Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problemy gastryczne
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
barbara
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 12:56 pm    Temat postu: problemy gastryczne Odpowiedz z cytatem

Witam!
Od niedawna zauwazylam chyba z ez moim zoladkiem cos jest nie tak. W przelyku mam kluche a w zoladku sie przewraca, czesto mi sie odbija. mam twardzine CREST mam nadzieje kurcze ze to nie od choroby. Kurcze niewiem co sie dzieje a gastroskopii sie boje Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 1:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy od choroby podstawowej ale chyba nie masz wyjścia tylko do lekarza, najpierw spóbują leków a dopiero potem gastroskopii , tak wiec nie panikuj , tylko idz nawet do rodzinnego, jest tyle leków na żołądek a nuz cos dobiorą tak ,że pomoże,
byc moze masz złą diete,cos ci szkodzi , niekoniecznie to musi byc cos związanego z choroba podstawową,
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 1:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej bezpośrednio do prowadzącego. Zależy od jakiego czasu takie objawy występują. Masz w sumie "układ", ale nie panikuj. Stres także powoduje skurcze, więc Twoje obawy mogą być nieco na wyrost. Sprawdzić trzeba, koniecznie.
Jak w ogóle z efektami leczenia u Ciebie?
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

barbara, może bierzesz jakieś leki, które podrażniają śluzówkę żołądka, kojarzysz coś?
prawie żaden z naszych leków nie nadaje się do zażywania na czczo, trzeba przestrzegac takich zaleceń niestety, a czasami warto brać coś osłonowego na żołądek - przepisuje lekarz albo wiele z nas ratowało się samodzielnie - siemieniem lnianym Laughing
pyszne nie jest, ale naprawdę pomaga, łagodzi i neutralizuje rewolucje zołądkowe.
poczytaj o doświadczeniach innych osób tutaj:
Problemy żołądkowo-jelitowe

gastroskopia też dla ludzi, od razu ci pewnie nie zlecą, ale jakby co to da się przeżyć Wink
trzymaj się!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
barbara
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 1:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moi kochani1
w listopadzie zjadlam obiad i sie zatrulam. wyladowalam w szpitalu z zapalenie blony sluzowej. po leczeniu bylo ok. Teraz wyszlam ze szpitala dermatologii AM w gdansku znowu cos sie zaczyna. czuje w gardle kluche ucisk w przelyku i lekki bol w okolicach kl. piersiowej czesto mi sie odbija. Polykam normalnie nie mam zadnych trudnosci jednak czuje jak by mi cos siedzialo w przelyku i gardle. Wlasnie wrocilam ze szpitala bylam leczona prokainowa kroplowka i polfilinem tez dozylnie. Biore leki imuran, metypred.Dilzem retard. Wczesniej nie bralam oslony z wlasnej glupoty. Teraz biore polprazol ale to nie pomaga. Wystarczy ze napije sie mineralnej i juz bekam jak najeta. Czuje gdzies ucisk. mam CRESTA z serii ukladowej twardziny. Robilam usg brzucha ok, Morfologia ok. Echo, rtg przelyku i pluc pol roku temu. Nie chcieli zlecac badan bo jak to mowia za wczesnie. Niewiem co to jutro ide do rodzinnego . martwie sie ze dolaczy esophagus. brakuje mi jednej z liter Cresta hih.Odpukac. A czy Crest jest grozny bo lekarze nie chca nic mowic?
Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 2:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basia, nasze choroby są groźne, jeśli sprawy się zaniedbuje lub nie są właściwie traktowane. I nie ważne, czy jest to cały zestaw, czy pojedyncza jednostka. Trochę o CREST było przy okazji rozważań terminologicznych tutaj: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?p=38671&highlight=crest#38671 Było wspomniane przy okazji omawiania twardziny układowej w Doniesieniach.
To jest cały zestaw:

-Calcinosis (odkładanie się wapnia w tkance)
-Raynaud's (zesp. Raynauda)
-Esophagus (dot. przełyku)
-Sclerodactyly(sklerodaktylia)
-Telangiectasia (telangiektazja)

Nie wiem, czy jest sens omawiania raz jeszcze każdego z osobna. Te przypadłości przewijały się już parę razy.

Pomęcz swojego prowadzącego. Chyba, że jest nim rodzinny?
W każdym razie, niczego na razie nie zakładaj bez potwierdzenia. Smile
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

basia, a może to refluks? twoje objawy nie muszą mieć związku z twardziną, choć o tym orzec może wyłącznie lekarz, poczytaj:
Refluks żołądkowo-przełykowy[edytuj]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Sty 25, 2007 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basiu czy ty pijesz minrelana gazowaną ? coz chyba raczej nie jest wskazana, ja poblemy z zoładkiem miałam od lat.zreszta wracają do tej pory, uważaj na kolejnośc jedzienia, nie popijaj owoców, a leki typu polprazol połknij z 15 min przed jedzieniem inczej nic to nie da i siegnij po siemie przed każdym pisłkiem, to mielone jest znośne i raz dwa gotowe, klka łyków naprawde pomaga
barbara
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 12:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie Moniko nie pije gazowanej. Dokucza mi zoladek a dzis w nocy obudzilam sie z jakims slonym plynem w jamie ustnej niewiem czy to jest reflux mimo przeczytania artykulu. Ale byc moze jest. Boli mnie tez u gory w klatce po srodku. Cos jest ale niewiem co dzis ide do lekarza dzisiaj sie moze czegos dowiem.
Powrót do góry
Olga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam 3x gastroskopię, idzie przezyć, najlepsza była ta przy której na stole dowiedziałam się, że chwilowo brakło znieczulenia Very Happy a lekarz... znajomy- wstyd wiać, strach zostać Wink ale po.. nie żałuję - wtedy stwierdzono reflux,
u mnie wygladało to tak: nagły przeszywajacy ból brzucha, jakbym się nadziała na coś ostrego, aż szukałam dziury w brzuchu , ciemno przed oczami i zlał mnie pot...
niestety akurat kierowałam samochodem i miałam skręcić na skrzyżowaniu- koszmar... wróciłam do pracy, na rano umówiłam się na gastro i po diagnozie leczenie.
Ja i ból to rybka, ale mogłam pozabijać ludzi Crying or Very sad
Gastro nie jest przyjemne ale jest do przeżycia, są gorsze rzeczy w życiu np tatuaże Wink Very Happy
Powrót do góry
barbara
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sty 26, 2007 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ehh mam nadzieje ze przezyje hih. W poniedzialek ide. troche mam obaw ale mam nadzieje ze nie spanikuje. slyszalam ze to cos w rodzaju szlauchu do podlewania ogrodu hii Shocked
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rurka jest zupełnie cienka i giętka tak że swobodnie da się to przezyc, naprawde , ja tez miałam kilka razy robione, i jest to do przezycia, nie ma sie czego bać
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nenya napisał:
basia, a może to refluks? twoje objawy nie muszą mieć związku z twardziną, choć o tym orzec może wyłącznie lekarz, poczytaj:
Refluks żołądkowo-przełykowy[edytuj]

I tu jest chyba klucz do zagadki. Wprawdzie nie wiem jak wygląda dokładnie leczenie u Baśki i zakładam, że się mylę (mam nadzieję, że to "najzwyklejszy" z niczym nie związany reflux), ale własnie wyczytałem, że tego typu problemy mogą (ale oczywiście nie muszą - wielu "zdrowych" ma podobne objawy) występować przy problemach twardzinowych. I tak:

Przełyk jest obszarem, z którym "układowi" twardzinowcy mają najwięcej problemów. Jednakże dzięki temu nauka wie, jak skutecznie traktować pewne zaistniałe problemy (więc Baśka może być spokojna Wink )
Najczęstszym symptomem jest zgaga (uczucie palenia w okolicach mostka, zwane GERD - [i]gastro-esophageal “REFLUX”).
Kwas, który "powraca" do przełyku, może czasem irytować struny głosowe, przedostać się do płuc powodując chrypę lub nawet objawy astmatyczne (świszczenie, krótki oddech). Badania kliniczne sugerują również, iż kwas który dostanie się do płuc może być przyczyną ich stanu zapalnego.

Itd. Więcej tutaj:
Digestive System (Gut, Gastro-intestinal) Involvement in Scleroderma

Oczywiście niczego nie sugeruję - to oceni lekarz. I najlepiej od razu do prowadzącego. Skoro orientuje się w całości, nie powinien mieć problemów. Bez gastro pewnie się nie obejdzie.

Baśka: wszelkie tłuszcze, czekolada czy kawa - odpadają! Wink Plus parę innych zaleceń, jak regularne posiłki, poduchy pod głową podczas snu, nie palić i nie pić (procentów).

Być może taki stan rzeczy jest też skutkiem brania jakichś leków. Też trzeba sprawdzić. O tym była mowa parę postów wyżej.
Powrót do góry
barbara
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 12:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale zes mnie Robert pocieszyl!!!! Twisted Evil niewyobrazam sobie zebym byla na jakiejs diecie gdy waze niecale 50. Rany zero slodyczy to katastrofa. I tak u mnie kiepsko z apetytem i jeszcze pizza, hamburgery odpadaja. Nie to koszmar!!!1. Wszystko wyjasni sie w poniedzialek.
Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Sty 27, 2007 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A nie, nie zero Laughing tylko bez przesady. wszystko w granicach rozsądku i normy zwyczajowej. Na razie przystopuj i poczekaj na opinię lekarza. Być może takie zjawisko związane jest tylko i wyłącznie z obecną dietą, czego oczywiście życzę. Żadnej dodatkowej literki E. Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: