Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy to zanik tkanki lacznej??

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
damianwz23x
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 11:17 am    Temat postu: Czy to zanik tkanki lacznej?? Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich,
Jestem tutaj nowy i postanowilem napisac gdyz szukam pomocy ...
Moze opowiem moja historie, mam 23 lata bylem szczesliwym chlopakiem dopoki nie zaczely sie problemy ze zdrowiem. Ponizej wypisze objawy wystepujace jakies 2 lata temu
na poczatku problemy z rownowaga, zachwiania , zawroty glowy, duszcznosci pieczenie skory, dretwienie konczyn, koncowki palcow u rak robily mi sie bardzo zolte, czulem jak by pod skora chodzily mi robaki takie uczucie...Czesc z tych objawow ustapila, bylem u roznych neurologow i nic nie wskazywalo na rozwoj jakiejkolwiek choroby, lekarzy tlumaczyli to objawami nerwicy...
Pozniej kolejne objawy jakie mialem to roznego rodzaju nerwobole, pulsowanie roznych grup miesni( brzuch caly czas mi pulsuje). Myslalem ze to rzeczywiscie moga byc objawy nerwicy jednak teraz gdy doszly nowe objawy to jestem pewny ze to co powazniejszego. Po jakims czasie zaczely robic mi sie wglebienia ponizej klatki piersiowej z obydwu stron na kilka cm jakby skora zapadala sie , a raczej ta tkanka pod skora, na rekach w okolicach barku a teraz na twarzy (czolo, jedna strona policzka i okolice pulsu). Te zmiany postepuja i sa bardzo widoczne. Gdy zmiany te maja nastapic odczuwam w tym miejscu ostre pieczenie skory po czym juz wiem ze w tym miejscu gdzize skora piecze za jakis czas nastapi zaczerwienienie(w sumie skora staje sie brazowa) i powstaje dolek...Bylem na badaniach w rzeszowie i na slasku , zostaly przeprowadzone mi badania w szpitalu wycinek skorno-miesniowy wyszedl prawidlowo, przeciwciala takze prawidlowo,emg tez ok nic nie wskazuje na rozwoj choroby a ona postepuje, lekarze zalamuja rece a ja nie wiem co robic prosze o jakas pomoc porade , moze specjalisci za granica albo w polsce , jakies namiary bede bardzo wdzieczny... Sad( pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

faktycznie coś się może dziać niedobrego-czy byłeś może u dermatologa?
czy specjaliści którzy cię badali mają pojęcie o chorobach tkanki łącznej(o ile w ogóle to jest to)?ANA często bywa ujemne,a chorobą pstępuje,zresztą nie we wszystkich jednostkach chorobowych dodatnie p.ciała są kryterium niezbędnym do postawienia diagnozy;
objawy mrowienia ,pieczenia dystalnych kończyn ciała mogą być objawem zap.naczyń lub objawem Raynauda-warto wykonać kapilaroskopię,by nabyć pewności,można też tzw.przepływy zrobić ;
czy duszność odczuwasz przy wysiłku fizycznym ,czy w spoczynku,czy towarzyszy temu kaszel? w związku z tym -czy miałeś robioną spirometrię choć?
i najważniejsze-czy plamy owe mają otoczkę -taką sinawą lub bordową obwódkę?

z placówek -wybierz sobie jakąś w stolicy -do dysypozycji jest instytut reumatologii i ul.KOszykowa bodajże;

pozdrawiam Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
damianwz23x
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Margaret74,
Dzieki za odpowiedz, tak bylem u roznych dermatologow w polsce glownie na terenie slaska i malopolski i lekarze podejrzewaja ze to choroba tkanki lacznej ale z drugiej strony badania przeprowadzaone do tej pory nie wskazuja na nic ... tak mialem przeprowadzona kapilaroskopie i wyszla prawidlowo, dusznosci odczuwam w stanie spoczynku , trudnosci w oddychaniu ale to przez pewien okres i przechodzi a pozniej znowu powraca..Kaszlu nie odczuwam wogole, spirometrii nie mialem robionej wlasnie a co do obwodki tych zmian to ciezko opisac nie maja jakby obwodki maja jednolity kolor i przy zblizeniu widac ze skora jest tak jak by pokratkowana jak by sie dzielila to w momencie tego "zaniku" , ale opisal bym ja jako sina taka brozowa bardziej , znacznie sie wyroznia od normalnej. Zauwarzylem tez ze po "zaniku" skory to zabarwienie jej znika i skora zostaje normalna taka jak byla tylko z dolkiem...Moze ktos ma podobne objawy dotyczace zaniku ??Zarejesttrowalem sie juz u kilku specjalistow m.in w stolicy i czekam na wizytacje...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: