Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chciałabym się przedstawić i przywitać

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magdulka
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Maj 08, 2011 10:41 am    Temat postu: Chciałabym się przedstawić i przywitać Odpowiedz z cytatem

Witam. Nazywam się, jak zapewne nie trudno się domyślić, Magdalena. Mam 22 lata i jestem z Trójmiasta. Kilka dni temu podczas pobytu w klinice zdiagnozowano u mnie toczeń. Trafiłam do szpitala z powodu silnego bólu mięśni i stawów, wcześniej natomiast byłam pacjentkom poradni w AM. Jestem bardzo zmartwiona swoją diagnozą. Obecnie jestem w trakcie terapii antybiotykiem, lecz już za tydzień rozpoczynam leczenie. Przepisano mi calcort 2x i Quensyl 2x (a po 10 dniach 1x). O ile wiem jak działa calcort (stosuje go moja mama) to niestety znalazłam bardzo mało informacji na temat Quensylu. Czy ktokolwiek z was stosuje ten lek? Jak się czujecie? Czego mogę się spodziewać? Opiszcie mi proszę swoje doświadczenia z owym lekiem. Nie ukrywam, że na razie jestem przerażona, bo to moje ścisłe początki z chorobą Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Maj 08, 2011 10:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Cię serdecznie Very Happy
Ja nie biorę tego leku, ale myślę, że ktoś się odezwie i opisze swoje doświadczenia Wink

Niemniej, toczeń nie jest taki straszny, jak go malują Smile
Ważne, że trafiłaś tutaj, zawsze to raźniej zwłaszcza w początkach choroby Exclamation
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Maj 08, 2011 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znalazłam to forum dużo wcześniej, przeczytałam całe mnóstwo postów ale nie logowałam się, gdyż w głębi serca cały czas wierzyłam, że okaże się, iż nie jestem chora. Teraz gdy już mam pewność (może nie 100% bo tak naprawdę lekarze zapewniają mnie, że nigdy nie wiemy w 100%) nie wiem co dalej. Z jednej strony przypominam sobie wcześniejsze lata - nocne podróże na pogotowie z powodu dziwnych bóli, jak np: ból nogi, ból karku, zaś z drugiej zaś strony nigdy nie czułam się tak źle jak tydzień temu. Czy takie silne ataki bólu to norma? Czy one będą się pojawiać jeśli już raz się pojawił?
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Maj 08, 2011 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Magda Smile

Paproshka ma rację-toczeń nie taki straszny choć z pewnością zdarzają się bardzo ciężkie i niebezpieczne chwile.Nie każdemu oczywiście,bo musisz wiedzieć,że choroby zapalne(toczeń,twardzina,zapalenie wielo-i skórno-mięśniowe,rzs,z.Sjogrena..) mają pewną jedną wspólną cechę-przebiegają b.indywidualnie Wink
Ból niestety bywa nieodłącznym towarzyszem -zbyt długi i intensywny zaburza nasze postrzeganie świata,zabiera radość tak naprawdę.W skrajnych przypadkach może doprowadzić do depresji.Dlatego wielu z nas korzysta bądź tez korzystało z pomocy psychologa lub/i psychiatry.
Masz właczony Quensyl-to bardzo dobry lek przeciwmalaryczny-mam nadzieję,że zminimalizuje ból.Mnie pomógł bardzo(po 2 latach udało mi się przy nim odstawić leki p.bólowe na parę miesięcy).Obecnie biorę arechin polski -znoszę tez nieźle kurację.Pamiętaj tylko o częstych kontrolach okulistycznych oraz unikaniu słońca(ekspozycja przy kuracji antymalarykami grozi b.niebezpiecznymi poparzeniami oraz brzydkimi przebarwieniami)-tak więc krem z filtrem +50-najlepiej dobry z apteki Wink
Poczytaj tutaj:

Przeciwmalaryki...

trochę doświadczeń użytkowników:

arechina,sen...

oraz

Walka z bólem

pozdrawiam Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Maj 08, 2011 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Głowa do góry - choroba nie jest taka straszna, jak myślisz. Jeśli poczytasz więcej na nasz temat, sama się o tym przekonasz.
Nawiasem mówiąc, dobrze, że szybko zaczęłaś szukać informacji (nie ma nic gorszego, jak nieświadomość).
Aha - do lektury proponuję podejść z dużą dawką dystansu. Nie wszyscy mają wszystkie objawy Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Maj 11, 2011 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej, dla mnie quensyl to było zbawienie:) Nawet biegać mogłam w niewielkim stopniu, ale zawsze! Niestety pierwszy raz miałam zapisany tylko na 3 miesiące. Jak przestałam brać, w ciągu kilkunastu dni ból wrócił w koszmarnej postaci a i stawy zaczęły obrzękać niemożebnie;) Obecnie mam zapisany na rok i jestem w siódmym niebie;) Jeszcze tylko muszę to sprowadzić i łykać, łykać, łykaćWink Ja nie odnotowałam żadnych skutków ubocznych.
Powrót do góry
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Maj 13, 2011 10:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Powodzenia w leczeniu,szybkiej remisji życzę.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: