Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karola77 Kadet

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 12:44 pm Temat postu: Powitanie |
|
|
Witam wszystkich mam naimię Karolina i jestem z Bydgoszczy , dopiero się uczę obslugi tego forum więc przepraszam jak coć nie tak zrobiłm pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 12:53 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko i miłej nauki.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam Karolinko zza miedzy
Napisz nam cos więcej o sobie...Gdzie się leczysz?
Pozdrawiam cieplutko:) _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie i napisz coś więcej o sobie  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 2:03 pm Temat postu: |
|
|
Hej Karola  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 2:27 pm Temat postu: |
|
|
witam i ja
powoli sie wszystkiego nauczysz _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karola77 Kadet

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 2:50 pm Temat postu: |
|
|
No tak tylko ja nie wiem od czego zacząć ,nie mam jeszcze diagnozy może żle powiedziane mam diagnozę ale nie choroby tkanki łączne ja mam zdjagnozowaną Boreliozę jestem już po 4 miesięcznym leczeniu a co dalej będzie to zobaczymy, na forum trafiłam w poszukiwaniu odpowiedzi na mase pytań które mie dręczą ,tak możę w skrócie boreliozę wykrył mi lekarz reumatolog z bydgoszczy pani doktor Kolaossa do której zgłosiłam się z bólami stawów i ogólnym złym samopoczuciem pani doktor bardzo sympatyczna dobrze się mną zajęł zrobiła mnóstwo badań między innymi boreliozę i wyniki wyszły dodatnie skierowała mnie do zakaźnego gdzie podjęłam leczenie. Ale w dalszym ciągu nie daje mi to wszysko spokoju w tych wszystkich badaniach które miałam robione u reumatologa było dużo badań które wychodziły mi dodatnie albo graniczne chodzi mi oczywiście o badania pod kontem chorób tkanki łączne miałam robine między innymi badania
dDNA - 19,3 IU/ml( norma do 15)
Scl-70 -3,7IU/ml ( norma do 10)
ANA 1 - wynik 80 typ świecenia ziarnisty z norm wychodzi że ujemny
ANA 2 - Ujemne
reszte badań czyli morfologia i te inne w normie, za 2 miesiące powtórzyłam ANA 1 wyszło miani już wyższe 160 typ świecenia ten sam ,
ANA 2 ujemne w dalszym ciągu
dodam jeszcze że pani reumatolog stwierdziła że ma objaw RENO bo mam zimne ręce i stopy wysłała mnie na dadanie Kapilaroskopie która wyszła prawidłowo przynajmiej tak jest napisane ,wię nie wiem czy mam ten objaw RENo czy nie ?od tego czsu minęły już 6 miesięcy powtórzyłam w innym laboratorium ANA 1 i ANA wyszłay ujemne a rączki nadal robią się często zimne .Nie wiem czy mam dalej szukać i robić jakieś badania czydać sobie luz jak myślicie macie większe doświadczenie ? Dzięki wszystkim za miłe i ciepłe przywitanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 3:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 3:25 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
masz dodatnie p.ciała dsDNA,typ świecenia ANA - ziarnisty , może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.
Widzę ,ze Scl 70 jest ujemne.
Z przeciwciałami tak to już bywa,że często sa ujemne pomimo procesu chorobowego.
Z pewnościa musisz się kontrolować laboratoryjnie co jakiś czas,tym bardziej ,że przeszłaś zakażenie borelią.która może aktywować chorobe tkanki łącznej(może a nie musi)
Polecam lekturze watki:
Przewodnik po naszych chorobach
Instrukcja obsługi forum
pozdrawiam
 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karola77 Kadet

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, a jakie badania laboratoryjne masz na myśli czy wystarczy ,że będe robić ANA 1 i ANA 2 czy może coś jeszcze ? Czy te wszystkie przeciwciała które wymieniłaś będą w ANA2 czy jakoś osobno powinnam je zrobić ?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
ANA-1 oznacza miano,czyli jak wysoka jest wartość.
ANA-2 Zestaw oznaczanych przeciwciał przeciwko: dsDNA, Sm, nRNP, SS-A(Ro), SS-B (La), Scl-
70, Jo-1, Pm-Scl, fibrylarynowe, RNA-Polimeraza I, cyklinowe, ACA, mitochondrialne,
cytoszkieletowe, rybosomalne, „nuclear dots”, aparatowi Golgiego, lizosomom oraz wrzecionu
podziałowemu.
Test ANA2 to kompleksowa ocena przeciwciał przeciwjądrowych oraz cytoplazmatycznych
metodami immunofluorescencji pośredniej i immunodyfuzji. Określany jest
typ świecenia przeciwciał, ich miano oraz swoistość metodą DID. Dodatkowo w przypadku
homogennego typu świecenia wykonywany jest także test na obecność przeciwciał
przeciw dsDNA.
Nie warto jednak robić badania ANA częściej niż raz na pół roku bo nic ono nowego nie wniesie.
Wyjątkiem byłoby zrobienie takiego badania częściej gdybyś biała ANA dodatnie w mianie tysięcznym i coś złego by się działo.
Kapilaroskopię wykonuje się nie częściej niż raz do roku.
Na początku Zespołu Reynauda wcale nie muszą być zmiany w kapilaroskopii.
Jeśli masz tylko zimne ręce i nogi a nie towarzyszy temu nagłe zbielenie palców,potem zsinienie i silny ból nie masz powodu do zmartwień.
Wyluzuj i odpuść na jakiś czas diagnostykę
Miano z ANA wzrosło tylko z 80 do 160 to bardzo mało. dlatego,że zawsze ono podwaja swoją liczbę w rozcięczeniach.Najpierw mamy 80,potem 160,potem 320 itp...
Osobiście na samym początku miałam 2 560 a potem skoczyło do 5 120 i takie ma do dziś.
Wysokość ANA nie jest miernikiem choroby  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
karola77 Kadet

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki bardzo za odpowiedź bardzo się cieszę że dołączyłam do was przynajmiej mogę z kimś pogadać w domu nie odnajduję zrozumienia mąż patrzy na mnie jakbym wymyślała i nie mogę z nim porozmawiać mamie i znajomym nie chce zawracać głowy każdy ma swoje problemy.Śledzę wasze forum już od paru miesięcy przeczytałam chyba wszyskie posty. Jeśli chodzi o moje zimne rączki to nie przeszkadza mi to aż tak bardzo są nieraz zimne ale nic mnie w nich nie boli nie są białe może nieraz trochę czerwone.Trochę się przestaraszyłam bo pani reumatolog wspomniała coś o twardzinie ,że przy niej najczęściej jest ten objaw ale jakoś innych objawów się nie dopatrzyła a chyba nie można mieć twardziny mając tylko objaw Reno, a może się myle
pozdrawiam
wszystkich |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Tak się składa,że to właśnie ja choruję na twardzinę.
Sam zespół Reynauda nie czyni twardziny to tylko kropka w porównaniu z innymi kryteriami do spełnienia.
Zespół Reynauda może być też oddzielną jednostką chorobową i nie musi towarzyszyć innym chorobom.
Wiesz co,odpuść na razie diagnostykę w tym kierunku,przynajmniej na jakiś czas.
Mąż cię w tym kierunku nie rozumie?Wiesz ,ja mam koleżankę która mówi o sobie,że raz na jakiś czas musi wykonać podstawową diagnostykę.Organizm ją do tego zmusza sam Wszystko ją boli wtedy.Idzie do lekarza.robi podstawowe badania .Jeśli są w normie ona od razu zdrowieje.Za jakiś czas,niepokój znowu wraca i zaczyna wszystko od nowa.  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
|
Powrót do góry |
|
 |
karola77 Kadet

|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Jak mogę spytać jak u Ciebie się wszystko zaczęło czyli jakie objawy mialaś na początku? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Gru 22, 2010 12:39 pm Temat postu: |
|
|
Karola ja nigdy nie zwracałam uwagi na zimne ręce i nogi bo to nie choroba a drobnostka.Dopiero jak zaczęły mi drętwieć,bieleć,sinieć i dostałam silnych bóli zgłosiłam się do lekarza.
Ana wykazało 2 560 a potem skoczyło do 5 120 śiecące centromery co ewidentnie wskazało twardzinę. _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
|
Powrót do góry |
|
 |
|