Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aylith Junior

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 9:23 am Temat postu: Mój problem i niejasne objawy |
|
|
Witam,
Bardzo dziekuję za wpuszczenie mnie na forum. Jestem tu nowa i nie wiem czy trafiłam w odpowiednie miejsce. Ale bardzo proszę o pomoc i poradę doświadczonych osób, bo jestem już zagubiona. Mój lekarz też błądzi po omacku próbując ustalić co mi jest. Czy moje problemy mogą wskazywać na tocznia czy mam jednak szukać w innym kierunku? Poniżej moja historia w telegraficznym skrócie
Wrzesień 2011 - mały rumień na kości policzkowej pod prawym oczodołem wielkości małego paznokcia – zbagatelizowałam to i zrzuciłam winę na nowy puder.
Listopad 2011 - rumień powiększa się do ok. 5 zł piecze, jest wypukły i bolesny-wizyta u dermatologa, przepisana maść Advantan.
Listopad 2011-Luty 2012 – rumień znika po 2 tygodniach stosowania maści. Ale po odstawieniu maści ponownie się pojawia z częstotliwością ok. 1 x w tygodniu. Po posmarowaniu znika i tak w kółko.
Marzec 2012-rumień znika i nie pojawia się do teraz. Zaczynam pocić się w nocy – zrzucam winę na przesilenie wiosenne.
Kwiecień 2012-dopada mnie ostry mokry kaszel – wizyta u internisty, coś słychać w oskrzelach, przepisany antybiotyk i leki wykrztuśne.
Maj 2012-mokry kaszel utrzymuje się, chociaż jest mniejszy, występują cały czas od marca nocne poty ok. 3 x w tygodniu – wizyta u internisty, zlecono morfologię, OB., CRP, przeciwciała ANA, RTG płuc.
Wyniki badań: OB 2, CRP 0,09, w morfologii leukopenia z limfocytopenią i neutropenią- inne parametry ok, ANA ujemne, RTG niejasne. W RTG przodem opisano „zwłóknienie lub szczelina międzysegmentalna w lewym płucu”, ale RTG boczne jest prawidłowe i nie potwierdza zwłóknienia.
Nie wiem już sama co mam robić. Jedyne objawy tocznia to u mnie ten rumień i leukopenia z limfocytopenią. Dlatego lekarz podejrzewa tocznia lub inną chorobę tkanki łącznej. Ale ANA są ujemne a to podobno raczej wyklucza tocznia. Czy są jakieś badania w kierunku tocznia, które jeszcze mogłabym wykonać? Czy gdzie indziej szukać przyczyn leukocytopenii? Poradźcie proszę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 9:45 am Temat postu: |
|
|
Cześć,
Rozejrzyj się spokojnie na forum, być może znajdziesz tu część odpowiedzi na swoje pytania i rozterki. Jeżeli lekarz podejrzewa ch.t.ł. powinnaś być pod opieką reumatologa. Te nieprawidłowości w morfologii utrzymują Ci się, czy to taki jednorazowy wynik?
pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 10:01 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aylith Junior

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 10:23 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za miłe powitanie
W styczniu robiłam morfologię na własną rekę i było lekkie zmniejszenie limfocytów 0,81 przy ogólnej liczbie leukocytów 4,5. Odkąd pamiętam poziom leukocytów zawsze był ok. 4 a limfocytów ok. 1. Nie wiem czy to taka moja uroda czy skutek jakiejś choroby.
A zapomniałam dopisać, obecnie moje limfocyty to 0,66 a leukocyty łącznie 2,8 czyli mało nawet jak na mnie. Ale dziwne, że jak wystepował rumień to morfologia była o wiele lepsza a jak ustąpił to się pogorszyła.
Korzystaj z funkcji EDIT chcąc coś dopisać, nie piszemy postów jeden pod drugim w taki krótkim odstępie czasu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 10:47 am Temat postu: |
|
|
Witam!!
Moze warto zbadać wycinek skóry tzw. lupus test band
Leukopenie i limfopenię wiąże się z obecnością przeciwciał anty-Ro, które czasami mogą nie dawać świecenia i być niewykrywalne w badaniu IIF. Warto też wykluczyć inne przyczyny limfopenii. Warto by było odwiedzić dobrego reumatologa i hematologa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 11:04 am Temat postu: |
|
|
witaj
Kina ma rację , jak na razie 2 objawy to za mało zeby nawet myslec o toczniu.
reumatolog i hematolog powinni się wypowiedzieć ewentualnie zlecic dalsze badania
powodzenia i cierpliwosci ci zyczę w diagnozowaniu _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 12:55 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Sro Lis 20, 2013 7:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
marciakk Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum! Trzymam kciuki za udaną i szybką diagnostykę! _________________ The best way to predict the future is to invent it.
Alan Kay |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 1:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 12:12 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Też miałam nocne poty (objaw bardzo nieswoisty) - wtedy zastanawiałam się, czy to kolagenoza czy np. chłoniak. Aczkolwiek chłoniaki u ludzi młodych raczej szybko postępują.
Czy lekarze badali Ci węzły chłonne szyi, karku, pachowe?
Rumień toczniowy raczej uzależniony jest od słońca i raczej jest obustronny.
Czy stosujesz przewlekle jakieś leki? (Niektóre leki obniżają WBC).
Inne badania w podejrzeniu choroby tkanki łącznej wykonuje się, gdy w tych bardziej przesiewowych badaniach wychodzą nieprawidłowości. Jeśli masz ujemne ANA, raczej nie ma sensu robić całego panelu ENA i dsDNA. Aczkolwiek jeśli lekarz je zleci, to dobrze i należy je wykonać ( W Polsce nie zleca się ich każdemu ze względu na wysokie koszty).
Pozdrawiam,
Ania _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Mój rumień mimo że toczniowy był rozlany i nieswoisty,na początku były jakies dziwne plamy na szyi..pózniej po jednej stronie nosa i czoła...jak widać niekoniecznie wygląda to jak w książkach |
|
Powrót do góry |
|
 |
marciakk Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja przy rzucie gorączki miałam typowy rumień na policzkach i nosie, ale miałam też rumień na czole i karku... Poza tym - pytanie - co to znaczy podręcznikowy rumień? U mnie ten niby typowy był jakby obrzęknięty, czerwony i lekko swędzący, więc nie wiem, czy spełniam kryteria "typowości"  _________________ The best way to predict the future is to invent it.
Alan Kay |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Rumień toczniowy "książkowy" (nie mylić z krążkowym ) ma następujące cechy:
- na twarzy w kształcie motyla na policzkach i grzbiecie nosa, ale także na czole, w okolicy oczu, szyi i dekoltu
- nasila się pod wpływem światła słonecznego
- nadwrażliwośc na światło manifestuje się w ciągu 24 godzin od ekspozycji
Załączam obrazek: rumień w kształcie motyla _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
marciakk Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 9:15 pm Temat postu: |
|
|
A! To widzisz - u mnie ten "książkowy" wylazł całkowicie po tygodniu gorączki. Wcześniej - ja czułam, że coś mi się robi na tych polikach (przed wystąpieniem gorączki spędziłam trzy intensywne dni na słońcu), ale nie był wyraźnie zarysowany, dopiero przy tej gorączce się ujawnił całkowicie... A na czole to faktycznie pod wpływem światła słonecznego wychodził, chociaż moje próby świetlne nie są złe... _________________ The best way to predict the future is to invent it.
Alan Kay |
|
Powrót do góry |
|
 |
|