Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam i proszę o porady.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
puplecik
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 1:43 pm    Temat postu: Witam i proszę o porady. Odpowiedz z cytatem

Serdecznie witam wszystkich użytkowników!
Problem nie dotyczy mnie – toczeń został zdiagnozowany u mojej mamy. Obecnie staram się znaleźć jak najwięcej informacji ta temat choroby. Zapoznałem się już kilkoma tematami na forum, jednak ciągle mam kilka pytań. Pierwsze dotyczy leczenia – wiem, że bardzo dużo w tej materii zależy od lekarza prowadzącego. Czy korzystacie tylko z jego programu leczenia, czy może są jakieś profesjonalne kliniki/centra/specjaliści do których warto się udać po kolejne diagnozy. Obecnie leczenie (w Toruniu) prowadzi Pani doktor Anna Szachta, której podejście oraz profesjonalizm są (jak dla mnie) bez zastrzeżeń. Co do lekarstw to zapisane zostały: Metypred 16mg, Arechin.
Kolejne pytanie, chyba dla mnie najgorsze do zadania dotyczy statystyk umieralności. Czy faktycznie ten podział tak wygląda? Na jakie objawy trzeba zwrócić szczególne uwagę?
U mojej mamy wszystko zaczęło się od bolesnych skurczy w szyi, sztywnienia kręgosłupa potem sztywnienie stawów, napuchnięte palce u rąk i bardzo wysoka temperatura. Trwało to wszystko jakiś czas i dopiero pobyt w szpitalu pozwolił unormować temperaturę. Stawy nie „puściły”, ciągle jest kłopot z zaciśnięciem dłoni lub jakimś większym wysiłkiem fizycznym. Czy spotkaliście się może z takimi objawami? Jak były leczone? Jakie są wasze prognozy. Dodam tylko, że
w szpitalu została gruntownie przebadana i wyniki były bardzo dobre.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Pulpecik
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej Pulpecik Very Happy

czy u Twojej Mamy został na 100% potwierdzony SLE?
jakie są wyniki krwi? np. przeciwciała, dopełniacz i reszta
czy Mama ma zajęte jakieś narządy? czy toczeń skupił się "tylko" na stawach"?

Cytat:
Czy korzystacie tylko z jego programu leczenia,

leczenie jest dobierane każdemu choremu; każdy reaguje inaczej na dane leki, na ich dawki
lekarz prowadzący zleca zazwyczaj to, co najbardziej pomoże

Cytat:
Kolejne pytanie, chyba dla mnie najgorsze do zadania dotyczy statystyk umieralności. Czy faktycznie ten podział tak wygląda?

przepraszam, ale jaki podział i jakie statystyki?

pozdrawiam Smile

Powrót do góry
puplecik
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Kinga!

Bardzo szybka reakcja! Smile
Odpowiedzi w kolejności:

Przy teście ANA 2: W badanej surowicy krwi wykryto przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) o typie świecenia homogennym i mianie 320.
Test robiony w Warszawie

W szpitalu (Toruń) był jeszcze test ANA z identyfikacja p/ciał ANA 3:
ANA p/ciał p/jadrowe (IIF) - dodatni (typ fluorescencji mieszany: homogenny oraz jąderkowy miano 1:6400)

Nukleosomy --- jako jedyne wynik dodatni.

Z narządami jest wszystko ok. Przeszła szerokie badania w szpitalu bo test ANA 2 dotarł tam dopiero po tygodniu. Jedyne co stwierdzili to przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych.

Same objawy skupiły się na stawach, sztywnych plecach oraz napadach wysokiej temperatury. Snuła się tak przez miesiąc, dopiero 3 lekarz skierował na test ANA 2, ale na niego znów czekaliśmy miesiąc ehhh.

Co do programu leczenia to chodziło mi o to czy umawiacie się np na dodatkowe konsultacje do innych lekarzy itp. w celu sprawdzania poprawności leczenia i prawidłowej diagnostyki.

Co do statystyk to wyczytałem, że:

5 lat przeżywa ponad 97 % chorych
10 lat przeżywa około 90 % chorych
20 lat przeżywa około 75 % chorych

I teraz co trzeba kontrolować, czego unikać, na co zwracać szczególną uwagę żeby znaleźć się w grupie tych 75% - rozumiem, że nie ma na to prostej odpowiedzi, proszę raczej o naprowadzenia na właściwy temat Smile własne doświadczenia itp. Moja mama ma 58 lat.
Czy jest szansa na to, że "niedowład" w stawach, zwłaszcza dłoniach ustąpił?

Muszę Wam powiedzieć, że jestem totalnym laikiem w tym temacie i dopiero teraz dociera do mnie jak wielu ludzi dotyka ten problem. Trzymam za Was wszystkich kciuki!

Pozdrawiam
Pulpecik
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zadanie dla Ciebie

statystki
Cytat:
5 lat przeżywa ponad 97 % chorych
10 lat przeżywa około 90 % chorych
20 lat przeżywa około 75 % chorych

wywal do kosza i zrób sobie reset mózgu
Cool
oczywiście nie obrażaj się za te słowa

dokopałeś się do archaicznych danych, wg których połowa naszego forum powinna już dawno pomrzeć Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
a jednak się trzymają dobrze Laughing

trzeba słuchać zaleceń lekarzy, łykać grzecznie leki Smile
myśleć jak do tej pory Razz żyć i korzystać z życia Razz
uważać na słońce i inne promienie UV - mogą zaostrzyć chorobę, a ponadto źle reagują z naszymi lekami Razz

SLE może być upierdliwy, ale da radę z nim żyć Razz

hmm ja się leczę w jednym miejscu, nie testowałam innych lekarzy
ale każdy robi co chce Razz jeśli lekarz "nie leży", leczenie nie przynosi rezultatów, to warto rozglądnąć się za innym i skonsultować Razz

niedowład w stawach? to jest typowy niedowład, czy bolesne zesztywnienie?
leki powinny pomóc; rehabilitacja również-spróbujcie zapisać się na zabiegi Razz
ale co do rączek, to pewnie wypowiedzą się jeszcze inni Razz

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 3:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
kinga juz w sumie odpowiedziała na wszystkie twoje pytania
na forum jest prawie połowa ludzi ktore , juz dawno powinny nie zyc
nie warto czytac takich bzdur bo jak widzsz to zwyczajnie nieprawda
sama choruje 21 lat , wiec z jakiej statystyce sie mieszczę?
takich ludzi jest tu multum
z toczniem mozna zyc i to całkiem niezle
tu masz namiary na polecanych specjalistow http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853

spokojnie poczytaj sobie wszystko znajdziesz tu naprawde mase informacji na temat choroby i zycia z nią
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Dane statystyczne mocno nieaktualne.
Tym bardziej, że dziś wyśledziłem w GUS: od 3 lat ani jedna osoba w Polsce nie zmarła na chorobę tkanki łącznej (przynajmniej nie bezpośrednio). Czyli jak widać, można żyć i to na naprawdę wysokim poziomie. Za co oczywiście trzymam kciuki.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
puplecik
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lis 02, 2011 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedzi!

Spokojniej podejdę do tematu - to chyba ja bardzie panikowałem niż moje mama Wink.

Ten niedowład w dłoniach to takie hmm zesztywnienie np. nie można odkręcić butelki, mocno zacisnąć pięści, pokroić twardego schaboszczaka Smile itp. Leki bierze dopiero od miesiąca więc pewnie na pełen efekt trzeba jeszcze poczekać.

Pozdrawiam
Pulpecik
Powrót do góry
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 02, 2011 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mama była u neurologa z tymi rękami? ja mam w przebiegu choroby tkanki łącznej neuropatię, zaczęło się od uszkodzenia nerwu w ręce, niestety się pogłębia - obecnie mam niedowład prawostronny - ręka, noga, prawdopodobnie też nerw twarzowy. Też nie moge zacisnąć dłoni, mam poważne trudności z odkręcaniem/zakręcaniem, krojeniem itp. Dodatkowo nie mogę wyprostować palców w dłoni do końca i mam ograniczoną ruchomość w nadgarstku.
Powrót do góry
ewa1308
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lis 02, 2011 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drogi Pupleciku Smile ja tez na poczatku choroby mialam problemy ze stawami. nie potrafilam praktycznie nic rekami zrobic. zapiac guzika czy sie uczesac. z dloni zrobily mi sie "grabie". ale duzo cwiczylam i prostowalam palce chociaz bolalo. i teraz jest wszystko w porzadku. rehabilitacja i cwiczenia na prawde pomagaja. pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lis 03, 2011 8:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie Smile

bardzo się cieszę ,że postanowiłeś dowiedzieć się o chorobie jak najwięcej i to z tak sprawdzonego źródła jak nasze forum-kontakt z chorymi ,ich doświadczeniem jest najbardziej wiarygodną ...statystyką Razz

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: