Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

toczeń i problemy z oddychaniem
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
margos05
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 11:32 am    Temat postu: toczeń i problemy z oddychaniem Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich, poszukuję informacji na temat tocznia i problemów z oddychaniem.
8 miesięcy temu straciłam głos ,na początku bardziej z nadwyrężenia strun głosowych jednak do tej pory głos nie wrócił a od około 5 miesięcy doszły bardzo duże duszności(problem z nabraniem powietrza) tak że już raz musiałam zgłosić się na SOR. Odwiedziłam pulmonologa,alergologa,otolaryngologa,foniatrę, miałam robione spirometrnie ,fibroskopie a nawet bronchoskopię które nic nie wykazały a problem nadal jest, jedyne podejrzenie to to że zwęża mi się tchawica .Obecnie jestem na metypredzie 20mg rano i 16mg popołudniu .Toczeń miałam stwierdzony w 20 roku życia i do tej pory był nie aktywny aż do czerwca.Obecnie od 3 tygodni jestem pod kontrolą dr.Szmyrki z Wrocławia.
Czy ktokolwiek spotkał się być może z takim przypadkiem i może mi poradzić gdzie szukać kogo się radzić. Za każde informacje będę bardzo wdzęczna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 11:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

ten dr z Wrocławia, to jakiej jest specjalności?

nigdy nie miałam podobnych problemów, jakie Ciebie dotknęły; ale z pewnością dziewczyny napiszą więcej i pomogą Smile

PS. czy już kiedyś korzystałaś może z tego forum? była kiedyś jedna Margo ze Świdnicy...

pozdrawiam serdecznie Smile

Powrót do góry
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj !
Oby szybko ustabilizowały się Twoje problemy z oddychaniem, a toczeń znów ucichł.
Powrót do góry
margos05
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 11:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kingo to ta sama margos :O) ,miałam wiele lat spokoju aż niestety do tej pory a Dr.Szmyrka jest reumatologiem, każdy ze specjalistów który się za mnie wezmie i jego przypuszczenia się nie potwierdzą odpuszcza sobie a ja dalej nie mam diagnozy ani nawet przypuszczenia .....i na mój oddech nie ma schematu tzn(pogoda,sen,alergeny)napewno jest gorzej jak się denerwuję.
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 12:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no proszę Smile ja do dziś mam Wasze zdjęcia Smile

czy Rodzinka nadal w tym samym składzie, czy może się powiększyła?
co porabiasz na co dzień?

Smile

Powrót do góry
margos05
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 12:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:O) jak miło no i tu mam się czym pochwalić do składu naszej rodzinki 2 lata temu dołączył Patryk :O) jak tylko czas pozwoli to dołączę aktualne fotki. I dlatego tym większy dla mnie dramat liczyć oddechy w nocy...szkoda że tak pózno przypomniałam sobie o forum.
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Patryk i Wiki Very Happy

ale masz wesoło Razz

Powrót do góry
margos05
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Baaardzo wesoło :O) mamy wspaniałe dzieci aż wyszperam jakieś fotki !!!
Teraz razem z mężem prowadzimy studio zdrowia (masaże,diety,ćwiczenia fitness,yoga itd )ogólnie jest wspaniale na nic nie mogę narzekać tylko na zdrowie Surprised(
Powrót do góry
olusiam03
Gość

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 12:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Cię serdecznie! Very Happy
Ja mam podobny problem już od maja, również mam potworne duszności, i do tego jeszcze uporczliwy kaszel. Również jak na razie nie doszli z czego to mam. Czy miałaś robione echo serca pod kątem nadciśnienia płucnego?
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie Smile

mam nadzieję,że specjalistom uda się rozwikłać twoja przypadłość Confused
fajnie,że przypomniałaś sobie o nas Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
margos05
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie nie miałam tego badania ale po wycinkach i po popłuczynach z bronchoskopii nic nie wyszło.Jestem o tyle ostatni dwaj lekarze(całkiem niezależni) powiedzieli że ich zdaniem mam zwężoną tchawicę tylko nie wiadomo z jakiego powodu czy przez chorobę podstawową czy być może inna przewlekła choroba wchodzi w rachubę.
Teraz 13 mam miec robiony tomograf który ma odpowiedzieć na co poniektóre pytania.
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 2:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj serdecznie Smile
oby udało się wyjaśnić Twoje problemy zdrowotne!

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Asona
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej margos!
Ja również miałam silne duszności na ok.rok przed diagnozą, byłam nawet leczona na astmę...Miałam też m.in.bronchoskopię, która wykazała jakieś dziwne liczne zgrubienia podśluzówkowe-chrzęstniaki..Lekarze sami nie wiedzieli co to jest.Na dodatek z posiewu wydzieliny oskrzelowej wyhodowano gronkowca złocistego...Zrobiono posiew,przeleczyli antybiotykami, niby miało być ok...Poźniej przyszły wszystkie wyniki i okazało się, że mam tocznia...Po sterydach niby troszke mniejsze były te duszności, jednak po kilku m-cach duszności powróciły i to ze zdwojoną siłą, doszły coraz częstsze utraty przytomności, aż w grudniu ubiegłego roku straciłam przytomność-a więc szpital-no i okazało się, że mam wadę serca-dziurkę w przegrodzie międzyprzedsionkowej..oraz arytmię.Operację zamknięcia ubytku miałam w marcu tego roku, od tamtej pory nawet nie zemdlałam...jedynie duszności czasem wracają...
Niedawno dobrali mi wreszcie leki, które pomagają, niebawem mam mieć ponowne badania i zobaczymy co będzie dalej...Tak czy siak za tydzień jadę do szpitala uzdrowiskowego do Sopotu Smile Niby te moje problemy z sercem nie do końca mają związek z toczniem-tak mówili kardiolodzy, jednakże ostatnio nieco się nad tym zastanawiają-czy moja arytmia nie jest jednak z nim związana.
Sorki, że tak się rozpisałam, ale myślę margos, że trzeba poszukać za wszelką cenę przyczyn tych duszności. A Ty miałaś kiedyś jakieś badania serca? Trzymaj się dzielnie i nie odpuszczaj lekarzom pozdrawiam serdecznie Smile

Ostatnio zmieniony przez Asona dnia Sob Paź 05, 2013 10:10 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie jestem pewna ale chyba czytałam coś ostatnio o arytmiach związanych z nadciśnieniem płucnym.Mieliście robione ostatnio badania czynnościowe płuc?

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Asona
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałam robione badanie usg pod kątem nadciśnienia płucnego i niby nie mam absolutnie żadnych cech nadciśnienia. Poza tym w trakcie zabiegu miałam robione badanie usg serca przezprzełykowe-ponoć najdokładniejsze i pod tym kątem jest ok.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: