|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
DOTI1966 Junior

|
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 12:52 pm Temat postu: OBRZĘK TWARZY I ŚWIĄD |
|
|
Już dawno tutaj nie byłam, może dlatego że czas mam pochłonięty leczeniem, diagnozowaniem i codziennym życiem. Mam zdiagnozowany toczeń układowy, chorobę haschimoto do tego doszedł zespół sjogrena,zespół quinckiego sporo się tego nazbierało, że nieraz mam dość . Na chwilę obecna biorę metypred i methotrexat i masę leków wspomagających.
Teraz doszedł problem z gwałtownym obrzękiem twarzy. Najpierw zaczyna mnie swędzieć bardzo twarz , głowa, ciało a potem dochodzi do obrzęku twarzy szczególnie oczy i górna warga ust oraz poliki. Nie wspomnę o olbrzymiej chęci drapania się aż do krwi i wyglądam jak monstrum , oczy mam szparki i usta murzyńskie Brak mi sił bo dopada mnie to niespodziewanie i trudno określić czym jest spowodowane.
Może ktoś z Was ma podobne objawy i wie co z tym robić.Pozdrawiam _________________ warto wierzyć w innych...... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 7:08 pm Temat postu: |
|
|
DOTI,ale ten twój obrzęk można przypisać zespołowi Quinckiego -z tego co wiem wyróżnia się alergiczny i niealergiczny.Może w tym większy problem?Tyle,że ponoc w zespole tym zmiany nie swędzą.Może jesteś wrażliwa na któryś z leków? Bierzesz może prócz wymienionych leków-atyhistaminowe?
Najlepszym rozwiązaniem zawsze jest konsultacja ze specjalistą.
Osobiście kiedy odstawiam leki antyhist.,mam bardzo podobne objawy .
Do tego kłopot z kończynami Pod wpływem ciepła lub zimna puchną mi stopy i dłonie,na końcu wychodzi pokrzywkowy bąbel .Swędzi okrutnie.Ponoć to tez wina zbyt cienkiej skóry ( ) _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2011 8:00 am Temat postu: |
|
|
Tak, jak napisała Margaret, zespół Quinckego ( w sumie jest to już nazwa historyczna) to obrzęk naczynioruchowy twarzy szczególnie.
Do leków mogących powodować ów obrzęk należą doustne środki antykoncepcyjne ( Ty ich nie bierzesz jako mężczyzna ), ale może masz nadciśnienie lub z innych względów masz włączony lek z grupy inhibitorów angiotensyny II - np: ramipril, kaptopril, cilazapril, enalapril ( napisałam nazwy substancji, nie znam nazw handlowych ).
Przy autoagresji możliwy jest nabyty niedobór inhibitora składowej C1 dopełniacza poprzez zmniejszenie jego stężenia lub poprzez przeciwciało przeciwko inhibitorowi C1.
Jeśli towarzyszy temu pokrzywka - raczej ma to związek z alergią.
Polecam udać się do lekarza, prawdopodobnie najlepiej alergologa. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|