|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marc666 Junior

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 9:27 pm Temat postu: Czy to rumień ? |
|
|
Dzień dobry,
Trafiłem na to forum aby wyjaśnić pewne wątpliwości, mianowicie znajoma opowiedziała mi o chorobach autoimmunologicznych i powiedziała, że mam coś na kształt rumienia który ponoć w nich występuje.
Wklejam zdjęcie z załącznikiem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41208dbfeafa1ac7.html
Ów "rumień" widać zwłaszcza na ostatnim zdjęciu. Po za tym zwróciła mi uwagę na te worki pod oczami (co zresztą zawsze mnie ciekawiło od czego to). Co do rumienia - taki 'ślad' ma także moja mama i jej brat. Widać go zwłaszcza w ciepłe dni.
Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam
Marc |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Marc666
w sprawie rumienia niestety Ci nie pomogę, ale może ktoś inny się wypowie na ten temat.
Pozdrawiam  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Marc witaj na forum
pierw, to zalecam wizytę u lekarza on zobaczy Cię z bliska, zleci badania-jak będą potrzebne
pozdrawiam  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2012 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Rumień to jest bez wątpienia w sensie jego definicji dermatologicznej.
Pytanie tylko, jaki to rumień, czy związany z SLE, skąd się wziął, co go nasila itd.
Ale odpowiedzi na to może udzielić lekarz, najlepiej dermatolog (i to nie taki, który zajmuje się tylko leczeniem trądziku) albo reumatolog.
Pozdrawiam. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 11:34 am Temat postu: |
|
|
Witam!!
Najlepiej będzie jak zobaczy to lekarz!! Na zdjęciach też zawsze inaczej widać jak w rzeczywistości.
Mam koleżankę, która ma nieszczęście posiadać typowego motyla i wierz mi,że wygląda ten rumień tak,że nie ma się wątpliwości,że to właśnie 'ten' rumień!! Wychodzi jej niezależnie od pór roku ani innych okoliczności. Czasem go ma a czasem nie!!
Ja natomiast mam tak,że pod wpływem słońca wychodzi mi rumień na twarzy, dekolcie i rękach, jak nie ma słońca to rumienia nie mam. Nie jest on taki intensywny jak u koleżanki. Ja nie mam tocznia tylko niezróżnicowaną układową chorobę tkanki łącznej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm ciezko stwierdzic co to takiego... tak jak pisaly dziewczyny idz do lekarza bo ciezko jest stwierdzic co i jak... z reszta z rumieniem tez jest roznie ja na poczatku mialam niezaleznie od por roku i byl czasem az bordowy... tylko na twarzy nigdzie indziej, teraz nie mam go praktycznie wcale, czasem tylko sie pojawia ale juz nie tak intensywnie i na krotko
choruje na toczen ukladowy 16 lat pozdrawiam
A wogole to Witam serdecznie  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|