|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 11:16 pm Temat postu: mam taki pomysł;) |
|
|
Ponieważ ostatnio zamieściłam jakieś tam arty z tremedii pojawił się w mym umyśle pomysł...
Czuję głęboki dyskomfort wklejając na forum arty z tego portalu, nawet w "okrojonej" wersji - a wycinam niewiele, żeby użytkownicy mogli poczytać.
Z drugiej strony wiem, że wiele osób nie umie/nie chce (z różnych przyczyn) zakładać sobie kont na różnych portalach, dlatego nie podaję tylko linków - bo wówczas brak konta na termedii uniemożliwia dostęp do artykułu.
Mój pomysł:
założyć "forumowe" konto na termedii i pod artykułami z tegoż portalu dawać link + dane do logowania
Co Wy na to?
Jeżeli uznacie, że to nie jest zły pomysł, to założę takie konto i je upublicznię na forum naszym wspaniałym;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 10:35 am Temat postu: |
|
|
Myślisz,że naprawdę robimy coś złego?
Ja też "zachęcam" do czytania wybranych artykułów-albo podając duży skrót,albo wnioski-pod tym zawsze jest link.Komu zależy -zarejestruje się gdzie trzeba.
Aczkolwiek pomysł dobry masz ,bardzo.Jestem "za"
Może na pm powiesz mi jak to robisz i zrobię to samo dla Twardzinki?  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Ok, to w wolnej chwili założę takie konto.
Nie wiem, czy to źle czy nieźle, ale w sumie to jest jakieś naruszenie praw autorskich, prawda? Nawet, jeżeli tylko fragmenty.
Jasne, że każdy może sobie założyć konto. Z drugiej strony, są osoby, które raczkują w sieci. Sama instruowałam teścia kiedyś jak korzystać z maila (którego oczywiście trzeba było mu założyć)
Może więc takie uniwersalne konto to byłoby dla niektórych ułatwienie. Może nie, może to mnożenie niepotrzebnych bytów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 4:05 pm Temat postu: |
|
|
podajemy źródło, autora...to nie jest łamanie praw  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Nie do końca, Kinga. Każdy artykuł na termedii jest opatrzony następującą klauzulą:
"Ten materiał jest chroniony prawami autorskimi. Wykorzystywanie do dalszego rozpowszechniania bez zgody właściciela praw autorskich jest zabronione. Zobacz regulamin korzystania z serwisu www.termedia.pl."
I z regulaminu:
"Bez wyraznej uprzedniej, pisemnej zgody Operatora lub innego podmiotu, któremu przysługuja majatkowe prawa autorskie do Materiałów lub prawa do ich wykonywania, zabrania sie rozpowszechniania Materiałów w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania w jakikolwiek sposób, a take utrwalania i kopiowania Materiałów w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania w jakikolwiek sposób w celu rozpowszechniania
poza zakresem dozwolonego uytku osobistego."[/b]
Rozpowszechnianie to kopiowanie nawet z podaniem linku do strony i wszelkich autorów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|