlaB Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:09 pm Temat postu: |
|
|
Wykonałam tylko przeciwciała ANA, bo moja endokrynolog powiedziała, że reumatologia jest tak tajemniczą dziedziną medycyny, że najlepiej poczekać na instrukcje dobrego reumatologa, więc... czekam. Wizytę mam w czwartek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Czwartek już bliziutko.Lekarz zapewne zleci inne badania w tymANA2,potem powinny wyjść inne dodatnie przeciwciała na ukierunkowujące lekarza na daną chorobę autoimmunologiczną.W tej chwili nie wiadomo czy to toczeń,twardzina,RZS czy też MCTD _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:42 pm Temat postu: |
|
|
cześć Ola. Ja miałam podobne objawy (plus szereg innych). Jesteśmy w tym samym wieku i wiem, co to czuć się tak fatalnie a otoczenie uważa, że skoro człek młody i na chorego nie wygląda, to o cóż mu chodzi. Też mam autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, też początkowo miało być, że wszystkie objawy to jej wina. Obecnie - obserwacja w kierunku chorób tkanki łącznej. Na szczęście już leczona czuję się nieco lepiej. Endokrynolog ma rację - szukaj dobrego reumatologa. I trzymaj się |
|
Powrót do góry |
|
 |
OlaB Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:45 pm Temat postu: |
|
|
Wiem, ze czwartek już blisko. Tylko, że ja już od kwietnia chodzę po lekarzach i wszyscy rozkładają ręce. Jedynie endokrynolog która mnie leczyła okazała się pomocna. Boję się, że znowu kolejny lekarz mi nie pomoże. Z zawodu jestem nauczycielem. Teraz jest jeden z gorętszych okresów w mojej pracy, a ja nawet nie mam siły wypisywać dzienników. Dziękuję za ciepłe słowa. Czytam Wasze forum od pewnego czasu i wiem że nie którzy z was czekają na diagnozę przez wiele lat, co musi być strasznie dołujące. W pracy mam koleżankę z toczniem układowym zdiagnozowanym kiedy miała 18 lat. Żyje z nim ponad 20 lat- urodziła dwoje zdrowych dzieci. To mnie trochę pociesza. Boję się czwartku, ale z drugiej strony mam nadzieję, że ktoś już mi w końcu pomoże. Dzięki serdeczne |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Napisz nam jak przebiegła wizyta.
Szybkiej diagnozy życzę  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 9:12 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Olu na forum i trzymam kciuki za czwartkową wizytę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 13, 2010 9:49 pm Temat postu: |
|
|
no to i ja oficjalne już witam
i pamiętaj-z nami dasz radę-w kupie raźniej!
powodzenia w czwartek,daj znać jak poszło  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:40 am Temat postu: |
|
|
Witam moją imienniczkę
Powodzenia w dalszym leczeniu życzę  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Franka Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 9:10 am Temat postu: |
|
|
Witam ja też jestem tu nowa
Tak jak ty miałam podobne objawy zanim postawiono ostateczna diagnozę to minęło sporo czasu ale nie martw się będzie wszystko dobrze
Pozdrawiam cieplutko |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 11:19 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Śpię długo, a jak wstanę to jestem strasznie zmęczona.
Mam już wszystkiego dosyć, mam 31 lat a czuję się jak stary zmęczony zyciem człowiek.
|
Skąd ja to znam ???
Cytat: |
Codziennie wieczorem kładę sie spać z nadzieją ze wstanę zdrowa i rano powtórka z rozrywki! |
Kiedyś też liczyłem że wrócą te stare dobre czasy, kiedy się miało ochotę do życia, i nie było dolegliwości,ale już się nie łudzę że to kiedyś nastąpi _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 11:59 am Temat postu: |
|
|
Kazur ty fatalisto  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Ale życzę powodzenia.
Kurdę, znowu smęcę, przepraszam już nie będę  _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|