Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
burunduczka
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Cze 18, 2011 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Miesiac temu wyladowalam w szpitalu z niewydolnoscia nerek i silna anemia.Diagnoza brzmiala toczen.Ciesze sie ze w miare szybko zostalo to zdjagnozowane i trafiłam na bardzo dobry zespol lekarzy jestem pod opieka nefrologa ,dietetyka,homopatologa,dermatologa,endokrynologa,okulisty.
Mam specjalna diete nie moge jesc niektorych warzyw i tylko 2 porcje owocow dzennie i ma ograniczona ilosc spozycia mleka.Lekarze poinformowali mnie ze okres leczenia planuja na 6miesiecy.objawy ktore mam to puchna mi nogi i mam spuchnieta twarz po sterydach wygladam jak chomik :D oraz czuje sennosc i zmeczenie oraz mam caly czas wysokie cisnienie.Zastanawia mnie jak jest z wasza dieta co mozecie jesc i jak wasz organizm reaguje na ta cala chemie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Cze 18, 2011 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam na forum Smile

gratuluję szybkiej diagnozy i celnego leczenia;
co do diety ,poczytaj Arrow http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=989 i Arrow TUTAJ Wink

na chemię,sterydy -różnie reagujemy,naprawdę;trzeba bardzo dbać o żołądek(osłaniać );
forumowicze pewnie się jeszcze wypowiedzą;
a ty gdzie się leczysz? Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Cze 20, 2011 3:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam na forum Very Happy
burunduczka
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HAY Very Happy
Coz nadal zmeczenie i duza sennos choc mniej opuchniete nogi.Wizyta u lekarza troszke lepsza krew(wiec walka z anemia ku dobremu zmierza)ale nerki jednak sie nie ruszyly Sad do pracy.Przyjmuje 4 rodzaje tabletek na cisnienie raz dzennie,co 2 tyg ARANESP30 na poprawe krwi zastrzyk, raz dzienie8 tab. PREDNISOLONE5MG,3razydziennie RENAGEL800,2razy dziennie FUROSEMIDE80,2razy dzienniePANTOPRAZOLE.EUMOVATE mam uzywac jak pojawi sie wysypka swedzaca,oraz krem do opalania ochronny z filtrem 50+nawet w pomieszczeniu jak ma skora ma kontakt z promieniami slonecznymi. Oj Sad i jak tu sie nie martwic o biedny zoladek i watrobe po tej dawce koktajlowej.Za tydzen koleja wizyta.Ciesze sie ze jednak opieke medyczna mam na wysokim poziomie i czesty kontakt z lekarzem i bezproblemowy dostep do badan.A przy okazji nauczylam sie piec chleb do mojej diety Very Happy poniewaz nie moge uzywac proszku do pieczenia ani maki szybko rosnacej.Pozdrawiam wszystkie motylki i wierze ze jutro bedze lepiej.
Powrót do góry
Lidka
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Cze 21, 2011 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Halo Burunduczko.
Zalecenia dietetyczne- masz wypisane wspaniale. ja tylko chcialam zwrocic uwage na dwa drobiazgi; nie sa one tak wazne jak dieta i leki ktore Ci zalecono, ale moze warto zapytac o to Twojego lekarza co on o tym sadzi-
po pierwsze- DHA to jest omega 3 z oleju rybnego- u myszy dzialaja ochronnie przy zapaleniu nerek u ludzi prawdopodobnie tez, a na pewno maja dobroczynne dzialanie.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20368275
oraz witamina D, o ktorej dobroczynnym, rowneiz przeciwzapalnym dzialaniu mowi sie coraz czesciej (zobacz opinie ekspertow- ktora zamiesicilam w Poradach!). przy chorych nerkach- potrzebne sa analogi oraz kontrolowanie poziomu wapnia zjonizowanego. Ale moze zapytaj lekarza co o tym sadzi? Ale byc moze obie te substancje masz juz wprowadzone.
pozdrawiam Cie bardzo serdecznie !

Ostatnio zmieniony przez Lidka dnia Pon Lip 18, 2011 11:01 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
burunduczka
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Cze 22, 2011 10:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Very Happy
Ciagle biegam po internecie i szukam jakis inf.o toczniu.Podsyłam 2linki dla zainteresowanych sa w wersji angielskiej mysle ze jak ktos ma problem z jezykiem angielskim to właczy sobie google tlumacz Wink ,znalazlam tam wiele istotnych informacji jak ruch odzywianie,nazwy lekow,sposoby leczenia,opisane w przystepny sposób.Milej lektury dla zainteresowanych. Smile
http://www.lupus.org/newsite/index.html
http://lupus.webmd.com/guide/nutrition-lupus
Powrót do góry
burunduczka
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Cze 22, 2011 10:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lidko niestety wit D ze sloneczka nie wskazana mam go unikac
Sad i uzywam nawet kremow 50+w pomieszczeniu gdy na mym cialku spoczywaja promienie sloneczne wdzerajace sie przez okno.Co do omega3 i rybek tez niemoge wszystkich zajadac(ryb wedzonych oraz sledzi,sardynek,szprotek,owocow morza,żabnicy,rekina,szczupaka,leszcza,pangi,nie moge spozywac ryb w pomidorach ani z puszki w zalewie slonej ani zjadac ryb w calosci razem z oscmi Very Happy )Za to uzywam olej lniany,oliwe z oliwek ,olej sezamowy pszny z swiezym chlebkiem i bulka ciabata oraz w roznych kombinacjach z zielenina i jem tunczyka, psraga ,lososia,świeza makrele,dorsza za ktorym nie przepadam,wiec wydaje mi sie ze dzenna porcje omega3 dostarczam wystarczajaco jem dzeiennie jedna porcje ryby ok 120-150g. Jedno z zalecen mojego dietetyka bardzo mnie zdziwilo nie wskazane jest u mnie gotowanie warzyw w parowarze,musze je gotowac w duzej ilosci wody,a ziemniaki najlepiej 2razy obgotowywac z racji potasu.

Proszę używać opcji EDIT-nie piszemy posta pod postem w tak krótkim odstępie czasu ...
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Cze 22, 2011 1:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

osobiście równiez polecam: Odżywianie-dieta i toczeń

Zalecenia dietetyczne przy...

Cytat:
Ciagle biegam po internecie i szukam jakis inf.o toczniu.

tylko buszuj z dystansem-w sieci z reguły figurują brutalne info o pięcioletniej przeżywalności chorych na toczeń;nasze forum jest rzetelna bardzo skarbnica wiedzy na temat tocznia Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Cze 22, 2011 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margaret74 napisał:

tylko buszuj z dystansem-w sieci z reguły figurują brutalne info o pięcioletniej przeżywalności chorych na toczeń;nasze forum jest rzetelna bardzo skarbnica wiedzy na temat tocznia Wink

Tak, ja na samym początku, jeszcze w szpitalu po zdiagnozowaniu, przeżyłam szok jak przeczytałam, że mi zostało w najlepszym razie 5 lat Wink

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
burunduczka
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 5:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy oj buszowanie po internecie nie jest dla mne wyznacznikiem jedynej prawdy i slusznego leczenie tym bardzej ze wiele wypowiadajacych sie tu osob mowi na bazie swego doswiadczenia,a jak wiemy kazdy z nas boryka sie z innym problemami ich nasileniem i wynikami.Zdecydowanie jestem zadowolona z moich lekarzy prowadzacych tym bardzej ze kazda wizyta jest zakonczona konsylium w postaci 3lekarzy z roznych dziedzin i zostaje poinformowona o dalszych krokach leczenia i postepachi oraz nastepnej wizycie,ktore sa z czestotliwoscia raz w tyg.Ale inf.ktore znajduje dzieki google czasem rozjasniaja mi niektore sprawy lub sa zapalnikiem pytan do lekarzy i tak np.nie pomyslalam wogole o miesniach a one nie maja sie tak calkiem dobrze u Mnie wiec jakis ruch bylby wskazany i mam umowiona wizyte juz na poniedzalek z terapeuta i jej wspolpracownikiem pania od jogi.Jestem tego zdania ze jak sam osiebie nie zadbasz to nikt o ciebie nie zadba. Very Happy pozdrawiam
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zazdroszcze takiego podejscia lekarzy do pacjenta , super sprawa,
ale faktem jest ze nie mozna sie tylko kierowac tym co mowia lekarze bo samemu trzeba zadbac tez o siebie bo ogranizm wie czego potrzebuje, wiele osob uprawia jakies sporty chociaz w niewielkich dawkach jest on wskazany

pobuszuj u nas forum istnieje juz lata i bardzo duzo ludzi sie tu przewinęło , uzywaj wyszukiwarki wtedy znajdziesz wszystko , bo chyba prawie wszystko juz było,
doswiadczenia ludzi chorych zbierane w jednym miejscu to ogrom wiedzy , co najwazniejsze wiedzy praktycznej
pozdrawiam
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lip 01, 2011 10:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie i cieszy mnie że masz tak dobrą opiekę lekarską. Może coś przegapiłam ale gdzie są takie cuda.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 03, 2011 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Powrót do góry
Lidka
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 18, 2011 11:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Burunduczko, zagladasz tu jeszcze? co slychac u Ciebie?
Mysle o dwoch rzeczach z Twojej diety-
1. czy jednak nie powinnas zazywac witaminy d? masz co najmniej dwa powazne powody byc miec jej niedobor- musisz unikac slonca, oraz masz niewydolnosc nerek.... dlatego prawdopodobnie wskazane sa dla Ciebie bardziej aktywne analogi wit. d. Porozmawiaj prosze o tym z lekarzem i popros go o skontrolowanie poziomu wit. D. Pamietaj- ma byc min 50 ng/ml (lub 150 nmol/l)
tutaj byla dyskusja o znaczeniu wit. d
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=4115

2. ryby zawieraja rtec (zwlaszcza tunczyk!!!)
zamiescilam tutaj tabele o tym ile rteci ktora ryba zawiera. Z tego co wygrzebalam w sieci wynika- ze bezpiecznie mozna jesc. ok 2,0-3,0 kg ryb o niskiej zawartosci rteci na miesiac (losos, makrela, pewnie tez sledz)- ale tylko 400 g tunczyka (!). Dorsze tez maja malo EPA/DHA a duzo rteci! nie jesc! tym bardziej ze nie lubisz.

Obawiam sie, ze dla osob z niewydolnosci nerek ta ilosc moze byc mniejsza. Porozmawiaj z lekarzem, czy jednak nie powinnas jesc mniej ryb (bo calkiem z nich bym nie rezygnowala) i jednak zazywac DHA w kapsulkach. One sa badane na ilosc rteci- i nie powinny jej zawierac.

http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=4140

3. olej lniany - bardzo dobrze ma 50% omega 3 (a np oliwa - tylko kilka %). takze- olej lniany- przede wszystkim olej lniany. sama go wcinam od jakichs 3 miesiecy- i zdaje sie ze mi pomaga.

Pozdrawiam i zycze szybkiej i dlugotrwalej (takiej na zawsze) remisji.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: