Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chciałam się przywitać

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
April
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2016 12:52 pm    Temat postu: Chciałam się przywitać Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry wszystkim Smile
Mam na imię Agnieszka i choruję na niezróżnicowaną chorobę tkanki łącznej (prawdopodobnie toczeń). Zaczęło się 2 lata temu od rumienia guzowatego ale nie poszłam z tym nawet do lekarza bo sam zszedł. Od tamtej pory zaczęłam stopniowo tracić na wadze ale pomyślałam, że idą wakacje to dlatego a po wakacjach doszło kilka innych objawów jak wypadanie włosów, senność, zmęczenie, cały październik przechorowałam aż w końcu poszłam do lekarza. Lekarka zleciła morfologię i TSH- wyszła niedoczynność tarczycy więc by się zgadzało pomijając tą utratę wagi. W styczniu przypadkiem Pani dermatolog zauważyła u mnie trądzik różowaty jak się potem okazało był to "nasz" słynny rumień Smile W następnych miesiącach doszły stany podgorączkowe ale zrzucałam to na Euthyrox bo może za duża dawka. W maju 2015 brałam już magnez i wit. B6 bo byłam tak zmęczona, że już nigdzie nie wychodziłam, wszyscy się śmiali, że zdziadziałam Very Happy nic tylko siedzę w domu i się objadam a w dodatku waga leci w dół. W czerwcu zaczęłam drugą pracę, były upały, miałam migrenę i zaś te rumień się pojawił ale tak, że musiałam już jechać na pogotowie (była 19 godzina) lekarz powiedział, że to rumień guzowaty ale nie jest pewien diagnozy i wysłał mnie na inny dyżur, na którym nie było dermatologa więc wysłali mnie do kolejnego, na którym nie było internisty ani reumatologa więc ci wysłali mnie do jeszcze innego, w końcu mnie przyjęli ale lekarz dał tylko kroplówkę z lekami przeciwbólowymi i powiedział, że jak samo do tygodnia nie zejdzie to wtedy mam iść do lekarza. W ciągu tego tygodnia doszło zapalenie siatkówki oka z jej odwarstwieniem i nieodwracalnymi uszkodzeniami bo za długo zwlekano z leczeniem, zapalenie, ból i opuchlizna stawów i to takie, że stóp do butów nie potrafiłam włożyć no i gorączka. Poszłam do lekarza w piątek i przepisała Duomox oraz zleciła badania, które zrobiłam w poniedziałek- wyszła anemia i OB 42. Sama załatwiła mi wizytę u reumatologa, we wtorek rano już byłam u mojej Pani doktor, która jak mnie zobaczyła to już wiedziała o co chodzi, pytała czy miałam wcześniej gorączkę- powiedziałam, że tak ale brałam paracetamol ona odparła, że dalej mam także się pomęczyłam co najmniej 5 dni. Wysłała mnie w trybie pilnym do szpitala i tam dostałam Zinacef 750 i dawki uderzeniowe Dexamethasonu. Po kilku dniach opuchlizna zaczęła schodzić z okiem już nic nie można było więcej zrobić więc dostałam receptę i już sama w domu się musiałam doleczyć. Od tamtej pory jestem na Encrtonie, wcześniej 10 mg a od 2 tygodni 30 mg bo niestety kreatynina mocno poszła w górę no i zaczęły się problemy z pamięcią. Oby ta dawka pomogła bo jeśli nie to wtedy lekarka chcę włączyć mi kolejny lek. Rozpisałam się porządnie ale mam nadzieję, ze w miarę czytelnie przedstawiłam swoją historię Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2016 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie pozostaje nic innego jak napisać
Witaj na forum
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2016 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum

sorry nie doczytałam wszystkiego, bo takie pisanie jednym ciągiem to dla mnie za trudne ( ale spokojnie, dam radę ,tylko głowa musi przestać dokuczac)
doczytam na pewno

Na przyszłość , rób odstępy w tekście -proszę Cool

Niezróżnicowana choroba tkanki łącznej to połączenie kilku jednostek chorobowych , częstych u nas . To pełna diagnoza .
April
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2016 4:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiedziałam, że aż tyle tego tekstu wyjdzie Very Happy wybaczcie. Lekarka powiedziała, że mam niejednoznaczne wyniki badań żeby stwierdzić toczeń i zostawia to jako niezróżnicowaną chorobę... A ostatnio na wizycie źle podobno policzyła miano przeciwciał, nie wiem o co z tym chodzi.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2016 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

April spokojnie , nic się nie stało Wink
W sumie to nie ważne co to jest , leczy się tak samo .

w sumie na razie masz tylko steryd, powinnaś mieć włączony lek immunosupresyjny ( na pewno Cię nie minie). Ten lek powoduje wyciszenie choroby a przynajmniej ustabilizowanie jej. sterydy działają bardziej przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo .
Tak więc sam steryd chyba jednak nie pomoże .

Bierzesz lek osłonowy na żołądek ? przy sterydach powinno się coś brać .

Myslę że trochę potrwa az opanuje się chorobę a Ty poczujesz się lepiej.
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2016 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj April Very Happy
W naszych choróbskach
potrzeba cierpliwosci by okiełznac
choróbsko i tego Ci zyczę.

Powrót do góry
Marcin K
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2016 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siema !
Czuj się jak u siebie Smile

www.tynaTRU.blogspot.com
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2016 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum, April. Very Happy

Z tego co przeczytalam to diagnoze mialas postawiona dosc szybko-a to juz polowa sukcesu bo wiadomo z czym czlowiek ma do czynienia i jak z tym walczyc. Smile
Mam nadzieje, ze przytulas troszke. Wink U mnie tez, pierwszym powazniejszym sygnalem byla znaczna utrata wagi i wysokie OB.
Przykro mi z powodu oka. Szkoda, ze wczesniej nikt nie zareagowal...
Rozgosc sie, pobuszuj i wpadaj z kawka do kawiarenki. Very Happy
Pozdrawiam. Very Happy
BenOn
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2016 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc Very Happy. czuj sie jak u siebie i pozdrawiamy goraco !
Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2016 7:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Smile
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2016 9:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ja forum Smile
April
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2016 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika B napisał:
April spokojnie , nic się nie stało Wink
W sumie to nie ważne co to jest , leczy się tak samo .

w sumie na razie masz tylko steryd, powinnaś mieć włączony lek immunosupresyjny ( na pewno Cię nie minie). Ten lek powoduje wyciszenie choroby a przynajmniej ustabilizowanie jej. sterydy działają bardziej przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo .
Tak więc sam steryd chyba jednak nie pomoże .

Bierzesz lek osłonowy na żołądek ? przy sterydach powinno się coś brać .

Myslę że trochę potrwa az opanuje się chorobę a Ty poczujesz się lepiej.

Biorę od samego początku Nolpazę Smile Już raz miałam sprawdzaną wątrobę i wszystko ok na całe szczęście.
Powrót do góry
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2016 5:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj wsród nas.
Powrót do góry
gania
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2016 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Kochana ,
tez jestem tu nowa i nie wiem do końca co mnie czeka, a raczej wiem ,ale nie chcę tego przyjąć do świadomości .Trzymaj się cieplutko.Ania
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: