Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pulsy przy zmianach skórnych?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
niedamsie
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Wrz 02, 2011 10:36 pm    Temat postu: Pulsy przy zmianach skórnych? Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś z Was miał może pulsy w dawkach 1000 mg metyprednisonu tylko z powodów skórnych? Jakie mogą być w ogóle skutki uboczne takich pulsów? Mam SLE od 10 lat, od początku leczę się prednisonem/metyprednisonem (obecnie 32 mg metypredu z powodu opadjącej powieki i zmian skórnych, wczęsnije było już 6 mg), co jakiś czas włączana jest azatioptyna (obecnie 100 mg), kiedyś arechin, a nawet metotrexat (ten ostatni okazał się niewskazany przy moich parametrach). Ogólnie różnie ten toczeń przebiegał w ciągu 10 lat, mam niestety wrazenie, że z roku na rok jest coraz gorzej. Otstanio ogólnie czuję się dobrze, ale pierwszy raz w życiu toczeń zaatakował mi całe ciało (w czerwcu)! Cały brzuch, plcecy, twaz (no, 80% twarzy) mam w plamach, trochę też na rękach i na nogach. Z początku leczyłam to u dermatologa, ale już nic nie pomagało. Przy okazji kolejny raz opadła mi powieka (zdarzyło mi się to kilka razy w życiu, ostatnio coraz częściej). Lekarz, który nie jest moim prowadzącym, tylko jakby mnie wspiera (zleca mi np. badania, których inni lekarze nie zlecjaą, bo wiadomo, drogie), gdy dziś mnie zobaczył, powiedział z miejsca, że bez gadania wysyła mnie na pulsy: przez 5 dni 1000 mg metyprednisonu. Mówiąc szcezrez mam mieszane uczucia i boję się tego - skutków ubocznych. Dodam, że przy dużych dawkach sterydu zazwyczaj coś mi się niedobrego działo - ostatnio był to wstrząs septyczny. Czy możecie coś doradzić z własnego doświadczenia? Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 05, 2011 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
na poczatek wyszukiwarka nie gryzie wiec uzywaj tam znajdziesz wszystko a o pulsach jest cała masa http://www.toczen.pl/forum/search.php

widze ze ten lekarz co posyla cie na pulsy to lekarz ktory chce ci pomoc i jego sie trzymaj
będzie dobrze,
sama brałam Endoxan wiele razy i w duzych dawkach , zyje a moje opisy tez znajdziesz , bo endoxan brało tu sporo osob , wiec najpierw czytaj , potem pisz ok
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: