Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
frakinga Junior

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 4:11 pm Temat postu: O sobie |
|
|
Cześć Wszystkim,
jestem osobą, która dopiero miesiąc temu dowiedziała się (ANA 2560, Scl-70 PCNA 10) antykoagulant toczniowy dodatni (1,2), że cierpi na jeszcze dokładnie niezdiagnozowaną chorobę (choroby) tkanki łącznej. Wszystkie badania robiłam sobie sama (5 lat temu miałam w szpitalu ANA 80). Teraz wynik jest 2560. Jeden lekarz twierdzi, że mam toczeń- dostałam Arechin, a drugi, że to twardzina. Obawiam się, że mogę mieć je obydwie.
A tak poza tym to jestem szczęśliwa, że znalazłam Was.
Kinga Poznań _________________ Kinga |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 4:32 pm Temat postu: Re: O sobie |
|
|
frakinga napisał: |
Cześć Wszystkim,
Jeden lekarz twierdzi, że mam toczeń- dostałam Arechin, a drugi, że to twardzina. Obawiam się, że mogę mieć je obydwie.
A tak poza tym to jestem szczęśliwa, że znalazłam Was.
|
witaj bardzo mało piszesz o sobie . Co Cię skłoniło do zrobienia tych badan ? jakie dolegliwości ?
ogolnie jak się czujesz ?
obawiam się ze możesz mieć rację- masz przeciwciała świadczące o Twardzinie i być może to także toczen
tylko że same przeciwciała to za mało zeby postawić diagnozę , musisz spełniać szereg kryteriów żeby diagnoza była pełna
musisz spelniac przynajmniej z 4 z tych które Ci podaję
Cytat: |
Tab.1. Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU (modyfikacja z 1982 r.)
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.
|
to samo dotyczy Twardziny
miano ANA
Cytat: |
Miano ANA i typ świecenia
* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba. |
poczytaj sobie http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0
i to także do poczytania http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=816
rozgość się i czuj się u siebie  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 6:24 pm Temat postu: |
|
|
Monika dała Ci już ciut do czytania
Witaj na forum  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 6:58 pm Temat postu: |
|
|
I ja witam na forum Napisz coś więcej o sobie  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Rozgość się w razie wątpliwości pytaj. Szukaj co Cię interesuje a pomoże Ci w tym nasza WYSZUKIWARKA _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
W chorobach tkanki łącznej objawy mają to do siebie, że lubią się mieszać, stąd diagnoza "toczeń lub twardzina".
Mimo wszystko, nie ma co się obawiać: choroba chorobą, czasem daje popalić, innym razem odpuszcza. Głowa zatem do góry i nie zamartwiaj się. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 8:54 pm Temat postu: |
|
|
witaj Kingo,nie martw sie na zapas i nie ulegaj internetowym sugestiom ze zyjemy z ta choroba od 5 do 10 lat bo to bzdura,tak bywalo 40 lat temu ale nie teraz..rozgosc sie ,czytaj i pytaj a u kogo leczysz sie w Poznaniu? _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2014 9:05 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 30, 2014 11:08 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko i ja  |
|