Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy to rumień ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marc666
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 19, 2012 9:27 pm    Temat postu: Czy to rumień ? Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry,

Trafiłem na to forum aby wyjaśnić pewne wątpliwości, mianowicie znajoma opowiedziała mi o chorobach autoimmunologicznych i powiedziała, że mam coś na kształt rumienia który ponoć w nich występuje.
Wklejam zdjęcie z załącznikiem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41208dbfeafa1ac7.html

Ów "rumień" widać zwłaszcza na ostatnim zdjęciu. Po za tym zwróciła mi uwagę na te worki pod oczami (co zresztą zawsze mnie ciekawiło od czego to). Co do rumienia - taki 'ślad' ma także moja mama i jej brat. Widać go zwłaszcza w ciepłe dni.

Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam
Marc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 19, 2012 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj, Marc666 Smile
w sprawie rumienia niestety Ci nie pomogę, ale może ktoś inny się wypowie na ten temat.

Pozdrawiam Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 19, 2012 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marc witaj na forum Razz

pierw, to zalecam wizytę u lekarza Smile on zobaczy Cię z bliska, zleci badania-jak będą potrzebne Smile

pozdrawiam Smile

Powrót do góry
hatifnat
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 19, 2012 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rumień to jest bez wątpienia w sensie jego definicji dermatologicznej.
Pytanie tylko, jaki to rumień, czy związany z SLE, skąd się wziął, co go nasila itd.
Ale odpowiedzi na to może udzielić lekarz, najlepiej dermatolog (i to nie taki, który zajmuje się tylko leczeniem trądziku) albo reumatolog.

Pozdrawiam.
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 20, 2012 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!!
Najlepiej będzie jak zobaczy to lekarz!! Na zdjęciach też zawsze inaczej widać jak w rzeczywistości.
Mam koleżankę, która ma nieszczęście posiadać typowego motyla i wierz mi,że wygląda ten rumień tak,że nie ma się wątpliwości,że to właśnie 'ten' rumień!! Wychodzi jej niezależnie od pór roku ani innych okoliczności. Czasem go ma a czasem nie!!
Ja natomiast mam tak,że pod wpływem słońca wychodzi mi rumień na twarzy, dekolcie i rękach, jak nie ma słońca to rumienia nie mam. Nie jest on taki intensywny jak u koleżanki. Ja nie mam tocznia tylko niezróżnicowaną układową chorobę tkanki łącznej.
Powrót do góry
cyryliaa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 20, 2012 12:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm ciezko stwierdzic co to takiego... tak jak pisaly dziewczyny idz do lekarza bo ciezko jest stwierdzic co i jak... z reszta z rumieniem tez jest roznie Wink ja na poczatku mialam niezaleznie od por roku i byl czasem az bordowy... tylko na twarzy nigdzie indziej, teraz nie mam go praktycznie wcale, czasem tylko sie pojawia ale juz nie tak intensywnie i na krotko Wink
choruje na toczen ukladowy 16 lat Wink pozdrawiam Wink

A wogole to Witam serdecznie Wink

Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: