Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Prosta karkówka pieczona w rękawie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
norbert
Senior
Senior


Dołączył: 02 Lip 2012
Posty: 70

PostWysłany: Nie Lip 22, 2012 2:13 pm    Temat postu: Prosta karkówka pieczona w rękawie Odpowiedz z cytatem

składniki mokre Laughing
1 kg karkówki w plastrach gr. 1-1,5 cm
2-3 ząbki czosnku pokrojonego w grubą kostkę
1 grubo pokrojona cebula (dowolnie, ale najlepiej w talarki lub półtalarki)
2 papryczki chilli pokrojone w kostkę razem z nasionami (habanero lub inny ulubiony gatunek - ja polecam ten ponieważ ma owocową nutę i nie przypala się)

składniki suche :
papryka słodka w proszku
1 łyżka pieprzu zielonego w ziarnach (lub marynowanego z zalewy)
1 opakowanie zupy cebulowej knorr
piekarnik, rękaw do pieczenia, naczynie żaroodporne (tylko takie, które nie pęknie !) Laughing

piec rozgrzewamy do 200 stopni cel. (grzanie góra/dół)

habaninę myjemy i osuszamy

w misce mieszamy wszystkie składniki suche, po czym dodajemy mięso

mieszamy dokładnie, by obkleiło się przyprawami i dopiero dorzucamy chilli, chosneck, cebulę i pieprz, ponownie dokładnie mieszając

odstawiamy do przegryzienia się w lodówce (najlepiej zrobić to wieczorem dzień przed - chociaż nie jest to koniecznością)

wszystko pakujemy szczelnie do rękawa, układamy w naczyniu do pieczenia bez przykrycia i na 45-60 minut do pieca.

*można po 45 minutach wyjąć i rozciąć rękaw, przekładając zawartość do naczynia, którym się piecze i wstawić ponownie aby mięso zarumienić

**sól jest tutaj zupełnie zbędnym dodatkiem

podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi, a do tego suróweczka z białej kapuchy lub co komu się podoba Smile smacznego
_________________
Cowboy from hell
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rok1975
Junior
Junior


Dołączył: 22 Sie 2012
Posty: 1
Skąd: WAWA

PostWysłany: Sob Wrz 01, 2012 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rewelacyjna karkówka, bardzo często taką robięSmile
_________________
robot kuchenny - największy wybór!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
norbert
Senior
Senior


Dołączył: 02 Lip 2012
Posty: 70

PostWysłany: Czw Wrz 06, 2012 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To super, przynajmniej jedna osoba się odważyła Very Happy
_________________
Cowboy from hell
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Sty 05, 2016 4:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja mam alternatywną propozycję na pieczoną karkówkę. Przyrządziłam ją na święta i wszystkim wybitnie smakowała, nawet największym marudom i krytykantom Wink

Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami

Składniki:

*** Mięso:

0,5 kg karkówki
2 cebule
4 ząbki czosnku
papryka ostra i słodka
odrobina oleju

*** Zalewa:

1,5 szklanki wody
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki ostrej
1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 kostka rosołowa (ja nie dałam, bo nie używam takich rzeczy w kuchni)
3 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego

*** Dodatkowo:
0,5 kg małych pieczarek

Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy!
Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody.


Polecam Smile Smile Smile

Przepis pochodzi ze strony:
http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2015/03/karkowka-pieczona-w-piekarniku.html
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
zawer22
Junior
Junior


Dołączył: 10 Sie 2016
Posty: 3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro Sie 10, 2016 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobre. Brzmi super. Musze wypróbować Smile dzięki za ten przepis Smile

dobrym zwyczaj nakazuje przedstawienie się .Wchodzisz na forum ludzi chorych i nic , ani dzien dobry , ani słowa na temat dlaczego akurat na tym forum się rejestrowałeś. Może warto w wątku na górze forum napisać coś o sobie . pozdrawiam / m
_________________
Pozdro,Paweł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
adas1995
Junior
Junior


Dołączył: 27 Sty 2017
Posty: 6

PostWysłany: Pią Sty 27, 2017 7:21 pm    Temat postu: Re: Prosta karkówka pieczona w rękawie Odpowiedz z cytatem

dzięki za przepis, naprawde rewelacja
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
michal92
Junior
Junior


Dołączył: 16 Lut 2017
Posty: 3

PostWysłany: Pią Lut 17, 2017 12:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wygląda naprawde ciekawie, muszę sprubować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Januszek1980
Junior
Junior


Dołączył: 16 Lut 2017
Posty: 1
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sro Mar 01, 2017 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W rękawie karkówka jest wyśmienita, bo jest miekka i soczyta. http://www.produktyproducenta.pl
Januszek, napisze krotko- przeginasz. Reklama na forum jest SUROWO zabroniona. Ps. Prosze innych modow o pozostawienie tego postu- niech razi w oczy, moze zostanie zauwazony./ ewela
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group