|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eczerka Junior

|
Wysłany: Sob Cze 01, 2013 9:45 am Temat postu: Witajcie |
|
|
Witam wszystkich,
3 razy w ciągu miesiąca budziłam się z wysypką na powiekach i policzkach oraz dusznościami. Lekarz ogólny przepisał mi Rupafin i maść sterydową. Wysypka przeszła, ale nie mam siły, śpię po 12, 14 godzin, jestem wycieńczona. Boli mnie nerka.
Koleżanka z pracy, która choruje na toczeń poleciła mi zrobić testy przesiewowe i okazało się, że coś jest na rzeczy:
wyniki krwi i moczu w normie, oprócz niskiego poziomu MCH i MCHC
ANA Screen:
miano: 1:320, typ homogenny,
Uwagi: obecne przeciwciała dla centrioli.
Z tego, co przeczytałam na forum może to być SLE lub RZS. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć, co oznaczają przeciwciała dla centrioli.
Do jakiego lekarza teraz się udać: reumatologa, dermatologa, nefrologa ?
Kogo polecacie w Warszawie ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 01, 2013 10:39 am Temat postu: |
|
|
witaj
do diagnozy to jeszcze droga daleka za mało masz objawow żeby stwierdzic co to jest na 100%
jesli bolą cię stawy, mięsnie to powinnas iśc do reumatologa, ale jesli to zmiany skórne to raczej dermatolog
powinni poszerzyc diagnostykę i jesli będzie taka koniecznośc właczyć leki
oprocz badania ANA powinnas mieć kolejne ANA 2 tutaj masz na temat linka poczytaj sobie
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0
jeszcze jedno dodatnie ANA mają także ludzie zdrowi , oraz osoby chorujące na wiele innych chorob , a wiec samo ANA nic nie daje, to raczej sygnał zeby szukać dalej
zeby potwerdzic chorobę musisz spełnić szereg kryteriow na razie nie ma u Ciebie zbyt dużo tego
chyba ze nie opisałas wiekszości
tutaj masz lekturę na popołudnie http://med.sisco.pl/ok/toczen,%20choroba%20podstepnaarial.htm#testana
pozdrawiam serdecznie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
eczerka Junior

|
Wysłany: Sob Cze 01, 2013 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję, poczytam  |
|