Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Włoszczowa Junior

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 12:44 am Temat postu: Witam. Mężczyzna 21 lat i twardzina ograniczona. |
|
|
Witam.
W moim poście chce wam przestawić moją walkę z Twardziną ograniczoną (Morphea)
Miękka Plamka średnicy 10cm x 12 cm pojawiła się na plecach latem 2007 r.
Szybka reakcja u dermatologa i po badaniach i wizytach potwierdzono ta chorobę.
Nie stwierdzono do tej pory co mogło byc przyczyna powstania.
Badania na Borelioze wykluczyło to.
W dzieciństwie miałem mały uraz kregosłupa ale obyło się bez lekarza.
Na samym początku była to siwa plama bez obwódki miękka stopniowo zamieniała się w twardzszą i powstawała czerwona obwódka.
Wykaz leków jakie miałem stosowane :
-Penicylina 40 zastrzyków.
-witamina E
-Piascledina
-krem Elidel
-krem Phisiogel
co pomogło lub pomaga :
Piascledina i robiona maść zlecona przez Prywatnego Dermatologa - skład wrzucę jutro.
Z plamą walczę juz 3 rok.
Opinia dermatologa :
-Po zastosowaniu Piascledine 2x dziennie potem jeden raz i robionego kremu w zmianie zaczeły powstawać prześwity zdrowej skóry i tkanka zrobiła się miękka jak normalna skóra.
Pozostała jednak plama siwa i czerwona obwódka.
Dolegliwości jakie mi teraz dokuczają :
Kłucie w plamie i szczypanie.
Co możecie mi podpowiedziec?
Jakie macie odczucia zmiany skórnej?
Tez waz szczypie?
Przepraszam ze tak chaotycznie napisałem ale w moim mieście jestem sam z ta zmiana więc trudno poruwnac odczucia .
W poście zawarłem najważniejsze informacje odnoście choroby.
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Ps. Jutro wrzucę fotkę gdyz myślę ze bedzie to bardzo pomocne w pomocy .
Wtym momencie zażywam same tabletki Piascledine 1 x dziennie bez maści. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 8:45 am Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
tego typu doświadczenia sa b.cenne,bo twardzina nadal jest jedną z najmniej poznanych ch.tkanki łącznej ;
czerwona obwódka wokół plamy jest oznaką aktywności choroby-mam nadzieję,że doczekasz się szybkiej remisji
pozdrawiam _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 9:02 am Temat postu: |
|
|
Na tym forum ludki z twardziną gdzieś się dawno zapodziały a tylko ja nadal mam sentyment do tej strony i ciągle tu wracam
Istnieje już samodzielne Ogólnopolskie Forum Twardziny na które cię zapraszam.Jest tam codziennie sporo obecnych osób z twoim rodzajem twardziny i na pewno chętnie podzielą się z tobą doświadczeniami.
Zapraszam na
Ogólnopolskie Forum Twardziny _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Włoszczowa Junior

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 11:33 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Oto zdjęcia zmiany chorobowej:
w mniejszym rozmiarze tez zmiany dobrze widać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 9:17 pm Temat postu: |
|
|
I ja również witam Cię cieplutko na forum  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 10:35 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 10:43 am Temat postu: |
|
|
witam kolejnego pana na naszym forum czy mógłbyś zdradzić jak masz na imię? pozdrawiam serdecznie.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Włoszczowa Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 6:42 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za miłe i ciepłe przywitanie
Mam na imię Mateusz.
Jesli jest ktos z Twardzina skórną (Morphea) mógłby opisac mi swoje odczucia agbym miał dla porównania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie i życzę sił w uporaniu z chorobą.Pozdrawiam cieplutko.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwuś Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 06, 2010 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Mateusz!Miło że ktoś jest ze świetokrzyskiego Mam taki sam problem jak Ty ale już od ok 8 lat.Moja twardzina też pojawiła się na plecach zdiagnozowano ją dopiero 2 lata temu. Z tym że wtedy to już przestała sie rozwijać jest to postać APP. Brałam witamine e i smarowałam maścią Dermovit E.Nie opalam tych miejsc, bo to tylko pogarsza sprawę.I nie wyziębiam tych miejsc,ogólnie trzeba więcej dbać o tą skórę, wiec cieplej sie ubieram.Mam do ciebie pytanie odnośnie tego gdzie się leczyleś? Ja w Końskich u dr Majewskiego.Czy znasz może dr Wcisło?Niestety w tym tygodniu wybieram sie znów do Poradni Dermatologicznej 3miesiące temu urodziłam synka i od tamtej pory znów zaczęłam mieć podobne problemy skórne, tym razem pod pachmi. Nie mówię że to twardzina ale słyszałam że ponoć po ciąży lubi się "nawrócić",dobrze że facetów to nie dotyczy ;P bardzo się boję bo to wstrętne choróbsko zniszczyło nie tylko moją skóre ale też psychikę.Czułam się brzydka,szczegolnie kiedy pojawiałam się na basenie...wzrok innych pływających brr... :/ na szczęście mam zdrowego ślicznego i silnego synka!dzięki takiemu szczęściu staram się nie myśleć o tym co tam znowu we mnie siedzi pozdrawiam Ciebie i wszystkich czytających!
zapomnialam dodać że to szczypanie plamy proponowałabym natłuszczać.Może nie koniecznie muszą być to maści które wymieniłeś,mnie wystarczył balsam do ciała,alantan z witA i E i masowanie,ciepło żeby poprawić krążenie w tym miejscu. _________________ "Życie jest niczym innym, jak podróż pociągiem : składającą się z wsiadania i wysiadania, naszpikowanym wypadkami, przyjemnymi niespodziankami oraz głęboki smutkami." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
chaosem w swoich wypowiedziach nie musisz się przejmować (oczywiście na początku) - niezależnie od długości "stażu" chyba wszyscy mamy głód wiedzy na temat przypadków nam podobnych. W pogoni za informacją natomiast łatwo zgubić porządek.
O twardzinie powinieneś znaleźć tu sporo informacji (Robert solidnie naharował się w ich dostarczaniu), z drugiej strony jeśli będziesz kiedyś miał do dodania to bez skrępowania. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
viktoria Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 10:23 pm Temat postu: |
|
|
Witam! Cie na forum  _________________ "Nic sie nie spelni,jesli nie jest wpierw marzeniem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika18 Junior

|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Mam 18 lat i mam podobny problem. Dwa lata temu zaczęła się moja przygoda z chorobą, twardziną ograniczoną. Zaczęło się od jednej plamki teraz mam ich już około dziesięciu. Na szczęście (prawdopodobnie) rozwój choroby został zahamowany. Przeszłam fototerapie i leczenie antybiotykami. Niestety mam coraz więcej objawów dotyczących twardziny układowej. Czy poza plamami na skórze miałeś tez inne objawy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|