|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Luśka Junior

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2012 2:20 pm Temat postu: Proszę o poradę - niestandardowy przypadek... |
|
|
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc w dalszej diagnostyce.
Tata ma 62 lata, ma wstępnie zdiagnozowane stwardnienie zanikowe boczne (SLA) jako klinicznie prawdopodobne... :/
Ponieważ wykryto u taty białko Benca-jones'a we krwi miał robione badanie szpiku kostnego w kierunku szpiczaka. Badania wyszły dobrze, ale hematolog powiedziała, że bardzo często białko to występuje w chorobach autoimmunologicznych.
Zrobiliśmy więc p/c ANA i wyszły dodatnie - miano 1:320, typ świecenia: homogenny + słaby cytoplazmatyczny. Z profilu ANA-3 wszystko wyszło ujemne. Czy zatem możemy wykluczyć tocznia i inne kolagenozy?
Tata ma objawy neurologiczne i mięśniowe - drżenie mięśni, zaburzenia połykania, zaburzenia mowy, wędrujące bóle stawów, zaniki mięśni.
Z nieprawidłowych wyników to ma drobne zmiany naczyniopochodne w mózgu, torbielki nadnerczy, lekko podwyższone OB.
Płyn mózgowo-rdzeniowy - białko nieco podwyższone.
Bardzo proszę o pomoc czy coś należy jeszcze sprawdzić?
~~
Dodam, że od jakiegoś czasu tata ma problem z jelitami - mówi, że ciągle burczy mu w brzuchu.
A problemy z mową zaczęły się stopniowo pojawiać ok. rok temu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2012 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Niestety, wiele nie pomogę, ale witam cieplutko na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2012 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Luśka,
Nie znam się na SLA i szpiczaku
Co do reszty:
Miałam dodatnie ANA w typie ziarnistym chyba i jeszcze jakimś (nie pamiętam) ale w profilu też wyszło wszystko ujemnie. Podobnie, jak Twój Tata miałam podwyższone (dość wyrażnie) białko w płynie m-r. Mam także objawy neurologiczne (niedowład prawostronny). No i objawy skórno-mięśniowo-stawowe.
Zdiagnozowano mi niezróżnicowaną układową chorobę tkanki łącznej. Po dłuższym okresie brania metyprydu i quensylu u mnie poprawa była ogromna.
Jakie jeszcze badania? Nie mam pojęcia:( Dobry lekarz, to podstawa:)
Powodzenia i owocnego przeszukiwania zasobów forum - można sporo informacji odnaleźć. _________________ ***mal_kontent*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luśka Junior

|
Wysłany: Sob Sie 25, 2012 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Również witam Was serdecznie
Za każdą sugestię jestem i będę bardzo wdzięczna!
SLA to straszna choroba, w tym wszystkim takie SLE to nasza wielka nadzieja... nie wiem czy to zrozumiecie ale niestety taka jest prawda...
Z drugiej strony musimy podejść zdroworozsądkowo i nie doszukiwac się wszędzie tej nadziei bo można zwariować.
W każdym razie, zanim tata pójdzie do lekarza chcemy jak najszybciej zrobić badania by oszczędzić czas.
Myślę o : p/c antyfosfolipidowych, kompleksy immunologiczne, dopłełniacze C3 i C4, koagulant tocznia...
Coś jeszcze możemy zrobić w kierunku potwierdzenia lub wykluczenia tej choroby?
Czas nas nagli, ta choroba, cokolwiek to jest, nie stoi niestety w miejscu.
Tu jest case study, który znalazłam w necie (w j. ang) - kobieta ze zdiagnozowanym SLA i p/c ANA i innymi badaniami w kierunku tocznia, po leczeniu sterydami objawy neurologiczne nie cofnęły sie ale również nie postepowały tak jak to jest w SLA... http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11908583 |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Luśka napisał: |
SLA to straszna choroba, w tym wszystkim takie SLE to nasza wielka nadzieja... nie wiem czy to zrozumiecie ale niestety taka jest prawda.. |
Jasne. Wiem, czym jest SLA, kolega mojego brata choruje. Nie wiem tylko, jaka jest diagnostyka SLA, w związku z czym - jakie jest prawdopodobieństwo nieprawidłowej diagnozy (SLE nie SLA).
Cytat: |
Z drugiej strony musimy podejść zdroworozsądkowo i nie doszukiwac się wszędzie tej nadziei bo można zwariować.
W każdym razie, zanim tata pójdzie do lekarza chcemy jak najszybciej zrobić badania by oszczędzić czas.
Myślę o : p/c antyfosfolipidowych, kompleksy immunologiczne, dopłełniacze C3 i C4, koagulant tocznia...
Coś jeszcze możemy zrobić w kierunku potwierdzenia lub wykluczenia tej choroby? |
Nie wiem, ciężko mi powiedzieć. Ja z w/w miałam tylko dopełniacze robione (wyniki prawidłowe) oprócz tego oczywiście - borelioza (czy Twój Tata ma wykluczoną?) za to nieprawidłowo u mnie notorycznie wychodzą: kwas moczowy, fibrynogen i jeszcze jedno białko ostrej fazy, ale nie pamiętam które. Ponadto: wysoki poziom białka w PMR, białko całkowite (chyba jakoś tak się to nazywa, nie pamiętam).
kobieta ze zdiagnozowanym SLA i p/c ANA i innymi badaniami w kierunku tocznia, po leczeniu sterydami objawy neurologiczne nie cofnęły sie ale również nie postepowały tak jak to jest w SLA... http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11908583 |
Widzisz - u mnie było tak, że wycofały się takie objawy jak - problemy z pamięcią semantyczną, zawroty głowy, drżenia, Objaw Lhermitte'a, zaburzenia widzenia. Niestety, nie cofnął się niedowład (potwierdzone uszkodzenia nerwów obwodowych) co gorsza - na przestrzeni 2 lat nieznacznie, bo nieznacznie, ale niedowład postąpił, ale ewidentnie "rzutowo" zawsze w powiązaniu z zaostrzeniem choroby. Od jesieni ub. roku nie miałam pogorszenia funkcjonowania motorycznego. tfu, tfu. _________________ ***mal_kontent*** |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Nie chciałbym stawiać diagnozy przez Internet (tym bardziej, że i lekarzem nie jestem), ale objawy wskazują na chorobę tkanki łącznej (choć diabli wiedzą co to tak naprawdę jest).
Mam nadzieję, że sytuacja szybko się unormuje (to jest priorytet, choć bez odpowiedniego rozwiązania nie tak łatwo go osiągnąć). _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luśka Junior

|
Wysłany: Sro Sie 29, 2012 10:12 am Temat postu: |
|
|
Nie wiem tylko, jaka jest diagnostyka SLA, w związku z czym - jakie jest prawdopodobieństwo nieprawidłowej diagnozy (SLE nie SLA). |
W SLa nie ma jakichś charakterystycznych markerów tej choroby. Diagnoza polega na wykluczeniu innych chorób, oczywiście przy założeniu, że występują pewne objawy charakterystyczne dla tej choroby...
Są badania genetyczne ale postać genetyczną SLA ma tylko jakiś tam niewielki odsetek chorych. Tata miał pobraną krew do badania genetycznego - wyniki będą za kilka miesięcy.
oprócz tego oczywiście - borelioza (czy Twój Tata ma wykluczoną?) |
Tacie w dwóch badaniach w szpitalu w Elisa wyszła borelia graniczna w klasie IgM i ujemna w klasie IgG. Zrobiliśmy badania prywatnie w dobrym labie i wyszedł test WB - IgM dodatni i IgG ujemny. Nalegaliśmy na badanie PMR na borelię w szpitalu i zrobili ale wyników jeszcze nie mamy.
Od początku sierpnia tata rozpoczął leczenie wg ILADS - podjęliśmy, a przede wszystkim on podjął taką decyzję...
Ale te wyniki nie są takie mocno jednoznaczne, dodatkowo wyszły te przeciwciała ANA - sama już nie wiem... Bo pakowanie takiej ilości antybiotyków w organizm też nie jest bezpieczne. Cały czas rozmyślam: co jeśli to właśnie choroba tkanki łącznej?
Dziękuję za każdą odpowiedź.
Chyba po prostu zainwestujemy jeszcze w kolejne badania i z kompletem wybierzemy się do jakiegoś dobrego specjalisty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 29, 2012 10:37 am Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Wto Gru 31, 2013 12:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luśka Junior

|
Wysłany: Sro Sie 29, 2012 4:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Pluskotko.
Cały czas szukam, wierzę, że to co innego... Tata dziś wrócił z sanatorium i widzę, że nieznacznie schudł w ramionach :/...
Z tego co relacjonuje to zauważył, że częściej sika i raz zdarzyło mu się nie utrzymać moczu... Nie wiem czy to jednorazowa akcja, na razie będziemy to obserwować.
Jeśli chodzi o antybiotyki to mówi, że nie czuje ani złego ani dobrego ich działania, więc po prostu bierze, oczywiście wsuwając tonę probiotyków do tego. Chcemy mu kupić również zioła wspomagające pracę jelit.
W najbliższych dniach wysyłam tatę na uzupełniające badania...
p/c antyfosfolipidowe, kompleksy immunologiczne, dopłełniacze C3 i C4, koagulant tocznia, komórki LE, czynnik reumatoidalny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2012 11:00 pm Temat postu: |
|
|
A ja sie jeszcze nie przywitalam... sorka
Jak zaczne sie tlumaczyc remontem to zaraz przyleci belly i walnie cos o zamalowanym ekranie od kompa...
Powodzenia-ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luśka Junior

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2012 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Ewelo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2012 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Luśka wysłałam ci 2 wiadomości na temat o ktory pytałas _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luśka Junior

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2012 5:30 pm Temat postu: |
|
|
Merci! )) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Luśka Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 1:37 pm Temat postu: |
|
|
Lekarz od borelki powiedział, że ANA mogą być nieswoiście podniesione własnie przy boreliozie...
Powiedział, że jest przekonany, że tacie nic nie wyjdzie w uzupełniających badaniach....
No zobaczymy... Ja chyba bym wolała żeby wyszło, przynajmniej znalibyśmy wroga, a tak to się będziemy domyślać czy te ANA to przez borelioze czy przez coś innego... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|