Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

badania w szpitalu
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 4:19 pm    Temat postu: badania w szpitalu Odpowiedz z cytatem

Hej, mimo długich poszukiwań i wpisywania w wyszukiwarkę różnych fraz nie mogę znaleźć podobnego tematu, więc jeszcze raz umieszczam pytanie - jakie badania robią w szpitalu? Jest to już mój 3 post, bo nadgorliwi moderatorzy ciągle mi je blokują Jutro idę na oddział reumatologiczny i nie wiem czego się spodziewać... Nigdy nie byłam w szpitalu, więc powiedzcie ile trwa obserwacja? co się wtedy robi?? Proszę nie blokować, a ewentualnie podać link do takiego tematu... Jestem zestresowana pobytem w szpitalu, bo nie znoszę lekarzy, igieł itp, i oczekuję rzetelnej odpowiedzi, czy wkłuwają wenflon, na jakie badania są zabierani pacjenci i ile czasu spędza się na takiej obserwacji więc nie blokujcie, tylko dajcie możliwość żeby ktoś mi odpowiedział!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie co i jak! Plis!
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
to wszystko zalezy od szpitala, kazdy ma inna metode diagnostyki , ale na pewno na początku pobiora ci sporo krwi , wyniki podstawowe i są na następeny dzien na te specjalistyczne się czeka kilka dni , niektore do 2 tygodni
na pewno zrobią ci usg, a reszta zalezy indywidualnie od potrzeb czesto jest to rtg płuc , czy stawow, pacjenta pobyt około 2 tygodni to tez zalezy od szpitala , bo czasem po reszte wynikow trzeba sobie przyjechac

wez ze soba jakis dres czy spodenki i kilka koszulek, bo pizama raczej tylko do spania,
welfron wkłuwaja tylko jesli potrzebe sa kroplowki czy podawanie zastrzykow dozylnych ,
nie bo się bo nie ma czego, naprawdę mozesz trafic na super lekarzy , pielegniarki zazwyczaj tez sa miłe
wez sobie swoje sztucce ,jakis kubek, swoją herabtę bo szpitlnej raczej nie warto pic, troche cukru kawę jakąs wode, powinien tam byc jakis sklepik
ja zawsze biorę jasiek pod głowę coz so czytania, cos do słuchania i troche prowiantu w pojemniczku podpisany imieniem i nazwiskiem

spokojnie strach ma wielke oczy ,zobaczysz ze bedzie ok
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogromne dzięki za odpowiedź!!!
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ma za co Wink
pomysl co lubisz robic w wolnym czasie, moze jakas robotka , bo dziewczyny tez to biorą gazety ksiazka ,
laptop tez mozesz miec, nie zapomnij ładowarki do telefonu Wink
nie ma się czego bać , bo szpital nie jest straszny ,
i napisz cos o sobie
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam 23 lata i dotychczas jak ognia unikałam wszelkich kontaktów ze służbą zdrowia, a teraz mam ich niestety aż nadto... A zaczęło się od podejrzenia białaczki po zwykłej kontrolnej morfologii... 40 tys płytek, a za wysoki poziom białych krwinek. To było jakieś 5 lat temu. Byłam u hematologa. Badania krwi, szpiku itp nic nie wykazały, więc żyłam sobie dalej spokojnie. Do czasu. Zaczęły przeszkadzać mi ciągle pojawiające się znikąd rozległe siniaki, które nie chciały znikać. Pomyślałam, że znów muszę mieć mało płytek, więc znów udałam się do hematologa. Po serii badań niepokojąco wyszły wysoki współczynnik Willebranda, wysoki odczynnik reumatoidalny i ogólne wyniki krwi nie za dobre - wszystko na dolnej granicy lub poniżej. Skierowano mnie do reumatologa, gdzie po wywiadzie Pani powiedziała, że podejrzewa tocznia. W sumie nie zdawałam sobie sprawy z wielu objawów, które uznawałam za normalne, że po prostu taka jestem. Dopiero reumatolog uświadomił mnie, że takie objawy może dawać ta choroba. Często miałam zapalenia gardła, bolały mnie stawy, ale zazwyczaj zimą, więc zrzucałam to na karb zmarznięcia itp., ciągle mam zimne dłonie i stopy, nawet gdy na dworze jest 25 stopni, jestem często zmęczona. W sumie gdyby nie te dokładne badania, do tej pory żyłabym nieświadomie z niezdiagnozowaną jakąś chorobą tkanki łącznej, bo nie przywiązywałam uwagi do tych sygnałów. Jutro w związku z tym idę na obserwację do szpitala Kopernika w Łodzi i mam nadzieję, że na podejrzeniach się skończy...
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Smile
tak naprawdę mało kto może łączyć wszystkie objawy -jesteśmy tylko laikami-zaniepokojeni,możemy domagać sie badań bardziej szczegółowych;
bardzo dobrze,że kąłdziesz się na diagnostykę -jeśli to autoagresja-lepiej,by wcześniej była rozpoznana choć z tym bywa trudniej,bo mechanizm powstawania tychże chorób jest b.skomplikowany,choćby ze względu na niepowtarzalność ludzkiego ukł.immunologicznego-każdy tak naprawdę choruje inaczej i nie ma co brac do siebie wszystkich informacji ,nt.rokowania czy reakcji na leczenie-to taka dobra rady,by w dołek nie wpaść Wink

do szpitala weź wszystko,czym możesz się zajać;dres lub luźne ubranie prócz piżamy,no i ..sól Razz

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Aisha
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Lip 04, 2011 6:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj
nie obawiaj się, tam są same sympatyczne lekarki na czele z dr Jolantą Lewandowicz - super kobitka, można z nią porozmawiać, a i warunki socjalne lepsze niż w IR w Wawie
pozdrawiam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jestem w szpitalu już trzeci dzień, ale chyba sobie stąd pójdę, bo więcej badań to miałabym zrobione w przychodni... Przyszłam we wtorek rano i zmierzono mi ciśnienie, pobrano krew, mocz i siedzę sobie i dalej nic, a dziś czwartek... Czy to zawsze tak wygląda? Pytam pielęgniarek, nic nie wiedzą. Pytam lekarek, nic nie wiedzą. Po jaką cholerę ja tu siedzę i marnuję czas, jak równie dobrze krew mogli pobrać w przychodni? Do tej pory myślałam, że może nie jest wcale tak źle jak mówią ludzie, ale jest jeszcze gorzej... Nasza służba zdrowia jest na prawdę chora... Już mnie szlag dosłownie trafia, bo ile można siedzieć i nic nie robić? Przeczytałam już stos gazet, książek, gram w karty, a żadnych badań mi nie robią. Czy jest sens tu dalej siedzieć? Nie chcę wyjść na jakąś zrzędę, ale na prawdę wielce mnie to zastanawia po co mam spędzić tu 2 tygodnie nic nie robiąc. to strata mojego czasu!
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 4:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze czeaja na jakies wynki zeby według tego zlecic dodatkowe badnia,
niekoniecznie musisz tam byc 2 tygodnie,
szkoa ze nikt nic nie mowi bo to jest wkurzające kiedy nic sie nie wie
zostan, moze akurat wyjdziesz z konkretna diagnozą
Aisha
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skąd wiesz, że przez całe dwa tygodnie nic się nie zadzieje w twojej sprawie? Cierpliwości, to dopiero trzecia doba, a krew pobrana, więc czekają na wyniki wstępne by ustalić, w którym kierunku pójść w diagnozowaniu. Możesz także zapytać ordynatorkę podczas obchodu, czy już coś wiadomo w twojej sprawie. A poza tym pierwsza obserwacja przy braku jakiejkolwiek diagnozy musi trochę potrwać, inaczej jest, gdy się "wpada "do szpitala na kontrolę mając już postawioną diagnozę.
A na marginesie, wykorzystaj tę szansę, bo lekarze w przychodni nie są chętni do dawania dużej ilości skierowań na drogie badania, czas oczekiwania na kolejną wizytę długi, więc ambulatoryjnie diagnoza może się wlec i wlec...
Pobuszuj w sieci, popatrz za okno na lądujący helikopter sanitarny, jakoś zleci:)
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam na forum Smile
Dziewczyny mają rację, musisz się uzbroić w cierpliwość.
Jak mnie diagnozowano to spędziłam w sumie ponad miesiąc w klinice. Najpierw kardiologia, potem nefrologia. Też mi się wydawało, że tracę czas Wink, ale niestety to tyle musiało trwać.
Trzymaj się Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lip 07, 2011 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Wink
Rysiach spokojnie Wink nie wychodz ze szpitala,jak juz jestes to niech porobia badania,z tego co slyszalam to w szpitalu kopernika sa dobrzy lekarze na reumatologii,napewno trzeba poczekac na wstepne badania,moze jutro juz cos powiedza a najdalej w poniedzialek napewno cos zadecyduja.
Trzymaj sie Wink
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lip 08, 2011 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za tyle słów wsparcia Smile ale dzisiaj znów nic nie ma. Według mnie to przecież w czasie oczekiwania na wyniki jednych badań można robić następne... Nie ma przepustek na weekend... No nic, wypisałam się na własne żądanie. Ale muszę pochwalić pracujące na oddziale siostry. Są przemiłe, cudowne i mają w sobie tyle ciepła, że nie wiem skąd one to biorą! Nigdy nie okazały nieuprzejmości nawet wobec najbardziej upierdliwych pacjentów. I nie chcę mieć więcej do czynienia z polską służbą zdrowia! Życzę wszystkim dużo zdrowia i powodzenia w walce z chorobą!
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 08, 2011 9:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Według mnie to przecież w czasie oczekiwania na wyniki jednych badań można robić następne...

niestety czasem nie można...zapewne lekarze czekali na oznaczenie p.ciał-w zależności od tego jakiego typu wyjdą-robi się dalsze badania;diagnostyka naszych chorób należy do kosztownych;
my sami-zdiagnozowani,czekamy min.4 dni na pdst.komplet Wink

powodzenia

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: