Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolina22 Junior

|
Wysłany: Pon Sie 30, 2004 9:39 pm Temat postu: Badanie AKA |
|
|
Czy ktoś z was słyszał o badaniu AKA? Odebralam dziś wynik i jest (-) czyli dobry. A badanie to miało byc tylko potwierdzeniem jakies tezy... Czy ktos z was mial robione takie badanie i o co w nim chodzi
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 8:27 am Temat postu: |
|
|
AKA - przeciwciała przeciwko cytokeratynie, są to przeciwciała markerowe pozwalające zdiagnozować młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów (MIZS) i reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
obecność AKA w surowicy charakteryzuje występowanie seropozytywnego wczesnego i aktywnego rzs
http://www2.bg.am.poznan.pl/nowiny_lekarskie/pdf/70S3031.pdf
zatem wynika z tego, że nie masz raczej rzs'u
jeden kłopot mniej
pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina22 Junior

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 9:41 am Temat postu: |
|
|
A to jest naprawde dziwne, bo na podstawie badań do tej pory i zdjęć RTG stwierdzono RZS III stopnia... W takim razie juz nic nie rozumiem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 10:37 am Temat postu: |
|
|
no dziwne...
po co były w takim razie te badania skoro diagnoza jest jednoznaczna, hmm.
ten cytowany artykuł mówi o wykryciu AKA u ok. 74% badanych z rzs, więc może po prostu należysz do grupy u której te przeciwciała nie występują.
z tego zrozumiałam oznaczanie AKA jest celowe przy trudnościach diagnostycznych, bo są przeciwciałami bardziej swoistymi i czułymi, w przeciwieństwie np. do czynnika reumatoidalnego RF, którego u chorych na rzs może nie być wcale, a oprócz tego często występuje przy innych chorobach/kolagenozach.
moim zdaniem nie masz sie co przejmować tym badaniem,
tyle wiesz, że nie masz przeciwciał cytokeratynowych - masz koktail surowiczy uboższy o jeden chociaż niepotrzebny składnik. i dobrze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina22 Junior

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 10:55 am Temat postu: |
|
|
wiesz Nenya no właśnie niewiem po co tak naprawde były te badania. Moja reumatolog powiedziała, że chce się upewnić, ale o czym to niewiem. Dziś mam u niej wizytę, więc może dowiem się czegoś więcej. Czynnik reumatoidalny też miałam w porządku... Jak się dowiem o co chodzi, to napewno napiszę Pozdrawiam gorąco  |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina22 Junior

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 10:47 pm Temat postu: |
|
|
wynik AKA choc negatywny, zapalenie i tak jest i to duże. Chyba ciężki ze mnie przypadek..........  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|