Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aniołek@ Junior

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 4:57 pm Temat postu: Nawroty choroby - jak rozpoznać, że to nawrót? |
|
|
Witam,
Na forum nie udzielałam się za dużo, może dlatego, że choroba zapomniała o mnie a ja o niej.
Miałam 12 lat jak zachorowałam na SLE, może dokładniej jak mnie zdiagnozowało. Na spartańską trafiłam wówczas w bardzo ciężkim stanie zagrażającym życiu. Niewiele z tego okresu pamiętam, bo psychika ludzka wie jak się chronić.
Do 2009 roku (13 lat) brałam sterydy zaczynałam od 80mg + endokson i wiele innych leków. Później stopniowo zmniejszano dawki.
W 2011 urodziłam zdrową córkę, ciążę przeszłam idealnie, żyłam pełnią życią, nigdy nie miałam nawrotu, sądziłam nawet, że nie byłam chora na toczeń (chociaż przeciwciała ANA zawsze dodatnie).
Aż tu nagle...zaczęło się jak grypa...gorączka, bół mięśni. Aspiryna, wszelkie gripex i inne leki nie pomagają. Mam gorączkę w dzień 37.4-38' jestem chronicznie zmęczona, bolą mnie stawy, mam uczucie jakby coś stało mi w gardle, nie mam apetytu itd.
I teraz nie wiem czy to nawrót?
Skąd wy wiecie, że macie nawrót, są jakieś symptomy, sygnały ostrzegawcze przed.
O swoich przemyśleniach powiedziałam mamie, która się popłakała i powiedziała, że drugi raz tego nie przeżyje.
A ja mam 28 lat, pięną 2 letnią córkę, świetną pracę, cudownego męża i musze być zdrowa
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!!!
Popierwsze głowa do góry! Będzie dobrze...śmigaj do lekarza i zrób badania tylko wten sposob się dowiesz czy to nawrót...i myśl pozytywnie to POMAGA bedzie dobrze....masz dla Kogo żyć i dla kogo być zdrowa!!! dbaj o siebie!!!
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Basia ma racje, pędź do lekarza zamiast zamartwiać sie na zapas!
Powodzenia  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Będzie dobrze uwierz w To:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam!!
Całkiem możliwe,że to nawrót. Poniekąd potwierdzić mogą to badania składowych dopełniacza C3 i C4-jeśli są obniżone to wskazują na zaostrzenie. Tak więc najlepiej jak szybko trafisz do lekarza, który zleci Tobie odpowiednie badania! Pamiętaj,że im szybciej wprowadzi się leki tym lepiej, tym mniej choroba się rozkręci i tym łatwiej będzie można uzyskać remisję!! Piszesz,że było z Tobą ciężko ale udało się uzyskać remisję na długie lata więc i tym razem na pewno się uda -jeśli oczywiście jest to zaostrzenie-ale to może stwierdzić lekarz. Bóle stawów,chroniczne zmęczenie,gorączka o nie ustalonej przyczynie to objawy SLE i mogą wskazywać na zaostrzenie jeśli przez lata ich nie miałaś a teraz wróciły. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Aniołku czy ty myslisz że każde zaostrzenie będzie przebiegać tak jak poczatek choroby ?
wcale tak nie jest ,
moze wystarczą leki i wszystko wróci do normy
dziewczyny dobrze radzą , nie czekaj aż choroba się rozszaleje na całego,
mozna ją kontrolowac pod warunkiem ze będziesz chodzic do lekarza , i brać leki , a potem będziesz zyć całkiem niezle
o objawy ktore opisujesz mogą być zaostrzeniem choroby, ( bo ona była , tylko w remisji ) _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 8:34 pm Temat postu: |
|
|
To miałaś wielkie szczęście że byłaś tak długo w remisji, mało kto tak ma. _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 09, 2012 11:28 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 8:18 am Temat postu: |
|
|
Witaj powracający Aniołku
Nic nowego nie napiszę. To może być początek rzutu ale nie musi. Jedyny sposób żeby sprawdzić co Ci dolega to lekarz i badania laboratoryjne.
Trzymaj się ciepło i uświadom rodzinę, że wczesne rozpoznanie nawrotu choroby może zapobiec tak dramatycznemu jej przebiegowi jak poprzednio. Niech też nie martwią się na zapas.
Pozdrawiam. _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 8:19 am Temat postu: |
|
|
Aniołku musisz jak najszybciej udac sie do lekarza i zacząc leczenie dopóki sie nie rozchuśtalo na dobre a kolejne lata bedziesz w remisji |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 8:56 am Temat postu: |
|
|
Już Ci napisali co zrobić więc nie masz innego wyjścia jak udać się do lekarza odpowiednie leki i znów zapewne będziesz mieć długą remisję czego Ci życzę z całego serca  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 11:55 am Temat postu: |
|
|
Już wszystko zostało powiedziane a raczej napisane powyżej.
Leć do lekarza i zrób badania.
P.S. Coś chyba z datami w Twoim poście jest nie tak. Wyszło mi, że urodziłaś mając 15 lat  _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 3:46 pm Temat postu: |
|
|
Ewelina ja tez tak wyliczyłam  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny wg mnie wyliczenie jest ok,,,w 2009 r bylo 13 lat od momentu zachorowania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 10, 2012 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Potwierdzam- do lekarza jak najszybciej. A mamę zostaw z wnusią na czas Twoich wizyt,poprawi jej humor. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|