Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szatyna Kadet

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 5:43 pm Temat postu: Witam wszystkich |
|
|
Witam, dopiero co zarejestrowałam się na tym forum i postanowiłam od razu się przywitać. Jestem z okolic Torunia i mam 19 lat.
Jak się tu znalazłam ? Kilka dni temu wyszłam ze szpitala. Miałam przeciwciała ANA 360 i z niewiadomych przyczyn nogi, głównie kolana odmawiały mi posłuszeństwa, byłam słaba, ciągle zmęczona, obolała. Stwierdzono u mnie tocznia rumieniowatego oraz reumatyzm w kolanach. Byłam w szoku, mam tylko 19 lat... Ale, mam nadzieje, że znajdę tu wypowiedzi osób które mnie podniosą na duchu....
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 5:50 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum
co do wieku, to tutaj bez różnicy
masz "tylko" i "aż" 19 lat
ja w Twoim wieku miałam na koncie ponad 3 lata z chorobą i za chwilkę doszły kolejne gratisy
są też dużo młodsze osoby chorujące
zachęcam do lektury forum
serdecznie pozdrawiam i życzę dużo uśmiechu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie na forum
ja również choruję na tocznia, od kilku miesięcy, a jestem od Ciebie w sumie nie tak dużo starsza
Pozdrawiam  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 6:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 6:45 pm Temat postu: |
|
|
Witamy nową koleżankę
Rozgość się i napisz nam więcej o sobie, co robisz, co lubisz, czym się interesujesz
Tak jest łatwiej kogoś poznać  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
szatyna Kadet

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Co robię ? Uczę się ekonomii ale jakoś nie ciągnie mnie do tego, po napisaniu matury chcę uczyć się kosmetologii - uwielbiam robić wzory na paznokciach. Lubię kociaki. Są takie niezależne i kochane Interesuje się oprócz kosmetologii dość nietypowo albowiem zjawiskami paranormalnymi.
Widzę tutaj miłych ludzi, więc sądzę, że miło będzie mi się tu spędzać czas... |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Moja siostra zaczyna 3 rok kosmetologii  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 9:08 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
super,że postanowilaś "przystąpic do klubu"  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 10:45 am Temat postu: |
|
|
Ja również witam  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 11:14 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko. Fajne zainteresowania coś dla ciała i dla ducha.
Toczeń nie taki straszny jak go malują daje sie z nim żyć tylko trzeba oswoić zwierzątko i mieć na uwadze. Najwierniejszy towarzysz na zawsze ale lubi pospać i niech sobie śpi 100lat.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 7:30 am Temat postu: |
|
|
Witaj zza miedzy...
Jestes w komfortowej sytuacji -często kilka lat trzeba się zmagac w poszukiwaniach diagnozy i to często "po omacku" - teraz tylko dobrze dobrane leki i... bedzie dobrze , czego ci zyczę.
Pozdrawiam:) _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 8:56 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja ciepło i serdecznie naa forrum.. zdrówka życzę powodzenia.. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 11:57 am Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
szatyna Kadet

|
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem, czy tutaj miałam przenieść... Ale trudno.
Witam.
Założyłam temat, gdyż nie mogłam znaleźć informacji na ten temat, a może źle szukałam...
Od września mam stwierdzonego tocznia skórnego, do początku września brałam tylko Arehin, ale później dostałam Metypred 8mg oraz potas. Na początku czułam się rewelacyjnie, odżyłam, byłam bardziej wesoła, ale nie mogłam jeść i pojawiły mi się białe plamki na rękach. Nie zwracałam na to uwagi, młoda jestem, myślałam, że tak już jest. Niedawno zaczęły się straszne bóle głowy w okolicach skroni, bolą mnie nerki i często korzystam z toalety. Znowu jestem przybita, przytłumiona, ciężko myślę i bolą mnie oczy. Byłam prywatnie u okulisty i otrzymałam receptę na okulary -0,5 do chodzenia. Jest to tyle co nic, aczkolwiek lekarz stwierdził, że muszę je mięć z fotochromem. Co do jedzenia, zrobiło się na odwrót ciągle jem i czuję, że jestem głodna. Mam 161 cm i ważę 55kg, a potrafię zjeść pół bochenka chleba na śniadanie, furę obiadu i obfitą kolacje, pomiędzy jeszcze jedząc, mimo tego ciągle jestem głodna i ciągle jem buraczki... Nie przybieram na wadze, bardziej puchnę...
Wiecie czym to może być spowodowane, czy muszę się udać jak najszybciej do lekarza? Termin do mojego reumatologa mam dopiero na 19 maja, będzie to pierwsza wizyta od września. W grudniu byłam tylko po wyniki i wtedy otrzymałam wcześniej wspomniane leki.
Aaa zaznaczę jeszcze, że w listopadzie spadłam ze schodów uderzając głową w ścianę, miałam lekkie wstrząśnienie mózgu, odmówiłam leżenia w szpitalu, ale badanie RTG głowy i neurologiczne były dobre, brałam dużo Ketanolu i jakoś przeszło. Do teraz.
Moje ostatnie wyniki to:
ANA o typie świecenia drobnoziarnistym 320
wykryto przeciwciała Ro/SS-A _________________ "mądry więcej nauczy się od wrogów niż głupiec od przyjaciół"
* * *
"Tam, gdzie wszyscy myślą tak samo - nikt nie myśli" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 9:11 pm Temat postu: |
|
|
witaj
ANA o typie swieciena drobnoziarnistym wskazuje na tocznia lu zespoł Sjogrena miano nie jest wysokie
wiecej na temat przeciwciał znajdziesz tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
wprowadzono ci sterydy a one powoduja zwiększenie apetytu wiec tym nie musisz sie martwic
ja przez lata zarłam jak kon a waga ani drgnęła wiec spokojnie a apetyt na buraczki zrob sobie zwykła morfologie bo czasem organizm sam doponina sie o to czego jest za mało byc moze masz anemie chociaz moze to byc tez zwykly zbieg okolicznosci nie wiesz czy bola cie nerki czy kregosłup w tym miejscu
dla uspokojenia idz do lekarza rodzinnego morfologia i mocz moga rozwiac twoje obawy
bole głowy moga byc związane z wada wzroku ale nie musza byc moze lekarz rodzinny skieruje cie do neurologa bo reumatolog tego i tak nie wyjasni
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|