Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bogdan Junior

|
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 7:09 pm Temat postu: Spuchniety języczek podniebny |
|
|
Witam
W tym roku zdiagnozowano u mnie tocznia. Są to początki ale jednak. Natomiast przedwczoraj miałem dziwny niebezpieczny objaw. Nad ranem spuchł mi bardzo,podkreslam bardzo tak ze miałem powazne problemy z oddychanie języczek podniebny( ten który zwykle jest malutki).Pojechałem na laryngologie i tam nie stwierdzono infekcji ani zadnych zmian np.anginy.Lekarz któremu powiedziałem ze mam tocznia powiedzial ze to wszystko wyjasnia i ze musze bardzo uwazac bo moze mi spuchnąc równiez krtan i to jest bardzo niebezpieczne.Przepisał mi METYPRED 2 razy po pół tabletki i kazał mi go miec cały czas przy sobie. Mam pytanie czy miał ktos taki objaw przy toczniu czy moze to pczatek czegos nowego?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 9:27 pm Temat postu: |
|
|
witaj
kiedy i kto Ci zdiagnozował tocznia?
i czemu nie byłeś leczony do tej pory?
Metypred 2 razy pół tabletki? to dużo nie mówi.... jaka dawka leku jest?
o puchnięciu języczka i krtani przy toczniu nie słyszałam
za to słyszałam o tym w odniesieniu do ostrej reakcji alergicznej
jesteś na coś uczulony?
pozdrawiam  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogdan Junior

|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 7:09 am Temat postu: |
|
|
Dawka 16mg
Stwierdził go u mnie Mamert Milewski w te wakacje. Nie miałem leczenia poniewaz powiedział ze nie jest to jeszcze konieczne. Wizyte kontrolna mam pod koniec miesiaca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bogdan Junior

|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 7:16 am Temat postu: |
|
|
Aha, jestem uczulony na aspiryne ale nie biore jej od dziecinstwa a mam juz 39lat
Korzystaj z opcji EDUT-nie piszemy posta pod postem ,w tak krótkim odstępie czasu; |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 10:04 am Temat postu: |
|
|
Kinga, to mogł być obrzęk naczynioruchowy, mi się też ostatnio przytrafiło, tylko, że mi spuchla tylnia część podniebienia po prostu w całości. I faktycznie, najczęściej takie objawy występują przy alergii, ale też przy kolagenozach. Dziwne, że przy metyprydzie Ci się to Bogdan przytrafiło. ja aktualnie nie biorę sterydów, a właśnie mi lekarz powiedział, że mam następnym razem, gdyby mi się to zrobiło (ja miałam dodatkowo obrzęk na ciele w wielu miejscach) mam brać natychmiast metypred....
Pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 10:16 am Temat postu: |
|
|
Awania dlatego właśnie napisałam, że nie słyszałam o tym; no ale na szczęście jest nas tu więcej i każdy dopisuje ważne info
a Bogdan nie brał leków przed tym zdarzeniem-dopiero po dostał Metypred _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|